Pubertatea precoce – cauze, simptome si tratament
Pubertatea precoce se refera la aparitia semnelor fizice si hormonale ale dezvoltarii pubertare la o varsta mai mica decat cea considerata normala.
De-a lungul timpului, pubertatea a fost considerata precoce la fete mai mici de 8 ani, insa studii recente indica semne ale pubertatii precoce (cresterea sanilor si a parului pubian) ca fiind frecvente intre 6-8 ani (la fete din rasa neagra). La baieti, instalarea pubertatii este considerata precoce sub 9 ani.
Instalarea precoce a pubertatii poate cauza diverse probleme.
Cresterea accelerata duce initial la o statura inalta, dar maturarea osoasa accelerata poate opri cresterea liniara rezultand statura de adult mica. Aparitia timpurie a sanilor sau menstruatiei la fete si libidoul crescut la baieti pot provoca stres emotional pentru unii copii.
Adrenarha (pubarha) precoce si telarha precoce sunt doua conditii comune, benigne, variante de normal care pot semana cu pubertatea precoce, dar sunt nonprogresive sau lent progresive. Telarha precoce este caracterizata prin dezvoltarea izolata a glandelor mamare la fete, ce apare cel mai frecvent in primii 2 ani de viata. In unele cazuri, dezvoltarea mamara este prezenta din perioada neonatala si persista pentru o perioada variabila de timp. Dezvoltarea mamara poate fi uni- sau bilaterala si poate fluctua in dimensiuni.
Cresterea si dezvoltarea osoasa sunt normale sau usor accelerate, iar organele genitale nu prezinta maturare sexuala. Telarha precoce este in general benigna, dar poate fi si primul semn de pubertate precoce, de aceea se impune urmarirea in timp.
Adrenarha (pubarha) precoce este caracterizata prin aparitia initiala a pilozitatii pubiene, urmata de cea axilara la fete si baieti mai mici de 7-8 ani. De asemenea, poate aparea acnee sau un miros specific al transpiratiei. Este mai frecventa la fete. Varsta osoasa este usor avansata, dar nu exista crestere staturala accelerata.
Adrenarha precoce nu necesita tratament, dar impune urmarire pe termen lung a copiilor.
In cazul in care istoricul, examenul fizic si analizele de laborator sugereaza ca un copil prezinta semne de pubertate precoce, medicul trebuie sa diferentieze pubertatea precoce centrala de pseudopubertatea precoce. Pubertatea precoce centrala este gonadotropin-dependenta, este intotdeauna izosexuala si presupune o anomalie a axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. Gonadotropii hipofizari determina cresterea in volum si activitate a glandelor, rezultand cresterea nivelurilor circulante de hormoni sexuali, respectiv maturarea sexuala progresiva.
Pubertatea precoce urmeaza aceleasi etape ca si cea fiziologica, existand o concordanta in dezvoltarea tuturor structurilor implicate in pubertate.
Pseudopubertatea precoce este mai putin frecventa si se refera la conditiile in care productia de steroizi sexuali este gondaotropin-independenta. Poate fi izosexuala sau heterosexuala si se caracterizeaza prin aparitia unor caractere sexuale secundare, in lipsa activarii axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. Cresterea si maturarea osoasa sunt avansate. De cele mai multe ori, pubertatea precoce periferica este determinata de secretia crescuta a unui hormon din periferie (estrogen sau androgen) ce poate induce feminizare sau masculinizare indiferent de sexul copilului.
Diagnosticul etiologic corect al pubertatii precoce este esential, deoarece evaluarea si tratamentul sunt diferite.
In prezent, se recomanda investigarea prin rezonanta magnetica nucleara a unor eventuale leziuni organice cerebrale ce pot determina pubertatea precoce centrala (la fete cu dezvoltarea rapida a glandei mamare cu nivel al estradiolului peste 30 picomoli per litru sau cu varsta sub 6 ani, si la toti baietii). Cele mai comune anomalii cerebrale ce pot determina pubertatea precoce sunt hamartoamele hipotalamice, alte cauze: tumori ce secreta gonadotropine; tumori cerebrale astrocitoamele, glioamele; leziuni ale sistemului nervos central cauzate de inflamatie, operatii chirurgicale, traumatisme, radioterapie, abcese; anomalii congenitale (hidrocefalie, chist arahnoidian, chist supraselar).
Pubertatea precoce reprezinta o patologie complexa a copilariei. Cauzele sunt multiple, variind de la forme benigne, la forme rapid progresive cu impact asupra taliei definitive sau chiar asupra prognosticului vital. Urmarirea copiilor, anamneza amanuntita, inregistrarea cronologica a semnelor pubertare, masuratorile somatometrice si investigatiile hormonale repetate reprezinta cheia unui diagnostic corect si premisa unui tratament precoce si eficient.
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie