Prevenirea si combaterea balonarii la bebelus
Balonarea si durerile abdominale cauzate de balonare sunt cauza de disconfort pentru foarte multi dintre bebelusi. Durerea se traduce de cele mai multe prin iritabilitate, agitatie, plans si chiar refuzul alimentatiei. Este foarte usor de inteles de ce pentru parintii acestor copii, toate aceste probleme pot sa fie de neinteles, mai ales ca nu rar se intampla ca remediile la indemana sa nu functioneze rapid sau eficient. Cu toate acestea, eliminarea aerului din tractul digestiv este perfect normala pentru bebelusi, iar cei sanatosi, fara tulburarile ale tranzitului digestiv o fac zilnic, de 15-20 de ori pe zi. Tot acest aer provine, pe de o parte, din exteriorul corpului, el fiind inghitit atunci cand mananca, indiferent ca sunt alimentati la san sau la biberon, atunci cand plang sau de exemplu cand sug o suzeta. O alta parte a gazelor din tractul digestiv provine din decompunerea compusilor alimentari, precum laptele matern sau formula de lapte, la nivelul intestinelor, cu ajutorul florei bacteriene de la acest nivel.
Pentru ca tractul digestiv al nou-nascutilor si al bebelusilor mici este imatur din punct de vedere al enzimelor si al florei bacteriene care participa la procesul de digestie, acumularea de gaze in exces la oricare nivel al tractului digestiv, este frecventa. Pe langa balonare, datorata acumularii in exces de gaze in tractul digestiv, bebelusii pot sa sughita, sa regurgiteze sau sa eructeze frecvent. Pentru cei mai multi dintre copii, in jurul varstei de patru luni, lucrurile incep sa se regleze, pe masura ce aceste functii digestive incep sa functioneze din ce in ce mai bine. In continuare, o alta parte a bebelusilor vor fi afectati din cauza dietei, a factorilor de mediu sau a unor probleme metabolice cu care se nasc.
Cele mai frecvente cauze ale balonarii la bebelusi:
- Tehnica de alimentare incorecta. Bebelusii care se acupleaza incorect la sanul mamei sau la tetina biberonului vor inghiti aer in exces.
- Plansul determina si el inghitire de aer in plus. Pe langa acest lucru, plansul in sine poate fi cauzat de durerile de burta cauzate de balonare si se poate ajunge astfel la un oarecare cerc vicios al plansului si balonarii.
- Intolerantele si alergiile alimentare. Cele mai frecvente sunt alergia la proteina laptelui de vaca si intolerantele la anumiti compusi din laptele matern, compusi care provin din dieta mamei. Alergia la proteina laptelui de vaca poate aparea atat la bebelusii alimentati cu formula de lapte pe baza acestei proteine sau la cei alimentati cu lapte matern, daca mama consuma cantitati necorespunzatoare de lapte de vaca si derivate ale sale.
- Imaturitatea tractului digestiv.
- Deficitul de lactaza, enzima a tractului digestiv care digera lactoza din lapte.
- Mese prea dese si mari din punct de vedere cantitativ.
Iata cateva sfaturi pentru a putea preveni si combate cat mai eficient balonarea:
- Pozitionati bebelusul cat mai bine in timpul mesei. Daca cel mic este alimentat la san sau la biberon, evitati pozitia culcata atat a dumneavoastra, cat si a bebelusului. Se recomanda pozitionarea celui mic la un unghi de 30-45 grade, pentru a favoriza traseul natural al hranei.
- Ajutati-l pe cel mic sa elimine aerul in exces atat in timpul cat si la sfarsitul mesei.
- Folositi un biberon cu tetina adecvata varstei celui mic si daca este cazul optati pentru un biberon cu sistem valve pentru preventia inghitirii aerului in exces.
- Asigurati-va ca bebelusul se acupleaza corect la san. Alaptarea nu trebuie sa fie dureroasa. Posibile ragade ala mamelonului sau basici la nivelul buzelor bebelusului, indica de cele mai multe ori o acuplare incorecta.
- Daca apar primele semne ale disconfortului abdominal puteti incerca sa il puneti pe cel mic pe burta, un masaj bland al abdomenului, miscari de du-te vino sau de bicicleta, ale coapselor pe abdomen, o baita calda.
- Se recomanda incercarea de medicamente concepute pentru eliminarea gazelor in exces. La aceasta terapie se pot adauga probioticele ( pentru sustinerea si dezvoltarea florei intestinale), solutille anticolici sau suplimentele de lactaza ( pentru un posibil deficit al acestei enzime).
- Evitati excesul de proteina a laptelui de vaca din dieta sau a altor alimente de care puteti lega disconfortul abdominal al celui mic, in cazul in care alimentati bebelusul natural cu lapte matern. Reactiile apar de regula chiar si in sase ore de la ingestia de lapte matern ce contine derivati alimentari care produc astfel de probleme ale tractului digestiv la bebelus.
Citeste si Cauzele durerilor abdominale la cei mici
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu noul card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru