Principiile Montessori în educaţia copilului tău
Dintre toate metodele alternative de educație din țara noastră, metoda Montessori este cea care respectă cel mai mult nevoile și preferințele copiilor, de aceea, nu e de mirare că tot mai mulți părinți aleg să își crească copiii ghidați de aceste principii simple, de bun simț.
Câte puțin despre Maria Montessori și metoda ei
Maria Montessori a fost mintea luminată, revoluționară, care a văzut dincolo de toate teoriile educației de până atunci și a îndrăznit să vadă copilul încă de la naștere ca o ființă care este capabilă să absoarbă informații prețioase încă din pântecul mamei și este perfect capabilă să execute o multitudine de activități care erau cumva alocate doar copiilor mai mari.
Dintre toate caracteristicile ce o definesc pe Maria Montessori, respectul pentru copil este cea mai valoroasă. Aceasta a fost prima din lume care a adaptat toată vesela și tot mobilierul pentru dimensiunile copilului, care a avut încredere în capacitatea și dorința fiecărui copil pentru a învăța și care a văzut bebelușului mai mult decât o ființă neajutorată, ci ca fundația unui adult împlinit.
De ce să urmezi principiile Montessori?
Pentru a aplica cu exactitate această metodă trebuie să urmezi un curs intens pentru a ajunge să observi finețea în gesturile copilului și pentru a ști cum să pregătești mediul și copilul, dar pentru a aplica acasă, e de ajuns să urmezi câteva principii care în definitiv, sunt de bun simț.
Prin aceste alegeri, copilul devine mai independent, mai sigur pe el, capabil să decidă ce e mai bine pentru el și își dezvoltă abilitățile necesare pentru viața practică.
Care sunt regulile de bază în pedagogia Montessori?
Sunt câteva principii care sunt ușor de urmat și de aplicat, iar dacă sunt respectate cu strictețe, rezultatele vor uimi orice părinte:
- Urmează copilul. Frumusețea metodei Montessori este reprezentată în primul rând de faptul că alegerile și deciziile copilului sunt respectate. Cu toate astea, acesta necesită ghidaj în unele aspecte și trebuie încurajat cu blândețe să experimenteze toate ocaziile de învățare ce îi apar în cale.
- Respectă-i munca. Ceea ce noi numim joacă, pentru ei este muncă. În timpul jocului, ei învață despre texturi, relația cauză-efect, construcții de bază, iar noi, adulții avem tendința să îi tulburăm cu intervențiile și corecturile noaste. Evitați să îl întrerupeți pentru a-i arăta „cum se face„. În definitiv, nu știți ce voia să facă sau ce urmărea.
- Oferă-i materiale de calitate. Într-un mediu optim, copilul are acces la jucării de calitate, mai ales din lemn pictat în culori frumoase, blânde. Este preferată calitatea, nu cantitatea, iar scopul oricărei jucării e să fie educativă.
- Nu interveni decât dacă este absolut nevoie. Din păcate, noi adulții avem impresia că le știm pe toate și că doar noi facem totul cu trebuie, așa că le smulgem obiectele din mână și le arătăm ce să facă, chiar dacă nu e necesar. Unui adult i-am lua obiectele din mână și i-am arăta „cum se face„ sau l-am lăsa să termine, apoi i-am explica politicos?!
- Implică-l în tot ce faci. Un copil poate ajuta atât cât îi permite capacitatea fizică, la absolut orice: treburi casnice, cumpărături, gătit, pregătit masa. Puțină încredere și mai multă răbdare îl pot face pe cel mic să ia singur inițiativă, să fie mai ordonat și mai sigur pe capacitățile lui.
- Vorbește-i cu respect, ca unui adult. De multe ori avem tendința să diminutizăm totul în discuția cu copilul, iar asta nu face decât să îl infantilizeze inutil. Încercați să discutați sincer, liber cu copilul, dar adaptat vârstei lui.
În final, principiile Montessori sunt undele de bun simț, ușor de aplicat și de înțeles, iar pentru a le folosi nu e nevoie să învestim sute de euro în materialele de firmă, ci doar să fim mai selectivi cu jucăriile și să adaptăm ce avem deja în casă ținând cont de dimensiunile și nevoile copiilor.