Proceduri stomatologice de evitat in sarcina
Igiena orala este esentiala in timpul sarcinii, iar vizitele la medicul dentist trebuie sa fie programate periodic. Dar daca esti insarcinata si ai ramas cu cateva afectiuni dentare care necesita tratare, asigura-te ca procedura folosita nu iti va afecta sarcina. Exista, insa, cateva proceduri stomatologice (ingrijire, tratare si estetica dentara) care au un grad ridicat de risc atunci cand sunt realizate in timpul sarcinii si care sunt contraindicate pentru ca pot afecta fatul si pot duce la complicatii grave.
Tratamente stomatologice cu grad ridicat de risc in sarcina
Radiografiile, anesteziile dentare si procedurile de albire a dintilor sunt tratamente ce trebuie evitate pe cat posibil atunci cand esti insarcinata. Este foarte important de stiut faptul ca nu toate tratamentele stomatologice sunt periculoase pe timpul sarcinii, iar vizitele periodice la medicul dentist ajuta la impiedicarea devoltarii unor boli care pot fi mult mai periculoase pentru copil. Un exemplu in acest sens este gingivita, care se poate transforma in boala parodontala.
Tratamente stomatologice periculoase pe timpul sarcinii
Radiografiile dentare
Desi nu sunt total interzise, se recomanda prudenta in realizarea lor pe timpul sarcinii, deoarece expunerea femeii insarcinate la raze X poate avea efecte negative asupra fatului. Cea mai vulnerabila perioada la expunerea cu raze X este primul trimestru de sarcina, atunci cand radiografiile sunt total interzise. Cu toate ca, din al doilea trimestru de sarcina se pot efectua radiografii daca sunt respectate conditiile speciale de protectie, recomandarea generala este de a se evita radiografiile dentare in timpul sarcinii, daca afectiunea dentara permite amanarea tratamentului pana dupa nastere.
Procedurile cosmetice si albirea dintilor
De asemenea, se recomanda evitarea albirii dintilor in timpul sarcinii pentru ca substantele folosite in acest tratament stomatologic pot avea efecte nocive asupra fatului. Nu exista studii care sa ateste faptul ca procedurile cosmetice dentare si substantele folosite in albirea dintilor au efecte secundare asupra fatului. De aceea, stomatologii nu isi pot da seama daca aceste proceduri aduc sau nu complicatii sarcinii, mai ales ca exista speculatii legate de efectele negative pe care peroxidul de carbamida, substanta continuta in majoritatea produselor destinate cosmeticii dentare, le are asupra femeilor insarcinate si, implicit, asupra fatului.
Anesteziile dentare
Cu toate ca cele mai multe anestezii dentare sunt locale si actioneaza doar in zona in care se lucreaza si, desi nu sunt contraindicate in timpul sarcinii, se recomanda ca tratamentele chirurgicale care necesita anestezie sa fie efectuate cu prudenta. In schimb, anesteziile dentare totale sunt interzise in timpul sarcinii. Desi exista medicamente care sunt permise in timpul sarcinii, substanta folosita in anestezie trebuie sa treaca prin placenta intr-un procent cat mai mic, tocmai pentru a nu dauna fatului. Substantele care trec prin placenta intr-un procent mai mare de 10% sunt interzise pe timpul sarcinii, iar anestezicele folosite in stomatologie prezinta acest risc. Tratamentele stomatologice complicate, cele proteice sau chirurgicale, sunt total interzise in timpul celor 9 luni de sarcina. De obicei, in cazul in care exista situatii urgente, se apeleaza la temporizarea afectiunilor si la amanarea tratamentului propriu-zis pana dupa nastere.
Text: Alexandra Lupu
Consultant: Ion Melnic, medic specialist in chirurgie dento-alveolara