Pregatirea mamei pentru marea intalnire cu bebelusul
Ce poate fi mai frumos? Mai unic? Intalnirea unei mame cu bebelusul ei este poate, de departe, cea mai importanta si emotionanta intalnire pe care o traieste o femeie. Desi multi poate gandesc ca bebelusul este mult prea mic pentru a putea fi influentat de aceasta intalnire, in realitate nu este asa. Intalnirea micutului om cu mama sa este la fel de importanta.
Nasterea este foarte stresanta si pentru bebelus, nu doar pentru mama. Acesta se pregateste pentru o calatorie lunga si foarte importanta. In pantecul mamei, mica fiinta se simtea in siguranta. De aceeasi siguranta are nevoie si cand intampina aceasta lume atat de mare si noua pentru el. Iar aceasta siguranta nu i-o poate oferi decat propria mama. Multe mamici sunt atat de stresate de nasterea ce va urma, incat pe perioada sarcinii se documenteaza in legatura cu ce presupune fiecare luna de sarcina si nasterea in sine. Sunt putine cele care se informeaza si in legatura cu marea intalnire cu bebelusul si alaptatul.
Contactul bebelusului cu mama
Cand bebelusul face cunostinta cu aceasta lume, nevoia sa primordiala este cea de siguranta. Celelalte nevoi sunt anihilate de aceasta. De aceea, imediat dupa nastere, copilul trebuie pus la pieptul mamei. Contactul piele pe piele este cel mai indicat. In felul acesta, copilasul se va simti in siguranta, va recunoaste mirosul mamei, bataile inimii. Este indicat sa ii vorbiti bebelusului cu voce blanda si calda pentru ca acesta va va recunoaste si se va simti ocrotit. Apoi este extrem de important ca, in maximum doua ore de la nastere, copilul sa fie pus la san si alaptat. Acest pas este deosebit de important atat pentru siguranta bebelusului dar si pentru construirea legaturii de atasament dintre mama si prunc. La sanul mamei, copilul nu gaseste doar hrana, ci gaseste dragoste, alinare, siguranta, confort. La sanul mamei, bebelusul se simte cel mai bine. Si de aceea, printre multe alte beneficii, este puternic recomandat sa ne alaptam copiii. Atat cat putem, indiferent cat de putin ar fi. Nimic nu se compara cu laptele de mama. Dar este foarte important sa alaptati corect pentru a trai aceasta experienta minunata care nu trebuie sa fie deloc dureroasa. Orice durere indica faptul ca ceva nu este bine si trebuie facut altfel. Apoi este foarte important sa va priviti copilul in ochi cand ii vorbiti, sa ii zambiti si sa il mangaiati. Si ar fi indicat sa va incurajati si partenerul sa faca acelasi lucru.
Copilul are nevoie sa simta ca este primit cu dragoste si bucurie. Daca este posibil, alegeti sa petreceti cat mai mult timp alaturi de bebelus, nu doar atat cat alaptati, inca din primul moment al nasterii. Nu va temeti ca nu aveti experienta de mamica, veti fi surprinsa ca veti face totul intuitiv. Bineinteles, puteti cere si ajutor.
Acum veti avea timp sa il priviti si sa il studiati cu mare atentie pe micul pui. Sa va minunati si sa traiti sentimente absolut noi, dar extraordinare. Veti descoperi ca intalnirea cu bebelusul va va oferi o bucurie pe care nu ati mai experimenta-o niciodata. Si acesta este doar inceputul unei noi vieti plina de culoare.
Text: Psiholog Loredana Andrei