Profilul barbatului poligam
Cel mai cunoscut poligam al planetei este un nigerian in varsta de 92 de ani care a avut aproape 100 de mariaje dintre care 10 s-au finalizat cu divort si 185 de copii. Numele lui este Mohammed Bello Abubakar si este un personaj controversat si cunoscut mass-mediei din intreaga lume. In ciuda varstei sale inaintate, Abubakar spune ca planuieste sa nu se opreasca aici deoarece considera ca ceea ce face este o misiune intru Alah. Cu toate ca a fost acuzat de incalcarea regulilor musulmane conform carora un barbat are voie sa se casatoreasca cu pana la patru femei, atata timp cat le poate oferi sustinere economica si le trateaza in mod egal, barbatul a refuzat, argumentand ca nu este precizat in Coran acest lucru.
Este o poveste incredibila, greu de crezut …ar spune unii dintre noi. Este ceva ciudat, sau omul e nebun…ar spune altii.
Am dat un exemplu extrem si care este greu de crezut de catre noi cei care facem parte din alta cultura sau alta civilizatie, deoarece normele noastre sociale si religiile crestine condamna poligamia iar mai mult decat atat, aceasta fapta poate fi incadrata in infractiune, conform Codului Penal. In Romania se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani. Dar barbatul din exemplul de mai sus este privit de noi ca fanatic, imoral si condamnabil, insa cu siguranta este o alta perceptie asupra lui in tara unde traieste sau in religia si cultura din care face parte. La musulmani se permite si se oficializeaza relatia barbatului cu mai multe femei, predominand credinta ca poligamia protejeaza interesele femeilor si ale copiilor, iar barbatul avand o responsabilitate crescuta pentru a avea grija de fiecare in parte in mod egal. In prezent din considerente economice se constata si la aceasta cultura o scadere a ratei poligamice. Barbatul nu mai poate sustine financiar mai mult de 2 sotii iar unii chiar aleg sa isi sustina o singura familie.
Un barbat, mai multe neveste – ce adevaruri ascunde poligamia
Barbatul poligam perceput de societatea in care traim, este un barbat care provoaca suferinta femeilor, provoaca gelozie si afecteaza emotional persoanele de langa el: femei si copii deopotriva. Este condamnabila si imorala aceasta alegere pe care o poate face cineva, de a-si intemeia mai multe familii. Entitatea familiei in cadrul societatilor moderne este protejata, urmarindu-se a se pastra un echilibru al relatiilor interumane. Se pare ca barbatul poligam se afla intr-o incapacitate de a respecta aceste norme sociale dintr-un motiv sau altul. Exista diferente din punct de vedere fiziologic intre barbat si femeie. Este cert acest lucru. Insa aceasta incapacitate include indeosebi valente de moralitate decat de alta natura.
Barbatul poligam nu se va multumi niciodata cu o singura iubire si nu se va simti implinit daca nu va avea mai multe sotii. El se foloseste de femeie in scopul de a-l satisface sexual si de a fi bine ingrijit.
Barbatul poligam care alege aceasta cale de a se simti implinit si anume de a trai realmente in casa alaturi de mai multe femei, va duce o viata mascata, deoarece societatea nu il accepta. Va trai intr-o alta dimensiune si anume un univers ireal – creatia mintii lui – si pe care il furnizeaza ca fiind un univers de satisfactii sau gaseste modalitati de santaj si atractie in acest univers pentru femei. El uita de lume, de normele din jurul lui si pare detasat si relaxat pentru aceasta alegere. Are un comportament ce mizeaza pe desconsiderarea drepturilor celorlalti si acest fapt il apropie de o personalitate antisociala. Pentru a atrage femeile de partea lui intr-un context social in care poligamia nu este acceptata, acest gen de barbat recurge la minciuna, disimulare si manipulare pentru a-si atinge scopul sau a-si vedea implinita fantezia sau placerea. Totodata, daca spre norocul lui, unele femei accepta a-i implini aceasta dorinta si i se alatura, vor fi conduse de acesta si li se vor impune reguli, scopul unui astfel de barbat fiind de a mentine relatia cu femeile alese, insa cu desconsiderare fata de siguranta lor sau cu neglijare fata de drepturile acestora. Este lipsit de remuscari, iar rusinea si vinovatia nu apar in legatura cu consecintele actelor sale. Poate oferi justificari superficiale pentru nedreptatile facute sau minimalizeaza consecintele fara a simti vina sau rusine. Poate fi chiar indiferent la ceea ce i se spune, considerand argumentele din exterior ca nedrepte fata de credinta lui personala.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog