Rasul, cel mai bun medicament!
Beneficiile asupra sanatatii se bazeaza de fapt pe modificari fiziologice ce apar in timpul rasului si dupa aceasta activitate, identificandu-se reducerea hormonilor de stres – cortizolul si adrenalina, scaderea tensiunii arteriale precum si cresterea fluxului sangvin si a oxigenarii celulelor si organelor. Prin ras sunt antrenate mai multe grupe musculare, diafragma, muschii abdomenului, muschii fetei , muschii spatelui, si se sporeste capacitatea de aparare a organismului impotriva bolilor. Rasul declanseaza eliberarea de endorfine si cresterea neurotransmitatorilor. Prin cresterea nivelului de endorfine din organism, studiile au aratat ca pragul unui pacient pentru durere creste iar prin cresterea neurotransmitatorilor creierul este capabil sa functioneze mai repede, sa faca conexiuni mai rapid si sa inteleaga situatiile si problemele mai complexe. De asemenea, studiile au aratat ca rasul poate stimula anticorpii iar organismul este capabil sa lupte mai usor cu bolile si infectiile.
Rasul este un analgezic si reduce stresul si anxietatea
Rasul este un raspuns natural la stimuli exteriori, stimuli pe care personalitatea noastra ii percepe ca amuzanti, sub forma de imagini, sunete, senzatii fizice sau amintiri. Raspunsul prin ras apare dupa ce simturile noastre sunt expuse la ceva amuzant iar informatia este prelucrata la nivelul cortexului cerebral care decodifica si intelege cuvintele si sensurile acestora si face conexiunile cu alte informatii existente, formand o imagine a ideii pline de umor. Acestor imagini, sistemul limbic asociaza emotia, eliberand substante chimice care imbunatatesc starea de spirit sau aduc fericirea. In cele din urma se declanseaza reactia de ras sau zambetul. Rasul functioneaza benefic si in plan social prin stabilirea si mentinerea relatiilor, prin ras ne conectam mai usor unii la ceilalti, ne facem prieteni. Ca atare, umorul si rasul au legaturi benefice cu sanatatea dar si cu socialul.
Beneficii asupra sanatatii pe care le aduce rasul:
- Activeaza sistemul imunitar
- Creste pragul la durere
- Imbunatateste memoria
- Intareste legaturile interumane
- Imbunatateste activitatea cerebrala
- Are efecte benefice asupra bolilor cronice
- Previne si combate depresia
- Previne bolile cardiovasculare
- Inlatura stresul si oboseala
- Mareste capacitatea pulmonara
Nu exista niciun dubiu asupra faptului ca rasul si-a dovedit efectele terapeutice. Chiar si rasul fortat, fara o stimulare exterioara, o situatie incarcata de umor, este recomandat pentru a imbunatati starea de spirit. Creierul inregistreaza miscarile muschilor faciali „ale rasului” si elibereaza hormonii fericirii. Deci, chiar daca stimulul este autentic sau nu, rasul este recomandat si ca exercitiu, deoarece creste buna dispozitie.
Citeste si De ce este important umorul in relatie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog