Preconceptiile din jurul tatuajelor
Tatuajul reprezinta o forma de exprimare a gandurilor, de marcare a evenimentelor importante sau pur si simplu, de celebrare a frumosului din viata noastra. Ce au acestea diferit fata de alte metode artistice este caracterul lor permanent si stigmatul ce inca il poarta, chiar daca vremurile au devenit mult mai tolerante.
In primul rand, trebuie sa intelegem ca tatuajul era reprezentativ pentru anumite grupe sociale marginalizate, marinarii, infractorii si oamenii ce apartineau gastilor infractionale, desi arta tatuarii are o vechime considerabila, inca din perioada constructiei marilor piramide din Egipt.
Tatuajul – forma de vindecare psihologica
Cum unii oameni aleg sa faca o schimbare de look, sa plece intr-o vacanta sau sa isi cumpere un obiect mult dorit, pentru altii, tatuajul inseamna incheierea unei etape neplacute din viata, inceperea unei noi etape sau marcarea unui eveniment important.
Iata cum poate tatuajul sa ajute in procesul de vindecare din terapie:
- Dupa invingerea unei boli ce putea fi fatala.
Cancerul, leucemia, paralizia sunt boli grele, ce necesita munca, lupta si provocari immense. Unii oameni aleg sa se tatueze pentru a purta pe piele, mereu, „medalia” victoriei asupra mortii. Din punct de vedere terapeutic, un astfel de tatuaj este un reminder pentru faptul ca sunt puternici si rezistenti! De asemenea, unii oameni aleg sa isi acopere cicatricile cu tatuaje. Unele cicatrici sunt considerate urate de catre purtator si ar vrea sa le mascheze pentru a scapa de frustrare.
- Ca vindecare dupa o trauma emotionala.
A accepta faptul ca ai nevoie de ajutor specializat pentru a schimba calitatea vietii si pentru a incepe procesul terapeutic, e nevoie de multa putere si curaj. Vindecarea necesita mult timp, energie, resurse, dar cand in sfarsit ajung la echilibru, unii oameni marcheaza progresul folosind cerneala in piele. Nimic nu aduce mai multa mandrie decat sa ti se aminteasca zilnic ca ai progresat.
- Dupa pierderea unei persoane dragi.
Parerile terapeutilor sunt impartite in situatia asta. Unii considera ca un tatuaj (un reminder constant al pierderii suferite) ar face mai mult rau, altii sunt de parere ca suferinta oricum este prezenta, asa ca tatuajul nu dauneaza. E foarte important ca atunci cand deschidem subiectul tatuajelor cu o persoana ce are tatuaj sa fim delicati si diplomati. Uneori, unele intrebari pot provoca amintiri dureroase.
Desi majoritatea persoanelor credincioase sunt impotriva tatuajelor, acestea devin mai toleranti cand vine vorba de citate religioase sau de versete. Pentru purtatori reprezinta puterea religiei si legatura cu Dumnezeu, ii ajuta sa treaca mai usor peste situatiile tensionate sau peste provocari.
Nu toate tatuajele trebuie sa aiba povesti
Orice posesor de tatuaj a fost intrebat ce reprezinta acesta sau de ce l-a facut. Desi majoritatea au povesti in spate sau semnificatii, unii isi fac tatuaje doar pentru ca le place designul. Acesta este un motiv la fel de bun ca oricare.
Chiar daca tatuajul tau are o poveste, nu esti obligat sa impartasesti cu nimeni care e aceasta, iar daca se insista, este o dovada clara de lipsa de respect. A judeca un om dupa aparente spune mai multe despre cel ce emite judecati decat de cel despre care se emit judecatile. Evitati oamenii ce pun etichete cu usurinta si bucurati-va de mica opera de arta de pe piele, indiferent care e semnificatia acesteia.
Citeste si Cum influenteaza tatuajele sexualitatea?
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic