Pozitia cervixului si fertilitatea
Examenul ginecologic de rutina implica examinarea cu valve sau cu specul. Aceasta tehnica ofera posibilitatea de a vizualiza vaginul si portiunea vaginala a colului uterin. In cursul examinarii se pot observa situatia si pozitia colului uterin, cat si marimea si forma acestuia. Se pot constata forma si marimea orificiului extern al colului uterin, aspectul mucoasei exocolului, prezenta unor secretii patologice, existenta unor leziuni patologice, prezenta si aspectul glerei, scurgerea de secretii patologice prin orificiul colului.
Mucoasa cervixului este in mod normal de culoare roz, iar in caz de inflamatii (cervicite, infectii vaginale bacteriene, fungice, parazitare), mucoasa este hiperemiata. La aproape un sfert dintre paciente se poate observa o zona rosie periorificiala care indica prezenta jonctiunii scuamo-cilindrice pe exocervix. Daca la nivelul colului apar ulceratii, petesii, eroziuni, tumori, se impune efectuarea unor investigatii suplimentare cum ar fi examenul Babes-Papanicolau, colposcopie sau biopsie.
Factori care influenteaza pozitia colului uterin
Orientarea si pozitia colului uterin depind de pozitia corpului uterin, astfel ca, daca colul uterin este orientat posterior, uterul este in anteversie uterina, iar daca acesta este anterior, vorbim de uter retroversat. La femeile care nu au nascut, orificiul extern al colul uterin este punctiform, pe cand la femeile multipare acesta are forma de fanta transversala, uneori fiind neregulat. In mod normal, colul uterin este inchis, dar exista si situatii cand poate sa fie intredeschis sau deschis, cum ar fi in caz de avort sau polip submucos acusat prin col. La nivelul colului se mai pot observa noduli endometriozici de culoare violacee care se coreleaza cu un risc de infertilitate.
Legatura intre fertilitate, ovulatie si pozitia colului uterin
Momentul ovulatiei poate fi sugerat de studierea glerei cervicale de la nivelul cervixului. Ciclul menstrual este perioada cuprinsa intre prima zi a menstruatiei actuale pana in prima zi a menstruatiei urmatoare. In organismul femeii se produc o serie de modificari hormonale care influenteaza ovulatia, iar cand o femeie este dornica sa ramana insarcinata, este indicat sa cunoasca semnele ovulatiei.
Atunci cand vorbim de un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, perioada preovulatorie este considerata ziua 12, atunci cand, sub actiunea estrogenilor, glera devine filanta in cantitate crescuta, iar in timpul ovulatiei, adica in zilele 14-16 ale ciclului menstrual, este foarte abundenta si transparenta si cristalizeaza pe lama sub forma de „feriga”. In perioada periovulatorie, colul uterin se inmoaie, devine umed, se deschide, creand un mediu propice pentru fecundare, adica favorizeaza transportul spermatozoizilor spre uter, iar in afara acestei perioade, cervixul este inchis, uscat, are o consistenta ferma si o pozitie mai joasa. Atat cervixul, cat si mucusul cervical isi schimba consistenta pe parcursul unui ciclu menstrual, fiind printre cei mai buni markeri care indica aparitia ovulatiei.
In literatura de specialitate sunt citate anumite pozitii sexuale care ajuta la procesul de conceptie, in sensul ca favorizeaza pastarea spermei in vagin mai mult timp, cat si mai aproape de cervix.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie