Principalele cauze ale menoragiei
Cantitatea de sange eliminata in timpul menstrutiei determina utilizarea unor termeni standardizati in domeniul medical, utilizati de specialisti, astfel incat acesti termeni sa orienteze personalul medical in discutiile stiintifice ce au loc in timpul asistentei medicale. Pentru a usura si mai mult comunicarea intre specialisti, acesti termeni au capatat caracter general si de sine stator astfel incat, cuantificand cantitatea de sange eliminata, durata de timp cat aceasta cantitate de sange se elimina in timpul menstruatiei, aspectul macroscopic al sangelui ( culoare, coagulat/ necoagulat, miros), s-a putut stabili care este statusul biologic al pacientei la momentul efectuarii consultului medical. In functie de scorul obtinut in timpul consultului medical pacienta poate prezenta manifestari clinice normale sau patologice, astfel daca pacienta elimina pe toata durata menstruatiei o cantitate de aproximativ 35 ml de sange de o culoare rosu aprins cu miros specific, atunci pacienta trebuie sa stie ca are o menstruatie cu o cantitate normala de sange eliberata.
Ce intelegem prin menoragie?
Daca insa exista cazuri in care in urma efectuarii consultului ginecologic se constata ca aceasta cantitate este mai mare sau mai mica fata de valoarea medie de 35 de ml, pacienta trebuie sa stie ca un rol important in stabilirea acestei cantitati il are si varsta sa si statusul biologic ( mai exact existenta posibilelor patologii in anamneza sa).
Menoragia se defineste ca fiind menstruatia ciclica prelungita sau abundenta, care depaseste o durata de o saptamana sau care depaseste 80 ml de sange pierdut. Aceasta sangerare anormala afecteaza intre 10-30% dintre femeile la varsta reproductiva si peste 50% dintre femei in perimenopauza.
Cauzele care duc la aparitia menoragiei in functie de grupele de varsta
In copilarie, fetitele care au o sangerare anormala inainte de prima menstruatie trebuie investigata, deoarece acest eveniment reprezinta o raritate. Cele mai frecvente cauze de sangerare la aceasta varsta o reprezinta patologia asociata vaginului, cum ar fi vulvovaginitele, afectiunile dermatologice, traumatismele cauzate de accidente, insa nu trebuie sa uitam de abuzuri sexuale care sunt din ce in ce mai crescute ca incidenta la aceasta varsta, cat si corpurile straine care pot fi introduse voit sau involuntar in vagin. Sangerare uterina apare din cauza unui nivel crescut de estrogen, acest lucru se poate datora pubertatii precoce, a ingestiei involuntare de estrogen sau in cazuri mai rare cand este vorba de un neoplasm ovarian.
La varsta adolescentei, tinerele se confrunta cu o sangerare rezultata din anovulatie sau din tulburari de coagulare, insa nu trebuie sa excludem o sarcina, bolile cu transmitere sexuala sau abuzul sexual.
La varsta reproductiva, sangerarea anormala are o incidenta mai mare fiind legata de o activitate sexuala crescuta, acest lucru implica o sangerare legata de sarcina sau de boli cu transmitere sexuala. Femeile sunt predispuse la aceasta varsta sa dezvolte fibroame uterine sau polipi endometriali.
Femeile aflate in perioada perimenopauza se confrunta des cu menoragii, studiile arata ca 7 femei din 10 consulta un medic ginecolog in aceasta perioada din cauza sangerarii anormale. Sangerarea poate fi data de cicluri anovulatorii, la fel ca la adolescente, din cauza disfunctiei axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. Insa, la acest grup de varsta, atat formatiunile benigne, cat si cele maligne sunt in crestere.
Menopauza este o etapa din viata femeii care se defineste ca fiind o perioada lipsita de menstruatie, adica de sangerare. Aparitia sangerarii la acest categorie de femei trebuie atent investigata. De cele mai multe ori putem vorbi de o atrofie a endometrului sau a vaginului, polipi endometriali, insa nu trebuie sa ignoram carcinomul endometrial, ovarian sau neoplasmele ulcerative vulvare, vaginale sau cervicale.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 22% REDUCERE.