Prevalenta malformatiilor uterine
Anomaliile uterine apar la 2 – 4% din femeile fertile cu rezultate normale de reproducere.
Prevalenta este mai mare in randul femeilor cu rezultate negative ale reproducerii.
Femeile cu infertilitate primara au aproximativ aceeasi prevalenta a anomaliilor uterine congenitale ca femeile fertile cu rezultate reproductive normale.
Un uter septat are o suprafata exterioara normala, dar doua cavitati endometriale, in contrast cu uterul bicorn, care are o identare la nivelul fundului uterin (≥ 1 cm) si doua cavitati endometriale. Se pare ca exista un risc mai mare de avort spontan recurent asociat cu pereti despartitori mai mari, dar acest lucru este controversat si multe femei netratate au rezultate bune ale sarcinii. Repararea chirurgicala cu rezectia histeroscopica a septului sau metroplastia histeroscopica ofera rezultate excelente post-tratament.
In cazul uterului bicorn, rezultatele sarcinii au fost raportate ca fiind aproape de cele ale populatiei generale, insa unele femei dezvolta complicatii obstetricale. Tratamentul chirurgical presupune reintregirea uterina printr-o laparotomie.
Semne si simptome
● durere pelvina (ciclica sau neciclica), dismenoree, sangerari vaginale anormale, dureri vaginale;
● anomalii menstruale: hipomenoree sau amenoree;
● un sept vaginal poate duce la dispareunie, leucoree sau distocie la nastere;
● daca o parte a vaginului este obstructionata: hidrocolpos, hematocolpos;
● complicatiile obstetrice sunt mai frecvente la femeile cu anomalii uterine: avort spontan recurent in primul si al doilea trimestru, prematuritate, restrictie de crestere intrauterina, hemoragie antepartum si post-partum, incontinenta cervicala, prezentatie fetala anormala, hipertensiune asociate sarcinii prin coexistenta anomaliilor renale, nastere prin cezariana si ruptura uterina.
In general, complicatiile obstetricale sunt mai frecvente la femeile cu sept uterin si mai rare la cele cu uter arcuat. In plus, o analiza a literaturii referitoare la rezultatele sarcinii la femeile cu anomalii uterine netratate raporteaza urmatoarele procente de avort/nastere prematura/nastere la termen: unicornuat (37/16/45), didelf (32/28/36), bicorn (36/23/41), septat (44/22/33) si arcuat (26/8/63). Fertilitate – anomaliile uterine de obicei nu impiedica conceptia si implantarea.
Metode de diagnostic
In mod traditional, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) a fost considerata „standardul de aur” pentru diagnosticarea anomaliilor tractului de reproducere. Exista insa si alte moduri de evaluare: histerosalpingografie – metoda excelenta de evaluare a cavitatii uterine fara a putea evalua insa conturul uterin extern sau ecografia 3D – vizualizeaza cavitatea uterina, miometrul si conturul exterior al uterului intr-o singura imagine, fiind o metoda reproductibila neinvaziva care ajuta in diferentierea uter septat/uter bicorn.
In caz de anomalii Mulleriene complicate, informatii suplimentare pot fi obtinute prin examinarea histeroscopica sau laparoscopica.
Cu toate acestea, RMN-ul poate determina conturul fundului uterin, masura diametrul intercornual (> 4 cm sugereaza un bicorn/didelf uter si < 2 cm sugereaza un uter septat), distinge intre septul miometrial a unui bicorn si septul fibros al unui septat. Utilizarea de substante de contrast pentru RMN nu a fost studiata sau dovedita a fi benefica pentru imagistica uterului.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie