Preeclampsia – Complicatie grava in sarcina
Preeclampsia este o afectiune severa aparuta in sarcina, dupa 20 de saptamani de gestatie si apare in 7,5% din sarcini la nivel mondial. Aceasta se caracterizeaza prin aparitia hipertensiunii arteriale (TA?140/90mmHg) la o femeie cu tensiuni normale anterior sarcinii, careia i se asociaza pierderea proteinelor prin urina (proteinurie) sau disfunctii ale anumitor organe (rinichi, ficat, sistem nervos). Preeclampsia aduce un risc crescut de mortalitate si morbiditate materna si/sau fetala. Cauza exacta a hipertensiunii arteriale induse de sarcina nu este pe deplin elucidata. Cu toate acestea s-a constata ca anomaliile circulatiei placentare ar putea fi un factor declansator.
Factori de risc:
– antecedente familiale de hipertensiune arteriala indusa de sarcina (mama, sora);
– gravida este la prima sarcina;
– interval lung intre doua sarcini;
– hipertensiune arteriala indusa de sarcina sau preeclampsie la o sarcina anterioara;
– varsta extrema a mamei < 18 ani sau >40 ani;
– obezitate, insulinorezistenta;
– antecedete personale de: hipertensiune arteriala anterior sarcinii, diabet gestational, trombofilie, boli renale cronice (rinichi polichistic, glomerulonefrita), boli autoimune, sindrom antifosfolipidic;
-sarcina multipla (gemelara, tripla, cvadrupla – sarcina cu 4 feti);
In cele mai multe cazuri, preeclampsia se manifesta prin hipertensiune arteriala, proteinurie si edeme periferice care nu cedeaza la repaus (membre inferioare, membre superioare). Se mai pot asocia urmatoarele simptome: cefaleea severa sau persistenta, tulburari de vedere, dureri epigastrice sau la nivelul hipocondrului drept, greturi, varsaturi, oligurie (reducerea cantitatii de urina eliminata in 24 ore), tulburari respiratorii. Efectele preeclampsiei asupra fatului pot fi: restrictie de crestere intrauterina, reducerea cantitatii de lichid amniotic (oligoamnios), anomalii ale circulatiei sanguine fetale, moarte fetala intrauterina, hipotrofie fetala, nastere prematura.
Complicatii materne ce pot aparea in preeclampsie sunt:
– eclampsie: crize convulsive generalizate cu pierderea cunostintei, agravarea hipertensiunii, proteinuriei, edemelor, cefalee severa si constata, dureri epigastrice, oligurie sau anurie (imposibilitatea formarii si eliminarii de urina), tulburari respiratorii (dispnee);
– hematom retroplacentar: hematom intre uter si placenta ce duce la intreruperea circulatiei intre mama si fat;
– sindrom HELLP;
– tulburari de coagulare – coagulare intravasculara diseminata;
– accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala, dezlipire de retina, insuficienta renala acuta, edem pulmonar, insuficienta hepatica acuta.
Tratament
Preeclampria poate avea o dezvoltare progresiva sau poate aparea brusc atat in forma medie cat si in cea severa, avand complicatii din ce in ce mai grave cu cat apare mai devreme in timpul sarcinii. Daca o femeie insarcinata dezvolta hipertensiune arteriala pe parcursul sarcinii aceasta trebuie monitorizata atent pentru a diagnostica precoce preeclamsia. Tratamentul consta in: stabilizarea valorilor tensionale, prevenirea aparitiei complicatiilor si nasterea – singurul tratament curativ al preeclampsiei. Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele si de a preveni aparitia complicatiilor majore, ce pot pune in pericol viata mamei si a fatului. Singurul tratament curativ (vindeca preeclampsia) este nasterea. Sarcina trebuie prelungita pana in momentul cand fatul este suficient de matur pentru a se adapta cat mai usor la mediul extern. Preeclampsia reprezinta o complicatie majora ce poate aparea in timpul sarcinii, fiind intalnita din ce in ce mai des in ultimele decenii, datorita cresterii aparitiei factorilor favorizanti. De aceea, este extrem de important ca tuturor gravidelor sa le fie masurata valoarea TA la controlul de rutina.
Text: Dr. Ruxandra Cigaran
Medic rezident obstetrica ginecologie