Puterea pe care o are un zâmbet
Zâmbetul este semnul pe care îl folosim atunci când vrem să arătăm lumii că suntem bine cu noi sau când trăim o experiență plăcută. Zâmbetul poate să fie și fals, de complezență, dar zâmbetul autentic are puteri miraculoase: destinde atmosfera, îmblânzeşte interlocutorul, calmează spiritele.
Ce este zâmbetul?
Din punct de vedere fiziologic, zâmbetul este o expresie facială a cărei apariție solicită în total 17 mușchi. În funcție de simbolistica lui, pentru zâmbetele autentice, din suflet, care denotă fericirea sunt folosiți și mușchii la nivelul ochilor, iar pentru zâmbetele false, doar partea de jos a fetei este folosită. La nivelul creierului, un zâmbet, fie că îți este destinat ție sau îl oferi altuia, produce endorfină, hormonul care ne ajută să eliminăm durerea fizică și ne dă o stare de bine.
Zâmbetul este o expresie ce oamenii o folosesc încă din viața intrauterină, nu ține de cultură sau stil de viață, drept urmare s-a constatat că și bebeluşii născuți orbi zâmbesc din primele clipe de viață.
De ce zâmbim și în momentele neplăcute?
Cu toții ne-am găsit în momente neplăcute, stresante, tragice sau chiar periculoase în care am zâmbit și chiar am râs. Nu este nimic surprinzător la astfel de reacție, este doar o metodă prin care creierul încearcă să se detensioneze și să scape de stresul neplăcut. De asemenea, oamenii tind să evite să permită stărilor neplăcute să se manifeste, așa că, unii oameni fac ce au fost ei învățați că e sociabil acceptat să faci, și anume să zâmbești.
De asemenea, în condiții de stres intens, creierul nu știe ce să mai facă și încearcă să facă tot posibilul să își găsească echilibrul în momentul în care pierde controlul. Unele peroane, atunci când află că le moare o persoană dragă, încep să râdă, să vorbească singure, să nu mai răspundă la stimuli exteriori. Nu înseamnă că și-au pierdut mințile definitiv, ci doar mintea le e șocată și nu știe cum să proceseze experiența.
Tipuri de zâmbete
- Zâmbetul spontan – este zâmbetul care apare pe chip atunci când se întâmplă în momentul actual ceva pozitiv.
- Zâmbet melancolic – acela pe care îl afișezi când îți amintești cu plăcere de un eveniment din trecut.
- Zâmbetul ironic – manifestat pe partea inferioară a fetei, acest zâmbet este folosit când persoana din fața ta are un comportament sau spune ceva deranjant, dar alegi să nu spui nimic
Ce influență are zâmbetul?
Zâmbetul este ca un medicament magic despre care știm foarte puține. Acesta are nenumărate beneficii cum ar fi:
- Zâmbetul ajută la întărirea imunității. Gândurile negative, stările morocanoase, postura nefericită nu fac decât să deschidă porțile pentru stările anxioase, despresie, nefericire. Un mic zâmbet poate relaxa corpul. Așa cum se zice că `Poftă vine mâncând`, așa putem spune că un zâmbet ne ajută să vedem partea frumoasă a vieții.
- Zâmbetul crește pofta de mâncare. Cheia unei interactionări umane pozitive este voia bună și mediul relaxant, cel mai des, la masă. Dacă atmosfera este plăcută, începi să te bucuri și de mâncare.
- Zâmbetul scade tensiunea arterială. Printr-un zâmbet putem să ne ajutăm corpul să lucreze mai bine.
- Zâmbetul crește stima de sine. Zâmbetul ne face să ne simțim mai bine în pielea noastră și ne ajută să avem o părere mai bună despre persoana noastră, despre felul în care arătăm și gândim.