Probleme gastrointestinale in sarcina
Afectiunile gastrointestinale in sarcina cuprind o paleta larga de afectiuni ce implica, in mod direct sau indirect, tractul gastrointestinal, fapt ce poate conduce la afectarea sanatatii produsului de conceptie in mod direct, respectiv in mod indirect. Totusi, trebuie amintit ca, in timpul sarcinii, odata cu evolutia acesteia, viscerele gravidei au parte de modificari fiziologice a pozitiilor si a raporturilor anatomice de vecinatate. Un alt punct de vedere asupra influentarii tractului gastrointestinal al gravidei de catre starea de sarcina consta in modificarile secretiilor gastrice care, cumulate cu modificarile hormonale si hematologice, pot conduce la stari modificate de normalitate ale perioadei de gestatie, cu rasunet important asupra fatului.
In anumite situatii, perioada de gestatie poate debuta deja cu o afectiune a tractului gastrointestinal daca gravida, anterior afirmarii sarcinii, a suferit o astfel de afectiune fara sa cunoasca acest lucru. In functie de afectiune, medicul ginecolog trebuie sa se consulte cu un medic gastroenterolog sau un medic internist pentru a formula impreuna etapele managementului medical in vederea vindecarii sau a limitarii efectelor afectiunilor.
Cele mai frecvente afectiuni intalnite in sarcina
-
Starile de voma sau de greata
Printre cele mai frecvente afectiuni intalnite in special la debutul sarcinii gasim starile de voma sau de greata care nu au o cauza medicala inca bine cunoscuta (exista teoria modificarilor hormonale etc.). Aceste stari de voma sau de greata pot crea dezechilibre electrolitice majore cu rasunet in patul vascular sau chiar in comportamentul psihosocial al gravidei privitor la atitudinea fata de sarcina sau a mediului social. Daca starea de greata este complicata de varsaturi prelungite, poate aparea deficit de vitamina K, ceea ce poate conduce la o coagulopatie cu risc crescut de pierdere a produsului de conceptie daca gravida nu apeleaza la medicul care urmareste sarcina.
-
Tromboza venoasa profunda
O alta patologie care poate fi exacerbata de sarcina este tromboza venoasa profunda care poate fi secundara dezechilibrelor electrolitice sau hematologice. O situatie medicala des intalnita pe perioada sarcinii, in special in trimestrul trei de sarcina, este aparitia hemoroizilor sau a varicelor esofagiene secundar cresterii deficitului intoarcerii venoase. Ca o prima masura de prevenire a acestei patologii, se recomanda ca repausul la pat sau chiar somnul sa aiba loc cu gravida pozitionata lateral stanga (se intoduce o perna sub flancul drept al gravidei), astfel incat produsul de conceptie sa nu mai creeze presiune pe vasele mari de sange care fac parte din sistemul circulator venos, evitandu-se in acest mod staza vasculara secundara obstructei.
-
Refluxul gastroesofagian
Tot in trimestrul trei al sarcinii, gravidele au raportat o prezenta marcanta a refluxului gastroesofagian caracterizat de clasicile „arsuri esofagiene”, secundar relaxarii sfincterului esofagian, deoarece, odata cu cresterea in volum a sarcinii, aceasta creeaza o presiune asupra abdomenului din ce in ce mai mare si implicit asupra stomacului. In asemenea situatii, se recomanda ca gravida sa reduca aportul prajelilor in alimentatie, sa evite mesele consistente ca volum (mancarea trebuie impartita in portii mai mici si mai dese, deoarece, in acest mod, se evita o balonare a stomacului si implicit un episod de reflux gastroesofagian).
-
Herniile digestive
Prezenta herniilor digestive si a obstructiilor tractului gastrointestinal (ocluziile intestinale sau volvusul) reprezinta, de asemenea, o situatie de risc in sarcina; de aceea, medicul recomanda exercitiile fizice tip Pilates sau cu mingea medicinala pentru intarirea muschilor si a peretilor abdominali.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie