Prevenirea candidozei vaginale
Candidoza vaginala reprezinta o afectiune medicala a aparatului genital feminin ce se manifesta secundar instalarii dezechilibrelor din mediul biotic care tapeteaza epiteliul vaginului. In mod normal, pe epiteliul genital exista colonii cu ciuperca Candida, patologia constand in cresterea acestor colonii ca suprafata in detrimentrul altora, rezultatul fiind un dezechilibru la nivelul florei genitale (inclusiv cu modificari de pH).
Simptomatologia specifica infectiei cu Candida albicans
Ca prima simptomatologie pe care pacienta o sesizeaza, mentionam pruritul vulvar, insotit de usturime si aparitia depozitelor de culoare alb-galbuie pe lenjeria intima. In cazurile de candidoza neraportata la timp si netratata (candidoza veche), simptomatologia si manifestarile clinice anterior mentionate pot fi insotite si de dureri percepute de pacienta in timpul actului sexual, ceea ce conduce implicit la o viata sexuala anormala, insotita de scaderea libidoului sexual, iar in anumite cazuri se poate ajunge chiar la neintelegeri in cuplu. Pentru a se evita asemenea situatii delicate, medicul ginecolog recomanda ca pacienta sa solicite o consultatie medicala inca de la primele semne.
Candidoza genitala poate fi secundara unei infectii cu transmitere sexuala, in urma actului sexual neprotejat cu un partener care are aceasta patologie, cu mentiunea ca la barbat aceasta afectiune, din punct de vedere al semelor si simptomatologiei, este mai putin manifesta; de aceea, ca prim principiu de tratament in aceasta situatie (pacienta cu partener sexual stabil), se recomanda si tratarea partenerului (in caz contrar, tratamentul aplicat si normele de igiena locala recomandate nu vor avea efect, deoarece partenerul ramane o sursa continua de infectare).
In mod normal, Candida se gaseste si in cavitatea bucala, tapetand chiar intreg tractul gastrointestinal. In cazurile de candidoza bucala netratate insa, este esential ca pacienta sa inteleaga ca uzitarea practicilor sexuale orogenitale (sexul oral) poate fi o sursa conutinua de infectie.
Metode de tratament
Ca metode de tratament, medicul are la indemana clasa medicamentelor antifungice care pot fi administrate sub forma de capsule, comprimate sau ovule. Igiena locala este foarte importanta, toaleta cu apa si sapun care sa fie cu pH neutru pentru a ajuta flora vaginala sa isi recapete echilibrul. De mentionat la acest capitol este faptul ca dusurile vaginale utilizate in mod frecvent pot conduce chiar ele la dezechilibre ale mediului biotic de pe epiteliul ce tapeteaza aparatul genital feminin; de aceea, pacienta trebuie sa fie instruita despre modul cum se fac acestea si cat de des.
Candioza poate aparea si secundar unei antibioterapii sustinute; de aceea, se recomanda ca pacienta sa consulte medicul ginecolog pentru ca acesta, impreuna cu medicul care a prescris tratamentul antibiotic, sa propuna o strategie de management terapeutic al cazului medical atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Daca pacienta prezinta si alte patologii − spre exemplu, diabet, care favorizeaza formarea si manifestarea candidozei, sau alte boli care afecteaza imunitatea pacientei (spre exemplu, bolile imunologice, stresul, tampoanele parfumate care pot declansa alergii locale, lipsa igienei locale dupa utilizarea bazinelor publice de inot etc.) −, medicul ginecolog trebuie sa adapteze tratamentul pe specificul etiologic al cazului medical.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie