Problemele tiroidiene influenteaza fertilitatea
Fertilitatea poate sa fie afectata de mai multi factori, inclusiv de probleme tiroidiene. Atunci cand glanda tiroida functioneaza sub valori normale se poate ajunge la infertilitate, in special in cazul in care exista si un istoric familial al afectiunilor tiroidiene. Daca afectiunea tiroidiana este tratata corespunzator si la timp, problemele de fertilitate ar trebui sa dispara. Hormonii tiroidieni au capacitatea de a interactiona cu alti hormoni, si mai ales cu hormonii sexuali. Pentru ca testiculele si ovarele sa functioneze normal, este nevoie de o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Atunci cand acesti hormoni sunt prea multi, avem de-a face cu afectiunea denumita „tiroida hiperactiva”. In situatia in care nivelul de hormoni tiroidieni este prea mic, afectiunea se numeste „tiroida hipoactiva”.
Farmacistii Catena recomanda Tiroid Formula, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a glandei tiroide. Acesta contine o combinatie de patru ingrediente necesare pentru producerea homonilor tiroidieni: L-tirozina, seleniu, vitamina E si iod.
Glanda tiroida – informatii generale
Pentru ca sanatatea, si implicit fertilitatea parintilor sa nu fie afectata, functionarea corecta a tiroidei este extrem de benefica. Atunci cand valorile tiroidiene sunt mai mici decat ar fi normal, in afara de probleme de fertilitate ar putea creste riscul de nastere prematura, avort spontan sau de aparitie a altor complicatii. De asemenea, si dezvoltarea cerebrala a fatului poate sa fie afectata negativ in cazul in care exista probleme cu tiroida. Concluziile studilor de specialitate sunt ca, la doua din trei cupluri, imposibilitatea de a concepe un copil este consecinta infertilitatii masculine.
Hormonii tiroidieni – generalitati
Glanda tiroida are rolul de a controla procese vitale pentru intreg organismul, inclusiv din punct de vedere al fertilitatii, si este ajutata de hormonii pe care ii produce. Exista o legatura stransa si o influentare reciproca intre hormonii tiroidieni si hormonii sexuali (asa cum este estrogenul), iar atunci cand echilibrul hormonal al glandei tiroide este afectat apar si probleme de fertilitate din cauza afectarii negative a hormonilor feminini. Menstruatia si ovulatia ajung sa se desfasoare anormal, scazand semnificativ sansele unei sarcini.
Problemele cu tiroida si fertilitatea
Probleme de fertilitate pot sa apara pe termen lung mai ales din cauza hipotiroidismului. In situatia hipertiroidismului, chair daca fertilitatea nu este afectata la fel de mult, pot sa apara efecte dramatice in perioada de sarcina. Exista si situatii in care sistemul imunitar al unora dintre femei ajunge sa formeze anticorpi care sa afecteze propria glanda tiroida. Este o boala autoimuna care nu se observa inca de la debut, iar femeile care sufera din cauza ei au un risc de doua ori mai mare de a pierde sarcina. De asemenea, fertilizarea in vitro nu da rezultate la fel de bune in cazul acestora.
Hipotiroidismul si fertilitatea
In situatia in care tiroida nu poate sa produca un numar suficient de hormoni, apare hipotiroidismul. Din aceasta cauza, celeulele intregului organism incep sa isi incetineasca activitatea si sa genereze diverse simptome. Poate sa fie vorba despre oboseala, depresie, piele uscata, constipatie sau crestere a greutatii corporale, insa aceste simptome sunt adesea confundate cu cele ale altor boli. Pentru a evita problemele de fertilitate, in situatia diagnosticarii cu hipotiroidism este necesar sa respectati cantitatea corecta de medicamente care a fost prescrisa de catre specialist. Este vorba despre medicamente care au rolul de a inlocui hormonii tiroidieni care lipsesc, doza fiind stabilita in functie de greutate, varsta si istoricul medical al fiecarui pacient.
Hipertiroidismul si fertilitatea
Hipertiroidismul poate, de asemenea, sa genereze probleme de fertilitate. Este o afectiune care apare din cauza unor probleme tiroidiene deja prezente, dar poate sa fie si consecinta administrarii in exces a unor medicamente. La persoanele cu hipertiroidism, glanda tiroida este marita si apar insomniile, toleranta scazuta la caldura, schimbari de dispozitie, stari de oboseala, transpiratie excesiva, scadere in greutate, senzatia continua de sete si un apetit alimentar marit. Tratarea afectiunii ajuta tiroida sa nu mai functioneze in exces, si poate fi vorba despre utilizarea iodului radioactiv, a medicamentelor, sau chiar de o interventie chirurgicala.
Tiroida Hashimoto si fertilitatea
Procesul de distrugere a glandei tiroide este ireversibil, ceea ce inseamna ca tiroida Hashimoto nu poate fi vindecata niciodata. Aceasta afectiune autoimuna mai este cunoscuta si sub denumirea de tiroidida cronica limfocitara, fiind mai frecventa la copii si la femei. Cea mai eficienta forma de tratament pentru tiroida Hashimoto o constituie terapia cu hormoni, terapie care presupune administrarea zilnica de hormoni tiroidieni. Tratamentul trebuie administrat de-a lungul intregii vieti, pentru ca atunci cand este oprit se ajunge la reinstalarea simptomelor. De asemenea, tratamentul trebuie adaptat constant, de aceea este nevoie de testare constanta si de monitorizare permanenta.
Tiroidita autoimuna si fertilitatea
Tiroidita autoimuna influenteaza negativ fertilitatea, de aceea este important ca modificarile bilantului hormonal sa fie identificate la timp. Trebuie sa se administreze tratamentul necesar pentru a evita complicatii grave ce pot pune in pericol viata persoanei respective, asa cum sunt criza tireotoxica sau coma mixedematoasa. Specialistii au descoperit ca exista si o predispozitie genetica in declansarea tiroiditei autoimune, de aceea, in cazul in care un pacient are aceasta afectiune, este bine sa se testeze si ceilalti membri ai familiei, mai ales femeile.