Rational vs emotional in dragoste
A defini dragostea este o provocare din toate punctele de vedere si in toate domeniile. Oamenii de stiinta, filozofii, oamenii religiosi, intelectualii incearca de cand lumea sa defineasca dragostea, dar niciuna dintre definitiile gasite pana acum nu e suficient de elaborata pentru a acoperi complexitatea acestei trairi intense. In acest articol o sa ne focusam asupra dragostei dintre noi, partenerii ce formeaza un cuplu.
Ce spun oamenii de stiinta?
Din punct de vedere stiintific, iubirea produce in creier modificari biochimice ce influenteaza gandirea logica. Astfel, dragostea este considerata o stare constienta, cu intensitate crescuta si de durata, ce are ca scop uniunea pe termen lung cu o alta persoana, iar dorinta sexuala este definita ca o stare de scurta durata orientata spre obtinerea placerii.
Din punct de vedere biologic, reies trei etape naturale in relatiile de cuplu: dorinta, atractia si atasamentul. Dorinta este explicata prin multitudinea de hormoni eliberati, atractia este coordonata de centrii placerii, iar in cea de-a treia etapa se observa o crestere a hormonilor asociati starii de bunastare si siguranta.
Dragostea prin ochii filozofilor
"Sa-ti spun ce este dragostea adevarata. E credinta oarba, umilinta fara preget, supunere desavarsita, incredere si daruire impotriva ta insuti, impotriva lumii intregi. Dragostea inseamna sa iti dai inima si sufletul intreg celui care ti le va zdrobi." Charles Dickens in Marile Sperante defineste dragostea ca un sacrificiu suprem, renuntarea totala la sine si la cei din jur. Majoritatea artistilor vad dragostea ca pe o traire emotionala, incarcata de romantism profund si de o intelegere totala a existentei umane. Realitatea este anulata sau pusa pe un plan secund.
"Dragostea este o fiinta salbatica. Cand incercam sa o tinem in frau, ne distruge. Cand incercam sa o inchidem, ne inrobeste. Cand incercam sa o intelegem, ne tulbura. " concluzioneaza Paulo Coelho, iar daca privim din punct de vedere biologic, dragostea chiar ne tulbura, mai ales in perioada de inceput, atunci cand endorfinele ne invadeaza creierul, oferind o stare de fericire deplina si cateodata ce ne impinge catre reactii irationale.
Pana la urma, dragostea este rationala sau emotionala?
Din punct de vedere social, dragostea este sentimentul principal in formarea relatiilor si apoi a familiilor. In prima parte a unei relatii, partea de flirt, de entuziasm, este la fel pentru toata lumea: emotionala. Nu stim de ce ne indragostim de o anumita persoana, de aici si vorba ”dragoste la prima vedere”. Pur si simplu, mintea noastra gaseste atractiva persoana din fata noastra. Se vorbeste de feromoni si hormoni, dar sunt situatii in care te indragostesti si gata. Pana la urma, dragostea e oarba. Dupa un timp, multe relatii se termina brusc, asta pentru ca hormonii si dorinta s-au diminuat, iar rationalul si-a intrat in drepturi. In acest moment, rationamentul ne spune clar si raspicat ca in afara de atractie fizica, nu prea exista puncte comune. Exista situatii cand acest lucru se intampla in cateva saptamani, iar in situatiile triste, in cativa ani.
Unii oameni, nu reusesc niciodata sa gaseasca dragostea echilibrata, astfel experimenteaza tot felul de relatii bazate doar pe atractie fizica, superficiale si lipsite de esenta. Paradoxal, pentru a gasi fericirea in cuplu, intai trebuie sa gasim fericirea in noi. In momentul in care stim sa fim multumiti cu felul in care suntem, nu mai punem presiune pe alta persoana pentru a ne face fericiti. Atunci dragostea e libera sa vina in viata noastra fara presiune si obligatii.
In concluzie, dragostea adevarata, este un mix de sentimente, trairi si emotii, unice pentru toata lumea, dar fara care viata nu ar mai avea culoare si esenta. Dragostea este si rationala si emotionala.
Citeste si Iubire adevarata vs pasiune
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic