Provocările parentingului în vreme de pandemie
În întreaga lume, datorită răspândirii infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19), copiii sunt afectați de distanțarea fizică, de izolarea de colegi și prieteni și de închiderea școlilor. Unii copii și tineri s-ar putea simți mai izolați, anxioși, plictisiți, pot simți frică și durere pentru impactul virusului asupra familiilor lor.
Pentru a ajuta părinții să interacționeze în mod constructiv cu copiii lor în acest timp de izolare, voi încerca să descriu provocările din aceasta perioadă și ce soluții pot exista, și cum pot fi folosite pentru a trece cu bine, pentru a rămâne pozitiv, pentru a gestiona stresul și pentru a vorbi cu succes despre COVID -19.
Nu poți merge la serviciu? Ești îngrijorat pentru situația financiară a familiei tale și pentru viitorul tău? Este normal să te simți stresat și dat peste cap. Închiderea școlilor reprezintă de asemenea un stres pentru că nu știi cum pot învăța copii în aceasta perioadă, și nici ce înseamnă învățământ online. În acest moment, faptul că cei mici nu merg la școala poate fi o șansă suplimentară de a lega relații mai bune cu copii și adolescenții din familie. Acest timp de unu la unu este un timp liber și poate fi distractiv, fiind și un mod suplimentar de a-i face pe copii să se simtă iubiți și în siguranță, și le poți arăta o dată în plus cât sunt de importanți pentru tine.
Ce poți face tu, ca părinte, în aceasta situație?
- Ai timp acum – însă e nevoie să găsești 20 minute zilnic pe care să i le acorzi DOAR copilului tău!
Fii acolo – opreşte televizorul, închide telefonul și întreabă ce vrea să facă, crește-i încrederea în sine și chiar dacă nu se va simți ok în aceasta perioada de distanțare, este un moment bun pentru a discuta cu el despre ceea ce simte, ce crede, ce și-ar dori…
Idei pentru copilași
- mimează ceea ce face el; cântă cântece aiurite, fă muzică cu obiecte diverse, construiește, colorează, spune povești (există chiar o poveste a Covidului – scrisă special pentru copii.)
- pentru copii mai mari de 6-7 ani- desenați, dansați, citiți, faceți activități casnice împreună, ajutați-i cu temele pentru școală.
– pentru cei cu vârste mai mari, discutați pe diverse teme despre muzică, filme, cărți, despre prieteni şi prietenii, sport, etc. Pregătiți împreună mâncărurile preferate, faceți sport, fiți înțelegători, ascultați-vă copiii. Împrieteniţi-vă!
- Rămâi pozitiv! Este greu să rămâi pozitiv atunci când copii parcă o iau razna, e adevărat acest lucru! Însă dacă îi certăm și să le spunem: ”Oprește-te acum din a face acest lucru!”, ei vor continua în acel comportament! Dacă le vei da instrucțiuni pozitive și le vei spune ce fel de comportament vrei să vezi la ei și ce anume vrei să facă, ca de exemplu:” Te rog să îți aranjezi hainele.” în loc de: ” Nu mai face dezordine!”, ei vor face. În fond, tonul face muzica!
- A te certa cu copilul, produce stres și furie! De aici și până la violența verbală, uneori și fizică este doar un pas. Atrage-i atenția spunându-i pe nume și vorbind cu o voce calmă pe un ton normal.
- Fii realist- e imposibil să vrei ca, copilul tău să stea liniștit o zi întreagă, să nu ceară nimic, să nu te deranjeze, să nu te sâcâie. Roagă-l ca atunci când ești angrenat într-o sarcină legată de serviciul tău, sau de alte trebuie importante, să aibă răbdare până termini, așa încât atunci să îi poți acorda toată atenția.
- Apreciază-l pentru tot ce face bine. Uneori va și greși, însă nu pune accent prea mare pe greșeală tocmai pentru a nu o repeta! Puteți discuta despre ea și să găsiți soluția ca acea greșeală să nu se mai repete!
- Ajută-l să rămână conectat, să comunice cu prietenii, cu rudele, să se conecteze la media, la rețele sociale, pentru a nu se simți izolat de ceilalți, lucru care îi poate crea anxietate suplimentară.
- Fă o nouă rutină! Creează o rutină consistentă și flexibilă – fă un program pentru tine și copii, așa încât să aveți împreună în același timp activități și timp liber. Copii pot ajuta la crearea acestui program, vor trebui de altfel să respecte și un orar impus de școala online.
- Faceți sport- Jucați-vă!! Include exerciții și jocuri provocatoare care pot reduce stresul și mai diminuează din energia neconsumată !
- Scrieți scrisori despre această perioadă, despre ce ați făcut împreună, despre momentele frumoase și despre ce ați învățat, pe care să le puneți într-o cutie și să le păstrați, pentru a le revedea peste timp.
Tu, părintele copilului tău, ești model pentru acesta! Dacă tu practici distanțarea și igiena pentru a vă proteja și îi tratezi pe ceilalți cu compasiune, dacă manifești empatie față de persoanele vulnerabile, copii pot învăța de la tine. La sfârșitul zilei petrece câteva minute singur, în care să te gândești la ziua care a trecut și la ce poți lua bun din ea.
Apreciază-te și apreciază-i pe ceilalți pentru ziua de azi! Ești un erou în povestea vieții tale!
Farmaciştii Catena recomandă produsul Imunovit gummy de la Naturalis cu gust delicios de portocale, special formulat pentru copii, care susţine buna funcţionare a sistemului imunitar. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.