Pubertatea precoce si dereglarile hormonale
Pubertatea precoce este reprezentata de cresterea uterului, a sanilor, a secretiei vaginale si a vitezei de crestere a copilului cu sau fara aparitia parului pubian sau axilar inainte de varsta de 8 ani. Trebuie sa facem distinctie clara intre pubertatea precoce, telarha prematura si adrenarha prematura. Telarha prematura este reprezenta de cresterea izolata a sanilor, iar adrenarha prematura se descrie ca fiind dezvoltarea izolata a parului axilar si pubian fara alte semne de pubertate, secundar unei cresteri usoare a secretiei de androgeni adrenali.
Pubertatea precoce adevarata
Pubertatea precoce adevarata sau completa in care se manifesta toate semnele pubertatii reflecta activarea timpurie a axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. Putem vorbi de prezenta mai multor boli care activeaza sistemul nervos central, cum ar fi hamartomul secretant de GnRH sau gliomul hipotalamic. Marea parte a fetitelor cu pubertate precoce nu prezinta leziuni structurale identificabile ceea ce face ca boala sa fie considerata idiopatica.
Cauze de pubertate precoce:
• hipotiroidismul primar este cauza si de galactoree.
• sindromul McCune-Albright, care include si displazia fibroasa a oaselor lungi si multiple pete ” cafe-au –lait”.
Pubertatea precoce izosexuala
Pubertatea precoce izosexuala incompleta are aspectul unei afectiuni crescute a estrogenilor consecutiv expunerii la estrogeni din surse exogene, chiste ovariene, foliculare sau tumori ale celulelor granuloase ovariene. Excesul de androgeni duce la o virilizare care apare la fetele cu hiperplazie suprarenla congenitala sau cu tumori suprarenale sau ovariene secretante de androgeni si constituie precocitate heterosexuala. In toate aceste cazuri trebuie efectuata o anamneza amanuntita pentru evaluarea expunerii la estrogeni exogeni, iar pentru evaluarea altor cauze trebuie cautate eventualele pete „ cafe-au lait” si neurofibroamele. Pentru a evalua corect pubertatea precoce este indicat sa se dozeze Lh-ul si estradiolul. In cazul in care amandoi hormonii au valori crescute peste normalul varstei, atunci pubertatea precoce este datorata activitatii precoce a axei hipotalamo-hipofizo-ovariene
Tehnica standard de identificare a leziunilor structurale este rezonanta magnetica nucleara la nivelul regiunii hipotalamo-hipofizare.
In cazul in care valoarea estradiolului este crescuta si LH-ul este supresat, atunci vorbim de pubertate precoce care este independenta de hormonii gonadotropi si este recomandat sa se realizeze o ultrasonografie a ovarelor dupa ce aportul de estrogeni exogeni a fost exclus. Daca fetita prezinta semne de virilizare trebuie sa se dozeze si nivelul concentratiei de testosteron si respectiv dehidroepiandrosteron –sulfat (DHEAS). In cazul in care testosteronul are o valoare crescuta, iar dehidroepiandrosteronul este scazut sau normal, atunci ecografia ovariana poate scoate in evidenta o formatiune tumorala secretanta de androgeni . Daca amandoi hormonii sunt crescuti se recomanda teste pentru evaluarea hiperplaziei suprarenale congenitale. Atunci cand testosteronul este normal se face supresie de androgeni suprarenali cu dexametazona, iar daca nivelul DHEAS nu scade, se indica o evaluare radiologica a suprarenalelor pentru un eventual neoplasm.
Forme de tratament
Pubertatea precoce centrala se poate trata cu un analog retard al GnRH care induce fenomenul de „down regulation” la nivelul receptorilor GnRH din celulele gonadotrofe adenohipofizare, avand ca scop scaderea concentratiei de hormonii gonadotropi.
Tratamentul eficient al cauzei precocitatii sexuale incomplete va duce la regresia modificarilor pubertare.
Citeste de aici care sunt semnele pubertatii precoce masculine:
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea- Obstetrica Ginecologie