Promisiunea in dragoste
Filosoful contemporan Gabriel Liiceanu incadreaza promisiunea in urmatorii termeni: in economia fiintei, promisiunea este fata subiectiva a posibilului, activitatea febrila in vederea a ceva care nu trebuie neaparat sa se nasca. Promisiunea nu risca decat neimplinirea, adica libertatea de a intarzia indefinit la portile fiintei.”
Cat de adecvat este sa facem promisiuni?
Daca vrem sa incadram si noi promisiunea, putem spune ca este un fel de declaratie prin care o persoana isi asuma la nivel verbal ca va face ceva sau, dimpotriva, ca nu va face. Insa, in legatura cu relatiile de dragoste, se nasc intrebarile: Putem prezice viitorul? Este adecvat sa facem promisiuni romantice? Putem promite sa iubim persoana de langa noi tot restul vietii? Putem promite ca suntem credinciosi? In mod frecvent, aceste promisiuni sunt rostite de catre partenerii prinsi de flama iubirii. Trebuie stiut faptul ca fiinta umana implica gandire si planificare pentru viitor, ca este adecvat sa ne comunicam aceste planuri, insa viitorul nu depinde numai de noi, iar o promisiune nu poate prezice cu siguranta toate starile viitoare ale lucrurilor. Nu poate prezice nici macar actiunile noastre, deoarece nu putem sti ce vom dori sa facem si cum sa facem in viitor. Multi factori pot fi implicati in viitor, conditiile in care am gandit un anumit aspect la un anumit moment se pot modifica in timp, iar actiunile noastre pot lua o intorsatura fata de momentul initial in care am gandit lucrurile. Insa natura umana tinde sa faca promisiuni. Poate pentru ca isi doreste mai multa credibilitate in fata celuilalt? Poate pentru ca isi doreste un castig anume mai rapid? Poate pentru ca se simte dator fata de celalalt?
Limitele unei promisiuni in viata de cuplu
Exista doua componente importante intr-o promisiune: tipul de activitate pe care persoana care promite se angajeaza sa o faca si continutul promisiunii. Cand o promisiune este inteleasa ca o certitudine si ca un angajament deplin garantat de a actiona intr-un anume fel in viitor, acesta ar putea fi un aspect destul de problematic deoarece sunt informatii care nu pot fi verificate in momentul de fata. De exemplu, pot fi incadrate in nepotrivite sau inadecvate promisiunile de tipul te voi face cea mai fericita fiinta de pe pamant. Sunt evidente motivele care, dincolo de efortul propriu, pot spulbera o astfel de promisiune imediat, si anume o boala sau un accident, care o vor impiedica sa se bucure de astfel de fericire. Pentru a se inscrie in limitele normalului, aceasta promisiune ar trebui reformulata in sensul ca: sunt dispus sa fac tot ce cred ca e mai bine sau ce va tine de puterile mele pentru ca tu sa fii fericit(a).
O promisiune exprima intentia noastra in momentul in care este facuta si acest lucru este ce putem si ce credem si chiar merita spus partenerului. Daca ne declaram iubirea fata de celalalt si marturisim ca ne este drag, in mod curent se ataseaza si o promisiune de tipul „si mi-as dori sa am grija de tine tot restul vietii”. Acest mod de marturisire imbraca o atitudine reala si incarcata de sens, deoarece este important pentru el sa faca acest lucru. Prin acest gen de promisiune, de fapt, se comunica bunele intentii. Insa cu totul altfel suna promisiunea „ne vom iubi pana cand moartea ne va desparti”. Vrem sau nu vrem, trebuie sa acceptam ca are o parte nerealista si ca este destul de dificil de controla acest fapt. Dragostea nu este sub controlul nostru deplin. Iubirea este o experienta complexa, care se poate schimba. Putem totusi reformula aceasta promisiune la modul: voi face tot posibilul sa asigur conditiile pentru ca aceasta dragoste sa dureze cat mai mult timp posibil si mai putem adauga ca: imi doresc ca aceasta promisiune sa poata fi indeplinita!
Dupa aceasta incursiune in problematica promisiunilor se naste intrebarea fireasca: Este adecvat sa cerem celuilalt sa faca promisiuni pentru noi? In principiu, o promisiune este adecvata atata timp cat este inteleasa ca intentie sincera de a incerca sa se faca ceva sau sa se mentina ceva asociind acestui fapt emotiile si intentiile noastre reciproce. Aspectele ce tin de intimitate reprezinta o valoare a cuplului respectiv si este iarasi adecvat a nu le impartasi la toata lumea. Promisiunile vizeaza un cerc restrans sau o anumita persoana in functie de continutul lor. De asemenea, promisiunile au o functie utila in viata umana si in segmentul vietii intime sau al relatiei romantice, si anume faptul ca ele exprima intentiile noastre de a incerca sa facem lucruri bune in ceea ce priveste un viitor comun.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala