Pregătirea sânilor pentru naştere
În apropierea nașterii mecanismele fiziologice care reglează secreția progesteronului, estrogenului placentar, cortizolul, insulina și prolactina acționează pentru a stimula creșterea și dezvoltarea secreţiei lactate. Această creștere și dezvoltare a secreţiei lactate se face concomitent cu creșterea în volum a sânilor, cu creșterea în volum a mamelonului și prin schimbarea culorii și a dimensiunilor aureolei perimamelonare, care cu ceva timp înainte de naștere își mărește diametrul, iar culoarea să se schimbe până la culori mai închise față de coloraţia normală de dinainte de sarcină.
Alăptarea
Laptele de la sân este ideal pentru nou-născut, deoarece asigură o dietă echilibrată şi o sursă de anticorpi ce au rol protector şi imunostimulant pentru nou-născut. Limfocitele materne din laptele mamar pot fi importante pentru procesele imunologice ale copilului. Multe medicamente administrate mamei se secretă în cantităţi mici în laptele matern, iar viitoarea mămică trebuie să ştie că medicamentele hidrosolubile (cele care se dizolvă în apă) sunt excretate în cantităţi mari în colostru, în timp ce medicamentele liposolubile sunt excretate în concentraţii mari în laptele mamar.
Igiena sânilor
Începând cu prima lună de la debutul sarcinii, gravida trebuie să știe că trebuie să mențină o igienă riguroasă la nivelul sânilor, astfel sânii și mamelonele se întrețin în fiecare zi prin băi locale la care se utilizează apă călduță și săpun. La clătirea lor se recomandă utilizarea apei reci astfel încât ștergerea lor cu un prosop mai rugos să ducă la o fricțiune a mameloanelor și a zonei perimamelonare, acest exercițiu de igienizare a sânilor având un rol tonifiant și de reliefare a mameloanelor cât și metoda cea mai eficientă de evitare a apariției vergeturilor la nivelul sânilor.
Gravida trebuie să știe că este de preferat să evite masarea sânilor mai ales în preajma termeului de aducere pe lume a nou-născutului deoarece s-a demonstrat că efectuarea masajului asupra sânilor în această perioada poate determina declanșarea unei nașteri premature.
Înainte de momentul nașterii, gravida trebuie să își cunoască dimensiunile cupei sutienului deoarece foarte frecvent sânii cresc în volum și își modifică forma mai ales în ultima perioadă a sarcinii, în acest mod evitându-se compresiunea sânilor și a mameloanelor.
Începând cu luna a V-a de sarcină este posibil ca, gravidă să prezinte secreții de natură lichidă la nivelul mameloanelor, fapt ce determină gravidă să efectueze o igenizare riguroasă la nivel local și utilizarea unor comprese sterile ce au rol absorbant al acestei secreții lichidiene.
Dacă la palparea mameloanelor se constată prezența induratiilor se recomandă utilizarea produselor pe bază de lanolină și toaleta locală riguroasă, astfel încât să fie evitate posibile mastite ale sânilor sau alte infecții locale care pot să apară în această etapă a sarcinii.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu un nou card, Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 25%.