Prejudecăți vis a vis de educația sexuală
Una dintre problemele majore legate de educația sexuală este aceea că odată ce a fost explicată greșit sau deloc, repercursiunile negative se pot întinde de-a lungul întregii vieți, mergând până acolo încât persoana respectivă nu se poate bucura de o viață sexuală normală, fără ca măcar să înțeleagă de ce.
Mai ales pentru părinții care suferă din cauza unei traume sexuale din trecut, poate fi dificil să discute deschis cu copiii despre astfel de subiecte. Este vorba despre rușine și despre faptul că poate nu consideră activitatea sexuală că pe ceva plăcut. Poate, la rândul lor, nu au beneficiat de o astfel de educație, motiv pentru care le este atât de greu în prezent să își poată ajuta copii în această privință. Dincolo de toate acestea, fiecare părinte trebuie să fie conștient că este esențial pentru copil să înțeleagă ideea de consințământ și de intimitate, să poată dezvolta o comunicare sănătoasă.
Există părinți care au impresia că educându-și copiii din punct de vedere al sexualității ajung să le distrugă de fapt inocența, lucru care nu este în niciun caz adevărat. Uneori părinții tind să nu accepte faptul că deja copiii lor au mai multe noțiuni în acest domeniu, dobândite cel mai sigur din pornografia online (la care da, au acces încă de foarte mici, oricât ai încerca să îi ferești) sau din discuțiile cu alți copii, din frânturi de știri pe care le prinde în media, la școală sau pe stradă.
Nu îi încurajați să facă sex mai devreme dacă le vorbiți despre asta, curiozitatea le-a fost stârnită deja. Acceptă-ți propria sexualitate, ajută-ți copilul să și-o înțeleagă pe-a lui, fă-o treptat, cu răbdare, și îi asiguri o șansă în plus la o viață normală.