Prietenia – un fenomen complex
Oscar Wilde spunea despre prietenie ca este “incercarea prin care se masoara un om”, Byron afirma ca “prietenia este iubirea fara aripi” iar Nichita Stanescu credea ca “a avea un prieten este mai vital decat a avea un inger”.
Sa fie chiar asa de importanta prietenia dintre doi oameni? Aristotel spunea ca “nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca ar stapani toate bunurile lumii”.
Studii in domeniu au aratat ca cei care au prieteni, prieteni adevarati, traiesc mai mult si aceasta pentru ca prietenii le sunt aproape in momente dificile si ii ajuta sa depaseasca mai usor obstacolele intalnite pe parcursul vietii.
Pentru unii dintre noi, aceia care au prieteni adevarati, prietenii tin locul unei familii uneori, alteori prietenii sunt mai aproape de noi decat familia.
Prietenia – ghid de folosire
O prietenie adevarata se bazeaza, sau ar trebui sa se bazeze pe simpatie, respect, atasament reciproc. Prietenia presupune incredere totala, sustinere reciproca, intelegere, compasiune si onestitate reciproca. Unui prieten ii putem spune orice, insa cu multa diplomatie, avand grija sa nu ranim atunci cand facem anumite afirmatii.
Se spune ca prietenul la nevoie se cunoaste, insa de multe ori facem o mare greseala considerand ca unui prieten ii putem cere orice, oricand, oricum pentru ca nu ar putea sa ne refuze. Aceasta presupunere este eronata. Intr-o relatie de prietenie este de preferat sa existe un echilibru intre a cere si a da, a accepta si a refuza. Bineinteles ca unui prieten ii putem cere diverse lucruri, insa trebuie sa fim pregatiti si pentru un refuz, fara a ne supara. De asemenea, si noi putem refuza fara a ne simti “prieteni rai”. Relatia dintre doi prieteni ar trebui sa fie una libera, inainte de toate.
Sfaturile prietenilor, alegerile noastre
Prietenii apropiati ne pot influenta foarte mult alegerile in viata. Sunt situatii in care, pentru ca avem o parere proasta despre noi, alegem sa facem ce ne “sfatuiesc” prietenii, chiar daca aceasta alegere este in defavoarea noastra.
E foarte important sa stim ca prietenii ne pot sfatui, isi pot spune parerea, dar alegerile ar trebui sa fie ale noastre si doar ale noastre. Si aceasta pentru ca experientele de viata sunt diferite si felul in care simtim viata este diferit. Niciun prieten, indiferent cat de bine intentionat ar fi, nu stie mai bine ca noi cand trebuie sa facem o alegere.
Barbatul si femeia – prieteni sau iubiti?
O prietenie speciala este aceea care se poate naste intre un barbat si o femeie. O astfel de prietenie poate fi benefica de ambele parti, fiecare dintre cei doi gasind la celalalt o parere obiectiva si sincera a sexului opus, o alta perspectiva. Insa aceste prietenii se intampla rar sa dureze pentru ca, de cele mai multe ori, atractia dintre cei doi isi face simtita prezenta si prietenia se strica. Prietenia dintre barbati si femei este, asadar, extrem de fragila si, de cele mai multe ori, amenintata de aparitia atractiei fizice.
Barbatii nu obisnuiesc sa poarte discutii deschise unii cu altii, asa cum o fac femeile. De aceea, in momentul in care un barbat va ajunge sa-si dezvaluie gandurile si dorintele in fata unei persoane de sex opus, el se va simti foarte legat de aceasta, iar de aici pana la atractia fizica mai e doar un pas.
Desigur, sunt din ce in ce mai raspandite prieteniile sincere intre persoane de sex opus, in conditiile in care una dintre ele are o alta orientare sexuala. O femeie heterosexuala si un homosexual, un barbat heterosexual si o lesbiana pot fi capabili sa elimine definitiv perspectiva unei relatii sexuale si astfel sa se abandoneze unei relatii sincere de prietenie.
Psiholog Loredana Andrei