Razboiul de independenta al adolescentilor
In lupta pentru cucerirea unei autonomii personale, adolescentii isi cauta propria identitate cu inversunare. Astfel ca acestia cauta sa se afirme, sa se distinga de parintii lor printr-o dorinta de independenta materiala. Ei doresc sa fie diferiti de adultii care ii inconjoara, fie ca sunt parinti, fie rude, profesori, vecini etc.
Criza de originalitate juvenila
Trasaturile de caracter ale adolescentilor capata din ce in ce mai mult contur. Modul lor de a gandi, filozofia sau ideologia lor de viata sunt originale si personalizate. Ei cauta cu tot dinadinsul sa fie cat mai originali, uneori frizand ridicolul.
In general, adolescentii isi exprima cu aroganta, dezinvoltura si intransigenta punctul lor de vedere. Isi impun vointa cu ostentatie. Le place sa dramatizeze situatiile in care se afla, comportandu-se extravagant.
Este bine cunoscut faptul ca spiritul de revolta in perioada adolescentei capata proportii impresionante. Acest fapt se datoreaza dorintei puternice a adolescentului de a-si gasi identitatea de sine.
Dorinta de a creste
Adolescentul cunoaste foarte bine ceea ce nu vrea si ceea ce nu-i convine. In primul rand, el nu mai vrea sa fie considerat copilul ascultator, supus si naiv. In al doilea rand, el simte teama de a nu fi acuzat de conformism si lipsa de incredere in fortele proprii. Aceste sentimente incearca din rasputeri sa le disimuleze prin atitudinea sa de revolta.
Experienta separarii de persoanele influente din copilarie, indeosebi de parinti, poate fi apreciata ca fiind o perioada de doliu. Si ca orice doliu, acest travaliu este resimtit ca fiind dureros, insa necesar unei mai bune evolutii personale.
Alegerea unui scop in viata
Viata academica il obliga pe adolescent sa ia contact cu realitatea capacitatilor, aptitudinilor sau talentelor sale.
Se pare ca, pentru adolescent, nucleul problemei identitatii de sine este alegerea unei profesii sau a unui scop in viata. Stima de sine a adolescentilor creste frumos prin implicarea in proiecte profesionale care atrag privirile laudaroase ale celorlalti.
Specialistii in domeniu considera ca pentru ca Eul sa fie complet este nevoie ca tinerii sa inceapa sa-si faca planuri de viitor. Avand o perspectiva la care sa spere sau o tema centrala pentru eforturile lor, adolescentii se vor simti normali si completi. Cu o stima de sine sporita, acestia vor avea indiscutabil si un simt crescut al valorii personale.
Adolescentul, propriul stapan
Dupa ce etapa prima a descoperirii si cunoasterii de sine a trecut, urmeaza o etapa in care adolescentul depune in mod constient eforturi serioase de autoeducare, perfectionare si valorizare sociala.
Avand un autocontrol din ce in ce mai mare asupra comportamentului sau, adolescentul se ia in stapanire pe sine, edificandu-se in conformitate cu sperantele si aspiratiile sale.
Drum bun spre implinirea viselor voastre!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei