Problemele sexuale ale adolescentei
Adolescenta constituie una dintre cele mai importante etape pentru viata sexuala a unei persoane. S-a spus chiar ca intregul comportament al viitorului adult va depinde de atitudinea sa din adolescenta, in momentul in care si-a descoperit sexualitatea. O insuficienta prevenire si pregatire a adolescentului in fata descoperii acestui fenomen nou, sexualitatea, poate influenta foarte mult comportamentul sau, ducand la aparitia unor inhibitii, care in anumite circumstante, pot deveni periculoase pentru profilul sau sexologic.
Fostii copii, deveniti adolescenti, traiesc o perioada marcata de necesitati vagi, imprecise, datorita maturizarii sistemului endocrin. Modificarile corporale de asemenea nu pot trece neobservate: dezvoltarea caracterelor sexuale secundare ilustrate de marirea volumului sanilor, modificarea curburii soldurilor la fete, aparitia pilozitatii pubiene si axilare, schimbarea vocii la baieti, precum si aspectul cel mai important, modificarea
caracterelor sexuale principale caracterizate prin marirea si maturizarea organelor genitale.
Cine trebuie sa-i sustina pe adolescenti?
Adolescentii nu se mai multumesc cu raspunsuri evazive, naive asupra problemelor procrearii, asupra adevarului privind relatii sexuale, convorbirile dintre colegi sau anumite scene senzuale din spectacole, daramand explicatiile puerile si lamurind mecanismele fiziologice sexuale pe care le ignorau anterior.
Unele pareri preconcepute, de falsa pudoare, atat din partea parintilor cat si a educatorilor, pot complica si mai mult problemele sexuale ale adolescentilor, mai ales daca le lasa sa si le rezolve singuri. In cazul abordarii in discutie a unor aspecte legate de functiile genitale, de relatiile intre sexe, convorbirile adultilor in fata tinerilor ocolesc deseori cea mai mica aluzie la viata sexuala. Astfel adolescentii ajung sa cunoasca fenomene naturale sub aspectul lor cel mai indecent, cu implicatii foarte negative pentru viata lor sexuala. Neexistand un dialog cu parintii sau invatatorii, ei incearca sa-si ascunda trairile.
Intr-un prim stadiu al pubertatii, tanarul evita relatiile cu sexul opus, avand un fel de teama fata de femeie, comportarea sa fiind foarte echivoca. Acest aspect este ilustrat de manifestarile de inamicitie, de sicane reciproce pe care le intalnim uneori in relatiile dintre fete si baieti in clasele mixte ale scolii generale. Dupa aceasta perioada de teama si sovaiala, adolescentul incepe sa-si manifeste virilitatea printr-un comportament agresiv, uneori exagerat, chiar si cei timizi cautand compania fetelor si apropierea de acestea.
Adolescenta versus adolescent
La fete, in jurul varstei de 11 ani, incep sa apara primele modificari caracterizate prin cresterea sanilor, pilozitate pubiana si axilara si dupa catva timp aparitia primei menstruatii, care ilustreaza modificarile endocrine ale tinerei fete. La fete odata cu venirea menstruatiei exista un sentiment de jena, insa un rol important ii revine mamei care trebuie sa-i exlice cu rabdare, aspectele naturale ale acestui fenomen. In aceasta perioada adolescenta leaga prietenii foarte stranse cu colege de aceeasi varsta si isi cauta printre ele o prietena care sa-i incredinteze cele mai mici secrete si de care crede ca nu se va desparti niciodata. Adolescentele se indragostesc cel mai frecvent de un tanar la care vad toate calitatile la superlativ si foarte rar sau prea tarziu numeroasele defecte. Dupa o perioada de dragoste inflacarata, reciproca sau unilaterala, sentimentele incep sa scada in intensitate, cel mai frecvent baiatul avand tendinta de parasire a cuplului si astfel adolescenta cunoaste experienta amara a primei deceptii in dragoste . Dupa o perioada de criza afectiva cu lacrimi si destainuiri, tanara fata uita, fiind din nou gata a-si darui afectiunea altui baiat.
Evolutia pubertatii la baieti difera foarte mult de cea a fetelor. Modificarile organelor genitale, frecarile intamplatoare ale penisului si ejacularile onirice nocturne ii fac constienti de aceste schimbari anatomo-functionale. Aceasta placere pe care i-o ofera atingerea intamplatoare a penisului, nu rareori adolescentul este tentat sa si-o ofere in mod voluntar prin autoerotizare, masturbandu-se. Educatia primita la scoala si in familie este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a unui adolescent, care in ziua de astazi este tot mai atras de lucruri superficiale.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie