Problemele digestive ale bebelusilor
Primele luni de viata sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea si maturarea tractului digestiv la bebelusi. Alimentatia celui mic si mediul inconjurator in care el creste contribuie la formarea unui comportament alimentar si la mentinerea unei bune stari de sanatate. Cu toate acestea, bebelusii sunt mult mai sensibili decat copiii mai mari sau adolescentii care au avut timpul necesar de acomodare la diverse alimente, au un tub digestiv colonizat complet cu bacterii sanatoase si necesitati nutritionale mai mici pentru a sustine cresterea si dezvoltarea.
Probleme digestive frecvent intalnite la bebelusi sunt colicile, varsaturile, diareea si constipatia
- Colicile: cum apar si cum se trateaza
Colicile apar la nou-nascuti si sugari cu o stare de nutritie buna, care prezinta episoade repetate de disconfort, cel mai probabil de origine abdominala, care se manifesta prin plans si agitatie, mai mult de 3 ore pe zi, mai frecvent de 3 zile pe saptamana si care dureaza de cel putin 3 saptamani. Varsta la care apar colicii se invarte in jur de 2 saptamani de viata si dureaza pana pe la 3-4 luni de viata. Frecvent, durerile apar dupa o masa, fiind insotite de un abdomen marit, plans, miscari de pedalare a picioarelor si agitatie. Posibilele cauze sunt legate de imaturitatea florei intestinale, o digestie dificila a laptelui, intoleranta la lapte, reflux gastroesofagian sau acumulare in exces de gaze in intestine. Remediile variaza de la o baita calda si masaj bland, preparate medicamentoase anticolici si pentru eliminarea surplusului de gaze, alaturi de schimbari in dieta celui mic si dieta mamei, in cazul bebelusilor alaptati.
- Varsaturile: cauze si tratament
Varsaturile apar fie ca organismul sa poate elimina o substanta nedorita sau ca o reactie colaterala atunci cand ceva nu este in regula in corp. La bebelusi, ele trebuie deosebite de regurgitari – emisii de lapte, imediat dupa masa, in cantitate mica, adesea un fir de lapte la coltul gurii, care nu asociaza efort de voma. Cauzele varsaturilor sunt variate, printre care viroze ale tractului digestiv, alergii si intolerante alimentare, rau de masina, toxiinfectie alimentara, sau in asociere cu o alta boala care nu are punct de plecare digestiv − pneumonie, infectii ale urechii si gatului, infectie de tract urinar. Varsaturile la bebelusi se pot trata la domiciliu, atat timp cat ele nu sunt numeroase, abundente, asociate cu alte simptome severe si nu impiedica alimentarea celui mic. Nu se vor administra medicamente antivomitive la bebelusi. Se va pune accent pe gradul de hidratare al bebelusului.
- Diareea
Diareea este o probema des intalnita la copiii de toate varstele. In ceea ce priveste bebelusii, diareea poate fi periculoasa din cauza procentului mai mare de deshidratare la care sunt expusi copiii de varsta mica. Este considerata diaree emisia a cel putin 3 scaune apoase pe parcusul a 24 de ore. Cauzele diareii pot fi infectioase (virusuri, bacterii, paraziti), intolerante si alergii alimentare, boli inflamatorii intestinale. Pentru a preveni aparitia diareii, urmati regulile de baza in igiena, spalati bine fructele si legumele, preparati bine termic carnea, folositi surse sigure de apa, curatati frecvent suprafetele cu care bebelusul are contact, inclusiv jucariile.
Constipatia apare din multe cauze care difera in functie de varsta bebelusului. Este destul de rar ca un copil alimentat cu lapte matern sa fie constipat, acest lucru fiind mai des intalnit la copiii alimentati cu formula de lapte. Unii bebelusi se constipa ca urmare a unei alergii sau intolerante alimentare, altii din cauza exceselor in urma ingestiei unor alimente precum orezul, bananele, fainoasele. Pentru ca, cel mai adesea, alimentatia este de vina, primele etape de tratament ale constipatiei presupun schimbarea dietei. Alte optiuni terapeutice sunt preparatele pre-, pro- si simbiotice care sunt menite sa echilibreze flora intestinala si, mai apoi, medicamentele ce inmoaie scaunul sau favorizeaza aparitia sa.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru