Prima menstra dupa nastere
Imediat dupa nastere lauzele se confrunta cu aparitia lohiilor – pierderea de sange rosu stralucitor in cantitate moderata-crescuta. Pe perioada celor 6 saptamani de lauzie, lohiile se vor diminua progresiv, culoarea schimbandu-se de la rosu aprins la rosu caramiziu, apoi la o culoare roze sau maronie.
Cantitatea lohiilor poate fi crescuta in primele saptamani mai ales in timpul sau imediat dupa alaptarea bebelusului. Acest lucru se intampla datorita faptului ca in timpul alaptarii in organismul matern este secretat un hormon: oxitocina, care contribuie la expulzia laptelui de la nivelul canalelor galactofore, dar in acelasi timp determina si contractarea uterului. De aceea unele paciente pot resimti crampe abdominal in timpul alaptarii.
In cazul pacientelor care aleg sa nu alapteze, menstruatia poate reveni in termen de 10 saptamani (in circa 80% din cazuri). In conditiile in care lauzele alapteaza regulat este foarte posibil ca menstruatia normala lunara sa lipseasca, uneori chiar pe tot parcursul alaptarii.
In cazul unora dintre pacientele care alapteaza reluarea menstruatiei se poate face precoce, la 1-2 luni de la incheierea perioadei de lauzie sau se poate relua la cateva luni distanta. Momentul exact al reluarii menstruatiilor este greu de evaluat.
De cele mai multe ori patternul menstrual se modifica dupa nastere. Multe paciente se pot confrunta cu scurtarea intervalelor dintre 2 menstre si cresterea fluxului menstrual, acesta devenind mult mai abundent si mai lung decat inainte de nastere.
Menstruatiile se pot regla in timp sau patternul menstrual poate ramane modificat
La polul opus sunt cazurile in care pacientele care inainte de nastere se confruntau cu menstruatii neregulate ce veneau la intervale mari de timp, odata cu reluarea menstruatiei experimenteaza reglarea ciclului menstrual.
Indiferent daca s-au reluat sau nu ciclurile menstruale este important ca dupa cele 6 saptamani de lauzie, tanara mamica sa fie consiliata in legatura cu metodele contraceptive disponibile. Chiar si in absenta menstruatiei ovulatia poate sa existe si sansele sa se instaleze o noua sarcina sunt destul de mari. Mitul ca pacientele care alapteaza nu pot ramane insarcinate nu poate fi mai departe de adevar.
Anticonceptionale in timpul alaptarii
Este important ca organismul matern sa aibe un ragaz de refacere. Instalarea unei sarcini mai devreme de 8 luni pentru nasterea spontana si minim 1 an pentru nasterea prin operatie cezariana poate expune pacienta la mari probleme de sanatate.
Medicul curant ii poate prezenta lauzei metodele contraceptive disponibile. In cazul pacientelor care alapteaza se poate opta pentru contraceptive orale progestative, montarea de dispozitiv intrauterin (fara hormoni integrati) sau folosirea metodelor contraceptive de bariera (ex prezervativul). Pentru pacientele care nu alapteaza se poate opta si pentru folosirea contraceptivelor orale combinate estro-progestative sau montarea de dispozitiv intrauterin cu hormoni integrati cu eliberare lenta.
In momentul in care bebelusul este alaptat la san cantitati mari de prolactina sunt secretate la nivelul glandei pituitare. Astfel, nivelele crescute de prolactina pot inhiba secretia hormonilor sexuali si implicit ovulatia. Cu cat sesiunile de alaptare devin mai rare (mai ales odata cu diversificarea bebelusului) nivelul de prolactina secretat scade determinanad astfel si scaderea efectului de supresie exercitat asupra hormonilor sexuali. Ovulatia se poate relua astfel, insa momentul exact este greu de estimat.
In cazul unora dintre paciente, mecanismele de supresie sunt atat de eficiente incat ovulatia este reluata in momentul in care se opreste complet alaptarea. Ghidarea dupa semnele si simptomele nespecifice ale ovulatiei (cresterea temperaturii bazale, schimbarea aspectului mucusului cervical etc) poate fi inselatoare si nu este recomandata, intrucat aceste semne pot aparea si in alt context.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie