Principii de diversificare in alimentatia sugarului
Diversificarea este procesul de introducere a alimentelor complementare in dieta sugarului alimentat, in prealabil, exclusiv cu lapte – matern, formula de lapte sau combinatia celor doua. Organizatia Mondiala a Sanatatii, impreuna cu Societatea Europeana de Nutritie Pediatrica, recomanda laptele matern ca fiind alimentul de electie, optim si exclusiv pentru nutritia copilului incepand cu nasterea sa si pana la varsta de 6 luni. De la varsta de 4-6 luni, laptele, oricare ar fi sursa sa, nu mai indeplineste necesitatile nutritionale ale copilului, daca se administreaza ca singura sursa de hrana.
Aceleasi entitati, OMS si ESPGHAN, recomanda ca diversificarea sa nu fie inceputa mai devreme de saptamana 17 de viata si nu mai tarziu de saptamana 26 de viata. Diversificarea precoce aduce cu sine riscurile antrenate de imaturitatea tractului digestiv, a functiei ficatului si a rinichilor. O diversificare tardiva poate insemna un copil care prezinta un spor ponderal nesatisfacator din cauza deficitelor din alimentatie.
Indicii despre momentul in care este oportuna diversificarea:
– Nu se mai satura cu mesele de lapte.
– Privesc cu pofta catre alimentele solide din dieta parintilor sau fratilor, chiar daca nu cunosc gustul acestora.
– Sunt suficient de dezvoltati incat sa isi sustina singuri capul si incep sa manipuleze obiecte singuri.
– Aparitia dentitiei de lapte.
Regulile de baza ale diversificarii:
- Fiecare aliment nou trebuie introdus treptat in alimentatia sugarului, de la portii mici, care pot insemna cateva picaturi, pana la o portie intreaga.
- Nu se vor introduce doua alimente noi in acelasi timp. In cazul in care apar reactii alergice la alimente, este mult mai greu de indentificat alergenul daca mancarea contine mai multe ingrediente.
- Alimente precum laptele de vaca, carnea de porc, oaie, capra, peste, albus de ou, capsuni, fragi, mure, miere de albine, alimente prajite, cu continut crescut de grasimi, dulciuri de cofetarie, bauturi carbogazoase, nuci, alune, fistic, porumb prajit sunt interzise pana la varsta de 1 an, fie din cauza potentialului alergen, infectios – mierea de albine (botulism), proprietati nutritive insuficiente sau risc de aspiratie si sufocare.
- Pentru fiecare aliment nou introdus, acesta se va administra treptat, in cantitati crescatoare, in paralel cu masa de lapte, pana cand va ajunge sa o inlocuiasca. Este nevoie in medie de o perioada de 2 zile pentru acomodarea cu noul gust.
- Pana la varsta de 10 luni se vor evita fructele si legumele rosii din cauza potentialului alergen.
- Este de evitat introducerea unui nou aliment atunci cand sugarul nu este complet sanatos sau este in convalescenta.
- Este extrem de importat ca sugarul sa cunoasca mai multe gusturi, arome, culori, texturi in hrana, deoarece aceste experiente vor conditiona comportamentul alimentar pe viitor.
- Este interzisa alimentarea cu forta sau alimentarea conditionata a sugarului.
Cu ce incepem diversificarea si cum continuam?
Cu toate ca multe surse recomanda sucurile de fructe si legume ca prima etapa in diversificare, de cele mai multe ori hrana semisolida este considerata prim aliment de electie. Sucurile de fructe sunt si ele de folos, sugarul facand cunostinta cu gustul acestora. Astfel, va recunoaste alimentele cand acestea vor trece din forma de suc in piureuri sau bucati intregi.
Prin urmare, de principiu, diversificarea este bine sa inceapa cu cereale care se vor adauga initial in formula de lapte, fiind vorba despre cereale din porumb sau orez, cele din grau urmand sa fie introdus incepand cu varsta de 6-7 luni.
Urmatorul aliment va fi supa de legume, intial ea va contine numai zeama in care au fost fierte acestea, pentru ca mai tarziu sa contina legume pasate si apoi in bucatele mici. La varsta de 6 luni, sugarul ajunge sa aiba aproximativ 5-6 mese/zi, dieta constand in lapte cu cereale, piure fructe/legume, supa de legume. Incepand cu 7-8 luni se vor introduce carnea de pui pasata, ficatul de pui, branza de vaci calcica, iaurtul simplu, biscuitii, compotul de fructe, cerealele cu gluten si galbenusul de ou.
Cu toate alimentele de mai sus se va incepe in varianta lor pasata, pentru a se face mai tarziu trecerea la bucatele mici. Pana la varsta de 1 an, dieta copilului va ajunge sa fie destul de similara cu cea a adultilor, cu exceptia alimentelor interzise amintite mai sus. Diversificarea se poate dovedi a fi un joc al rabdarii daca sugarul este reticent la aparitia noilor gusturi, insa majoritatea accepta cu placere noua hrana si astfel mesele lor devin treptat din ce in ce mai interesante si chiar distractive. Este bine de tinut minte ca mici trucuri, cum ar fi o vesela colorata viu si o atmosfera placuta, relaxata incurajeaza si implica micutul in timpui mesei.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru