Poți să te izolezi… în izolare?
Izolarea din cauza pandemiei este, fără îndoială, un test al răbdării pentru fiecare dintre noi. Cu atât mai mult, cuplurile care deja aveau suficiente probleme se confruntă cu o situație care poate să genereze tensiuni de amploare.
Coronavirusul a făcut în așa fel încât să petrecem acasă mult mai mult timp decât suntem obișnuiți și decât ar fi normal. Cei care locuiesc împreună cu partenerul sau partenera vor petrece fiecare moment al zilei alături de el sau de ea, asta dacă nu cumva se întâmplă să locuiască într-o casă sau într-un apartament foarte mare care să le permită să stea cât de departe vor unul de celălalt. Circulă deja foarte multe mesaje amuzante în zona social media care au la baza certurile și neînțelegerile din cuplu în această perioadă de carantină, dar pe cât de amuzante sunt pentru unii, pe atât de mult dezvăluie adevăruri despre viețile reale ale altora.
Până acum te refugiai la serviciu. Acum ce-o să faci?
Cu siguranță ai cunoștințe care fac asta. Știai că lucrurile nu merg bine la ei acasă și ai observat de multe ori cum aleg de bună voie să rămână la birou peste program. La fel de bine ai remarcat cu câtă bucurie abia așteaptă să plece în câte-o delegație care apare că prin minune.
Aproape că ajungeau să ceară sarcini suplimentare, doar – doar să nu ajungă prea devreme acasă, înapoi la discuțiile în contradictoriu sau cine știe ce alte neplăceri cărora trebuia să le facă față. Ei bine, dacă până acum toate puteau fi evitate pur și simplu pentru că nu există timp suficient să se întâmple, odată izolați această evitare devine imposibilă și face loc unor posibile conflicte.
Tindem să căutăm o scăpare
Poți să devii una cu laptopul sau să nu ieși cu orele din camera în care lucrezi. Poți să îi spui că ceea ce ai de făcut durează foarte mult și că necesită foarte multă atenție, fiind extrem de complex. Cum termini cu scuza aceasta, poți începe un joc nou la computer; sau te poți apuca să faci curățenie prin casă. Totul este să eviți o discuție directă, contactul și posibilitatea ca emoțiile să izbucnească.
Pe de altă parte, nu uita că în timp ce urmăriți un film (sau, mai bine, un serial cu multe sezoane) atenția voastră este concentrată asupra acțiunii și scad semnificativ șansele unei discuții. Evident, puteți avea seriale preferate fiecare și asta înseamnă că va puteți uită fiecare în altă camera la alt laptop, la altceva.
Având în vedere contextul și stresul la care suntem supuși fiecare dintre noi, tindem să căutăm o scăpare; poate mâncatul excesiv, poate consumul exagerat de alcool. Fără îndoială, nu sunt opțiuni fericite și problemele noastre nu pot decât să se înmulțească făcând astfel de alegeri.
Ce te faci atunci când aveți copii?
Este foarte adevărat, anxietatea poate să pună stăpânire diferit pe fiecare dintre noi. Izolarea în contextul în care nu putem să ne luăm gândul de la sănătatea noastră și a celor dragi, stresul devine unul semnificativ; mai ales atunci când ai copii. Cine este cel mai aproape de tine atunci când cedezi dintr-un motiv sau din altul și spui ceva ce poate nici tu nu crezi, dar care doare? Partenerul sau partenera. În foarte multe situații putem ajunge să acuzăm complet nedrept persoana iubită pentru anumite frici și îngrijorări pe care nu suntem în stare să le ținem sub control. Mai ales în această perioadă.
Există un risc foarte mare ca anumite probleme ale cuplului să devină exagerate peste noapte și asta fără niciun motiv real, ci doar din cauza stresului provocat de izolare. Ajungi să remarci (sau chiar să cauți) defecte ale partenerului, să le aduci în discuție extreme de des. Dacă aveți și copii ați putea ajunge la certuri din cauza felului în care alegeți să va purtați cu ei, în special dacă sunt la vârsta la care se plictisesc în casă atâta timp.
Nu în ultimul rând, evitați certurile care pleacă de la bani – studiile spun că este subiectul cel mai des întâlnit în cazul certurilor dintre parteneri și că au un final nefericit aproape de fiecare dată.