Primul ajutor în atacul de panică
Cifrele referitoare la persoanele care suferă de atacuri de panică sunt în continuă creștere, în acest moment, și din cauza contextului indus de pandemia de coronavirus. În America, peste șase milioane de adulți americani au tulburări de panică, ceea ce înseamnă că au episoade repetate de frică intensă numite atacuri de panică. Chiar și persoanele fără tulburări de panică pot avea atacuri de panică. În general, mai mult de una din cinci persoane suferă un atac de panică în timpul vieții.
Știi ce să faci dacă vezi pe cineva care se confruntă cu un atac de panică? Dacă nu, nu îți face griji, poți învăța cum să ajuți, astfel încât să te simți pregătit dacă vei întâlni vreodată o persoană care are nevoie de ajutor.
În primul rând trebuie să știi dacă este un atac de panică! Înainte de a putea ajuta o persoană care are un atac de panică, trebuie să știi dacă situaţia se datorează fricii sau anxietății pe care o experimentează sau dacă există o explicație fizică.
10 simptome ale atacurilor de panică la care trebuie să fii atent:
1.tremurături
2.transpirații
3.amorțeli,furnicături
4.amețeli
5.palpitații
6.durere în piept
7.tulburări abdominale
8.respirații scurte și sacadate
9.frica de a nu înnebuni /de a nu muri
10.frisoane sau senzația de căldură.
Aceste simptome îţi par familiare? Important de reținut că acestea sunt, de asemenea, semne de suferință cardiacă. Este dificil să știi dacă o persoană se confruntă cu un atac de panică sau un atac de cord. Cel mai bun lucru de făcut este să întrebi dacă persoana respectivă a mai avut un atac de panică. Dacă nu, și nu crede că are unul, suni la 112 și urmezi protocolul fizic de prim ajutor. Dacă persoana își pierde cunoștința, suni la o ambulanță, verifici respirația și pulsul și aplici principiile fizice de prim ajutor. De asemenea, poți verifica dacă are o brățară de alertă medicală pentru mai multe informații.
Cum să ajuți o persoană care are un atac de panică
- Întreba dacă i s-a mai întâmplat înainte și dacă crede că are un atac de panică. Dacă este ceva familiar și suspectează că este un atac, întreabă-l dacă ar dori ajutor. Dacă o face, înainte de orice manevră, prezintă-te ( dacă este o persoană pe care nu o cunoști).
- Ascultă fără să judeci: întreabă direct ce crede că l-ar putea ajuta (de exemplu, îndepărtarea de o zonă aglomerată sau așezarea). Nu presupune că știi ce este mai bine pentru el.
- Dă-i reasigurări și informații: rămâi calm și liniştit și așa persoana va înțelege că cel mai probabil se confruntă cu un atac de panică și că nu este periculos. Explică-i că, deși ceea ce simte este înspăimântător, simptomele vor trece. În timp ce vorbești, folosește propoziții scurte și vorbește într-un mod clar și ferm. Fii răbdător și rămâi cu persoana pe tot parcursul atacului.
- Este posibil să fi văzut la televizor că persoanele care au atacuri de panică ar trebui să respire într-o pungă de hârtie. Aceasta nu mai este considerată o bună practică, deoarece poate ajunge să respire dioxid de carbon, ceea ce i-ar putea determina o altă stare. Dacă respiră rapid, nu-i atrage atenția asupra respiraţiei sale. Pur și simplu stai liniștit și modelează o rată de respirație mai constantă.
- Încurajare pentru ajutor profesional adecvat: când atacul de panică este depășit, furnizează persoanei informațiile referitoare la atacurile de panică, în cazul în care nu știe despre ele sau nu știe de unde să achiziționeze resurse relevante. Dacă pare îngrijorată de toată situația, explică-i că există tratamente eficiente pentru atacurile de panică și că poate solicita ajutor pentru aceste probleme.
Încurajarea pentru auto-ajutor și alte strategii de sprijin în atacul de panică
Încurajează persoană să acceseze surse de sprijin, cum ar fi familia, prietenii sau grupurile psihologice de suport pentru persoanele anxioase. Grupurile de sprijin ale persoanelor care suferă de atacuri de panică ar putea fi, de asemenea, utile.
Dacă poți deveni parte a unei mișcări de schimbare a culturii din jurul sănătății mintale, o poți face! Și, nu uita: după ce ai ajutat pe cineva, nu uita să practici îngrijirea de sine. Nu este ușor să ajuți o persoană care se confruntă cu o problemă de sănătate mintală, deci este important să îți iei timp pentru tine. În cele din urmă, fii mândru! Iar dacă acum ai citit acest articol, ești cu un pas mai aproape de a ajuta pe cineva în momentul în care are nevoie.