Probleme ginecologice in functie de varsta
Fiecare varsta vine dupa sine cu un bagaj de afectiuni particulare si o serie de riscuri pentru sanatate. In perioada fertila a femeii adesea este intalnita sarcina si odata cu ea patologia de sarcina.
Avortul spontan
Avortul spontan reprezinta expulzia spontana a sarcinii inaintea viabilitatii sau extractia de necesitate a unui produs de conceptie oprit din evolutie. Avortul spontan este cea mai comuna complicatie a sarcinii, cel mai frecvent cauzata de anomalii genetice incompatibile cu supravietuirea, nereproductibile, ale produsului de conceptie.
Sarcina ectopica
Sarcina ectopica se refera la orice sarcina in care ovulul fertilizat se implanteaza in afara cavitatii uterine unde nu se poate realiza dezvoltarea placentei sau a embrionului si unde exista ricul ruperii si consecutiv al hemoragiei. O sarcina ectopica rupta este o adevarata urgenta chirurgicala si este principala cauza de mortalitate materna in primul trimestru de sarcina.
Tehnicile moderne de ultrasonografie si posibilitatea determinarii nivelului seric al subunitatii beta a gonadotrofinei corionice umane (ß-hCG) faciliteaza diagnosticul sarcinii intrauterine vs ectopice. Totusi, sarcina ectopica este uneori foarte greu de diagnosticat.
La sarcinile ectopice diagnosticate in timp util, este de preferat tratamentul medicamentos cu metotrexat, iar daca se recurge la tratament chirurgical, este de preferat abordul laparoscopic.
Sarcina molara
O alta forma anormala de sarcina este sarcina molara in care oul fertilizat neviabil se implanteaza in uter si care poate evolua spre o forma de cancer placentar denumit coriocarcinom. Ca si tratament, este necesara evacuarea uterului, atenta monitorizare a HCG seric pana la scaderea acestuia la nivelurile nedetectabile si in unele situatii chimioterapie.
Alte patologii sunt cele care tin de placenta, cea mai cunoscuta fiind placenta praevia care reprezinta o placenta inserata anormal, la nivelul portiunii inferioare a uterului sau care tin de durata sarcinii, cu cele doua extreme ale sale – nasterea prematura si sarcina depasita cronologic.
Pana la varsta instalarii menopauzei, principala patologie ginecologica este cea benigna, reprezentata in special de chisturi ovariene si fibroame uterine.
Chisturi ovariene si fibroame uterine
Evolutia chisturilor ovariene este frecvent muta clinic, dar este progresiva biologic. Complicatiile care pot aparea sunt urmatoarele: torsiunea, insotita de durere intensa pana la stare de soc, complicata cu varsaturi, uneori cu oprirea tranzitului intestinal, hemoragia intrachistica ce apare ca urmare a traumatismelor sau torsionarii sau ruptura ce poate aparea in conditiile unei hemoragii intrachistice importante, sau consecinta a torsiunii tumorale.
Fibromul uterin este o tumora benigna ce se dezvolta dintr-un tesut analog muschiului uterin, are incidenta maxima intre 40-50 ani si involueaza in menopauza pana la disparitie.
Dupa instalarea menopauzei, afectiunile maligne de tipul cancerului de col uterin, uter, ovar si san sunt mai des intalnite. Screeningul acestor afectiuni prin investigatii de tipul examenului Babes Papanicolau pentru cancerul de col uterin sau mamografii pentru cancerul de san, alaturi de investigatii suplimentare de tipul curetajului biopsic in cazul aparitiei oricarei sangerari vaginale dupa instalarea menopauzei scad incidenta aparitiei patologiei maligne in postmenopauza.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie