Prezervativele feminine. Cand si cum trebuie folosite
Prezervativele feminine fac parte din strategia si managementul medical pe care le are la dispozitie medicul ginecolog in vederea gestionarii in mod controlat a fertilitatii cuplului, pe langa metodele naturale de planificare familiala. Prezervativele feminine sunt metode contraceptive „de bariera”, caracterizate de utilizarea unor tehnici de oprire a patrunderii/inaintarii spermatozoizilor in aparatul genital feminin.
Tipuri de prezervative feminine
Prezervativele feminine sunt fabricate dintr-un material chimic (poliuretan) de forma unui sac prevazut cu doua inele (unul interior si altul exterior). Acest dispozitiv se monteaza in interiorul aparatului genital vaginal inaintea actului sexual, principalul scop fiind acela de preventie si control al sarcinilor care pot sa rezulte in urma actului sexual. Din punct de vedere statistic, rata de succes a acestui dispozitiv de prevenire a sarcinilor in cuplu (85%) este destul de scazuta, comparativ, spre exemplu, cu prezervativele masculine care ajung la o rata a succesului de pana la 99% in cazul utilizarii corecte.
Scopul prezervativului feminin
-
Prezervativul feminin are o eficienta dependenta de cunostintele minimale de utilizare din partea subiectului, factor ce poate influenta foarte mult rata sa de succes. Alte aspecte care motiveaza reusita acestei metode contraceptive sunt reprezentate de varsta medie a cuplului si de receptivitatea acestuia, intelegerea mesajului si a instructiunilor de utilizare.
-
Din punct de vedere tehnic, raportat la standardele de calitate de productie si a materialelor si tehnicilor utilizate, succesul utilizarii prezervativului feminin presupune si folosirea unuia de calitate. In urma utilizarii pe o perioada de timp recomandata in planul de management al cazului medical si in urma consilierii cuplului pe probleme de planning familial, s-a constatat, atat pe termen mediu, cat si pe termen lung, ca din punct de vedere al tolerantei de catre organism a acestui dispozitiv, nu s-au raportat modificari importante ale pH-ului vaginal sau dezechilibre la nivelul florei ce tapeteaza peretii vaginali sau uterini. Rezultatele au fost obtinute in urma examenelor medicale specifice din sfera ginecologiei, cele mai utilizate fiind examenul vizual, examenul colposcopic si efectuarea culturilor bacteriene recoltate de la nivelul aparatului genital feminin. Prezervativul feminin, daca este utilizat impreuna cu diferite substante chimice cu rol spermicid (creme, sapunuri, capsule, ovule) la nivel local, poate ajunge, din punct de vedere statistic, la o eficacitate de pana la 100% in anumite cazuri, ceea ce conduce la obtinerea unui confort psihologic si la o crestere a calitatii vietii sexuale in cuplu.
-
Din punct de vedere al utilizarii si al cresterii eficientei, prezervativul feminin se monteaza doar dupa un instructaj bine structurat al femeii, deoarece montarea lui defectuoasa poate conduce la aparitia unei sarcini nedorite, dar si la aparitia unor semne de trauma ale aparatului genital feminin secundare actului/actelor sexuale, ceea ce conduce implicit la scaderea calitatii vietii de cuplu a partenerilor.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie