Procidenta de cordon ombilical
Procidenta de cordon ombilical reprezinta o urgenta obstetricala si este definita drept coborarea unei bucle a cordonului ombilical prin orificiul cervical odata cu sau inaintea prezentatiei fetale in prezenta membranelor rupte. Procidenta oculta de cordon ombilical apare in momentul in care cordonul ombilical coboara pe langa prezentatia fetala fara a o depasi.
Procidenta propriu-zisa de cordon ombilical apare in momentul in care membranele sunt rupte si ansa de cordon se situeaza inaintea prezentatiei fetale. Bucla de cordon ombilical poate fi localizata la nivelul vaginului sau se poate exterioriza in afara orificiului vulvar. De asemenea, exista situatia in care, membranele fiind intacte, cordonul ombilical poate fi palpat cu usurinta, fiind situat in fata prezentatiei fetale.
Incidenta procidentei de cordon ombilical este de cca. 0,17-0,18% din nasteri
Procidenta de cordon apare, de obicei, spontan, insa exista o serie de factori de risc ce pot favoriza aparitia ei. Printre acestia se numara sarcina multipla, prezentatia pelviana, prezentatiile patologice (prezentatia transversa, prezentatia instabila), polihidramnios, ruptura prematura de membrane sau ruperea artificiala a membranelor in conditiile unei prezentatii fetale mobile.
Coborarea ansei de cordon ombilical odata cu sau inaintea prezentatiei fetale poate duce la compresia acesteia intre prezentatia fetala si bazinul osos matern. In functie de durata si intensitate, circulatia sangvina la nivelul cordonului ombilical este restrictionata intermitent sau definitiv, ducand la compromiterea circulatiei sangvine fetale. De asemenea, in contact cu mediul extern, cordonul ombilical poate suferi spasmul vaselor ombilicale, contribuind si mai mult la afectarea fetala.
Diagnosticul procidentei de cordon ombilical
Diagnosticul procidentei de cordon ombilical este clinic in procidenta propriu-zisa, ansa de cordon ombilical fiind vizualizata direct la examenul cu valve si palpata prin tuseu vaginal. In functie de gradul complicatiilor, procidenta oculta de cordon ombilical poate fi suspicionata in conditiile deteriorarii fetale rapide, fara alta explicatie medicala evidenta. Monitorizarea fetala este esentiala in acest context, aparitia episoadelor bradicardice instalate brusc, concomitent cu contractiile uterine, ducand la suspectarea diagnosticului.
Afectarea circulatiei sangvine fetale determina hipoxia si aparitia acidozei fetale. Prognosticul este, de obicei, rezervat, mortalitatea perinatala fiind de cca. 20-60%. Promptitudinea identificarii cauzelor bradicardiei si timpul de reactie pentru extragerea fatului (sub 5 minute) sunt esentiale pentru prognosticul fetal. Prognosticul fetal este, de asemenea, influentat de prezentatia fetala, prezentatia craniana, desi fiind asociata cu o incidenta scazuta, este cea mai defavorabila. Prognosticul matern este grevat de manevrele obstetricale uneori traumatizante necesare extractiei fatului.
Cum se poate evita procidenta de cordon ombilical
- Pentru evitarea aparitiei procidentei de cordon ombilical, este recomandat ca ruperea artificiala de membrane sa fie practicata atunci cand prezentatia fetala este aplicata si, pe cat posibil, sub monitorizare fetala continua pentru a identifica rapid episoadele de bradicardie.
- Daca ruperea membranelor are loc spontan, este indicat tuseul vaginal pentru a exclude posibilitatea prolabarii cordonului si evaluarea dilatatiei colului uterin.
- Nu in ultimul rand, pacientele cu prezentatii patologice vor fi atent monitorizate in travaliu.
- Odata stabilit diagnosticul si viabilitatea fetala (existenta BCF), se decide modalitatea de nastere.
- Daca dilatatia colului uterin este completa si fatul este angajat, se extrage fatul cat mai rapid pe cale vaginala prin aplicatie de forceps sau mare extractie.
- Daca dilatatia nu este completa, fatul trebuie extras cat mai rapid prin operatie cezariana. Este indicat ca un ajutor sa incerce sa impinga transvaginal prezentatia fetala si sa ramana in pozitie pana la extractia fatului. Reducerea digitala a procidentei de cordon ombilical nu este agreata conform conduitei actuale recomandate.
Procidenta de cordon ombilical reprezinta o urgenta medicala, timpul de interventie si extractie a fatului influentand decisiv prognosticul fetal. Chiar si in contextul unei extractii fetale rapide, prognosticul ramane rezervat.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologies