Pregatirea psihica pentru avort
Inainte de toate as vrea sa spun pentru a mia oara ca avortul nu este un mijloc de contraceptie. Din pacate, din ce in ce mai multe femei apeleaza la avort pentru a scapa de o sarcina nedorita. Si mai trist este ca varsta la care apare primul avort este din ce in ce mai frageda. De preferat ar fi sa folosim metode contraceptive care sa previna aparitia sarcinii, iar variantele sunt numeroase.
Avortul, un act de disperare!
Dincolo de fapta in sine, dincolo de decizia de a lua o viata, dincolo de crima in sine, avortul este extrem de traumatizant nu doar din punct de vedere fizic ci mai ales din punct de vedere emotional. Ranile fizice trec, durerea fizica se uita insa peste ranile emotionale nu trecem la fel de usor. Acestea raman si lasa semne adanci in sufletul nostru. Semne ce ne modifica ca oameni, ne rideaza sufletul. Avortul este o trauma si un act de disperare!
Circumstante care necesita intreruperea de sarcina
Sunt si situatii in care din motive medicale se impune avortul. Aceste situatii sunt cu atat mai traumatizante pentru ca femeia isi dorea copilul. Asa se face ca dupa un astfel de avort, femeia are mare nevoie de consiliere psihologica pentru a trece peste pierderea suferita si peste sentimentul de vinovatie care isi face usor, usor loc in sufletul femeii.
Alteori partenerul nu este de acord cu pastrarea sarcinii, iar femeia nu-si asuma singura cresterea copilului. De aceea este extrem de importanta comunicarea in relatia de cuplu, pentru a nu se ajunge in astfel de situatii disperate.
In cazul avortului, vinovatia este cea care roade incet si sigur interiorul unei femei. De aceea inaintea unui avort este foarte important ca femeia sa apeleze la consiliere psihologica pentru a analiza impreuna cu un psiholg care sunt toate optiunile posibile si daca avortul este realmente singura varianta viabila. Aceasta in cazul in care avortul nu se impune din cauze medicale.
Avortul, o experienta traumatizanta!
Decizia de a pastra copilul sau de a intrerupe sarcina este, poate, una dintre cele mai grele decizii pe care le ia o femeie. Framantarile neincetate despre cum este mai bine, noptile albe, gandurile care nu dau pace aduc femeia in imposibilitatea de a lua o decizie la rece.
Odata luata decizia, se instaleaza un sentiment de usurare, insa nu pentru mult timp. Decizia de a avorta este acompaniata de anxietate, din plin. Anxietate fata de procedura medicala in sine, de complicatiile ce pot aparea, de riscul de a nu mai putea avea copii. Apoi urmeaza lupta cu golul interior si “ aniversarile” din preajma datei la care s-ar fi nascut copilul. Toate acestea pot duce la depresie. Iata de ce este extrem de important ca inaintea unei astfel de decizii sa fie consultat un psiholog.
Foarte delicate sunt situatiile in care femeia amana luarea unei decizii sau spera ca partenerul se va razgandi pentru ca mai apoi sa decida intreruperea sarcinii cand aceasta este avansata. In acest caz, trauma este si mai mare daca se poate afirma aceasta.
Este deosebit de important ca atunci cand am luat decizia intreruperii sarcinii, sa fim sigure de faptul ca era singura optiune la acel moment, sa ne iertam pentru ceea ce urmeaza sa facem, sa ne acceptam si sa ne iubim in continuare asa imperfecte cum suntem. Acceptarea si iertarea sunt esentiale pentru a putea merge mai departe.
Text: Psiholog Loredana Andrei