Probleme psihologice asociate infertilitatii la femei
Femeile care esueaza in incercarile repetate de a concepe un copil pe care naturala sunt femei cu probleme de fertilitate. Stresul asociat acestor dificultati de a procrea este foarte mare, ceea ce face ca acesta sa fie resimtit chiar si de ceilalti membri ai familiei. Multe femei trec printr-o serie de presiuni exterioare si interioare de a avea copii, deoarece acestea simt ca doar procreand pot contribui la mentinerea identitatii familiei lor prin continuitate.
Pe fondul infertilitatii, emotiile care incearca femeile respective imbraca cea mai precara coloristica. Cu alte cuvinte, vorbim despre emotii dintre cele mai negative, de la rusine, culpa, lipsa sperantei la invidie. In cazul acestor femei pot aparea implicatii psihologice ale infertilitatii feminine, resimtita ca fiind dureroasa si traumatizanta. Mai pot aparea sentimente de inadecvare si invidie fata de celelalte cupluri care pot avea copii. In plus, oboseala, epuizarea si deznadejdea se pot instala pe nesimtite perturband starea generala de sanatate si emotionala a acestora.
Masuri necesare in abordarea psihologica a problemelor de fertilitate feminina
In afara granitelor tarii noastre exista centre medicale care isi indruma frecvent pacientele cu probleme de fertilitate catre cabinete de psihologie specializate care sa le ofere consiliere si terapie. Aceeasi maniera de lucru care sa includa colaborarea intre specialistii in ginecologie si terapeuti ar trebui abordata si in Romania.
Din proprie initiativa, unele paciente solicita ajutor de specialitate pentru ca admit faptul ca au nevoie de acesta pe fondul depresiv care se poate instala oricand in perioadele critice si frustrante ale infertilitatii. Insa exista si o alta categorie de femei afectate de infertilitate care nu sunt la curent cu aceste practici de specialitate sau care nu au incredere in rolul terapeutului.
Terapeutul, un rol semnificativ
Asa cum spuneam, rolul terapeutului este unul semnificativ in ceea ce priveste suportul oferit acestor femei aflate in plina criza de dezvoltare.
Incapacitatea de a concepe un copil poate avea ca si cauza anumite blocaje psiho-emotionale ascunse. Acelasi lucru se intampla si in cazul imposibilitatii de a duce la bun sfarsit o sarcina. Conform experientei practice a multor terapeuti, femeile care trec prin probleme de fertilitate se confrunta cu dileme personale severe care le perturba buna functionare atat la nivel fizic cat si psihic. In masura in care aceste dileme sau blocaje personale sunt rezolvate, si capacitatea innascuta de a concepe sau de a procrea este deblocata.
Dincolo de toate aceste considerente, femeia afectata de infertilitate se confrunta si cu un alt stres major referitor la destramarea cuplului sau. Astfel ca dificultatea de a concepe macina atat sufletul femeii, cat si al partenerului ei de cuplu. Urmarile negative asupra relatiei lor nu vor intarzia sa apara. Dramatismul acestor consecinte depinde de gradul de maturitate emotionala a celor doi parteneri, de sistemul lor de gandire, de valori si de principii dar si de gradul de influentabilitate din partea oamenilor care ii inconjoara si care nu se vor dezice din a comenta intr-un fel sau altul lipsa copilului.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei