Prima deceptie in dragoste
Prima iubire, prima suferinta
Dezamagirile in dragoste nu sunt usor de gestionat nici macar de catre adulti. Traumele unor astfel de experiente pot lasa urme adanci in viata noastra. Va imaginati ce se intampla in sufletul adolescentilor in astfel de situatii?
De regula, prima iubire echivaleaza cu prima suferinta din dragoste. O astfel de experienta este perceputa intr-un mod extrem de dureros de catre adolescenti, mai ales daca tinem cont de gradul redus de maturitate emotionala pe care il au la aceasta frageda varsta. Acestia se simt atat de coplesiti de valul de emotii negative care ii asalteaza la propriu, deoarece majoritatea dintre ei n-au mai trait situatii de acest gen sau, cel putin, niciuna care sa aiba o incarcatura emotionala atat de puternica.
Suferinta doare, dar si maturizeaza
Deziluzia amoroasa face parte din procesul normal de maturizare, mai ales daca vorbim despre prima deceptie. Este cunoscut faptul ca, in general, mai tarziu, la maturitate, aceste trairi se vor transforma intr-o simpla amintire frumoasa din adolescenta.
Insa, pana atunci, este vital sa cunoastem faptul ca modul in care vor gestiona aceste trairi este crucial pentru modul in care vor relationa mai tarziu in viitoarele lor relatii de cuplu.
Exista posibilitatea nefasta ca o astfel de deceptie amoroasa sa aiba un impact major asupra starii de sanatate si atitudinii lor generale. Astfel ca adolescentii se pot insingura, pot deveni depresivi, pot adopta comportamente autodistructive sau distructive fata de ceilalti si, evident, isi pot refuza dreptul de a mai iubi din nou.
Este necesar ca suferinta sa isi urmeze cursul firesc, sa fie descarcata si vindecata in ritmul ei. Orice graba sau ignorare a ei nu va face decat sa inrautateasca situatia.
Fiecare experienta de viata are rostul ei, iar ceea ce noi putem extrage din aceste esecuri sunt anumite lectii de viata care ne vor fi de mare ajutor in viitor.
Cum ii putem ajuta pe adolescenti?
Este important sa le oferim suportul si umarul nostru pe care sa-si planga suferinta, fara a-i judeca, ironiza sau interoga. Acestia au nevoie de cineva care sa ii asculte, sa le inteleaga trairile si sa ii sustina pentru a depasi momentul de cumpana.
Parintii sunt principalele persoane care ii pot ajuta pe adolescenti sa treaca mai usor peste deceptie. Cum? Ei bine, dragi parinti, va invit sa descoperiti activitati funny pe care sa le practicati impreuna. Fie ca iesiti impreuna in oras, fie ca vizionati un film acasa impreuna, fie ca stati la taclale ca doi prieteni etc, veti reusi sa il ajutati pe adolescent sa se destinda si sa uite macar pret de cateva clipe de suferinta sa. In plus, apropierea dintre voi va genera o relatie parinte-copil mai solida si bazata pe incredere. Caci increderea reciproca intr-o relatie va da nastere unor sentimente frumoase de afectiune.
Daca refuzati sa aveti incredere in faptul ca el sau ea va putea sa gestioneze adecvat problema, nu veti reusi decat sa-i insuflati indoiala si credinta ca este incapabil si ca merita ceea ce i se intampla.
Cu toate acestea, este bine de stiut ca, desi sunt adolescenti, acestia au capacitatea de a lua propriile decizii si maturitatea de a opta pentru solutia cea mai buna.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei