Probleme ginecologice in sezonul cald
A venit vara si evident odata cu venirea acestui anotimp femeile adopta comportamentul si tinuta specifica acestui sezon mai ales atunci cand vor sa isi petreaca concediul la munte sau la mare. Este bine stiut ca in acest anotimp in functie de preferintele fiecareia, femeile aleg sa mearga la piscine, lacuri, stranduri, rauri sau chiar la mare si evident ca nu toate femeile au marea, muntele sau raul lange ele si de aceea sunt nevoite sa apeleze la mijloacele de transport in comun pentru a ajunge la locul unde isi vor petrece vacantele.
Cum apar problemele ginecologice?
Toate vacantele presupun momente de stres pentru femei deoarece conditiile de igiena personala scad, fapt ce poate genera un disconfort pentru ele intrucat exista riscul ca secretiile vaginale sa creasca din punct de vedere cantitativ, pot aparea usturimi in timpul mictiunii, sangerare menstruala sau nu, mirosuri neplacute, rubor local insotit de prurit.
In timpul acestor vacante utilizarea piscinelor pot genera reactii alergice locale la clorul utilizat pentru decontaminarea apei din piscina, pot aparea de asemenea reactii alergice sau iritatii locale produse de cremele solare, uleiurile utilizate pentru a obtine un bronz impecabil.
In cazul pacientelor insarcinate acestea trebuie sa fie informate corect si sa constientizeze riscurile ce si le asuma in cazul in care decid sa plece in vacante pe distante lungi fapt ce le obliga sa stea in pozitii ce pot declansa oricand o nastere prematura sau un avort, un edem al membrelor inferioare, episoade de lipotimie si vertij din cauza vasodilatatiei periferice secundar temperaturilor ridicate la care sunt expuse pe perioada vacantei.
In cazul femeilor care nu sunt insarcinate acestea trebuie sa stie faptul ca saritul (plonjatul) in piscine poate conduce la aparitia prolapsului vaginal secundar impactului la contactul cu apa, pot apare traumatisme locale ce interesaza aparatul genito-urinar. De asemenea pacientele trebuie sa constientizeze riscul torsionarii de ovar in cazul in care trec printr-o cadere de la un nivel la altul sau prin precipitare de la acelasi nivel secundar alunecarii pe gresia umeda. In cazul folosirii topoganelor cu apa femeile trebuie sa utilizeze tinuta adecvata pentru a evita aparitia iritatiilor locale, aparitia vulvodiniei sau a escoriatiilor si traumatismelor ce intereseaza aparatul genito- urinar.
Lipsa igienei riguroase in aceasta perioada poate conduce la situatii jenante mai ales in cazul in care pacientele sunt in perioada menstruatiei, au fost raportate chiar si cazuri in care tampoanele intrauterine utilizate in aceasta perioada, ca urmare a efortului fizic intens au produs excoriatii la nivelul colului uterin, ce erau insotite de usturime locala, fiind ignorate de catre pacienta, si in nici 24 de ore au produs infectii locale.
Practicarea sportului extrem precum bungee jumping-ul, planorismul, parasutismul si chiar si echitatia pot constitui cauze ale traumatismelor locale, traumatisme ce fiind ignorate pot produce inflamatii sau infectii, la nivel local.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 22% REDUCERE.
Citeste si Cum poti amana menstruatia pentru vacanta?
Text : Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie