Recoltarea de celule stem: ce trebuie sa stie parintii
Desi considerat in trecut inutil si aruncat dupa nastere impreuna cu placenta, sangele din cordonul ombilical reprezinta o sursa importanta de celule stem. Folosirea sangelui din cordonul ombilical pentru tratarea anumitor boli de sange la copii dateaza inca din anul 1989, primul caz inregistrat fiind manageriat de Prof. Eliane Gluckman la un copil diagnosticat cu anemie aplastica Fanconi. In prezent, paleta de boli in care celulele stem isi dovedesc eficienta este mai larga si permanent se fac studii de specialitate pentru a gasi noi aplicatii acestor celule pluripotente.
La momentul actual exista peste 130 de banci publice de celule stem in 35 de tari, la care se adauga si bancile private de celule stem.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt celule pluripotente care au capacitatea de a se diferentia in orice celula din organism. Sangele din cordonul ombilical contine celule stem in cantitati considerabile. Celulele stem hematopoietice se pot diferentia in orice celula sangvina: eritrocite, trombocite sau leucocite. De asemenea, se poate preleva tesutul din cordonul ombilical care reprezinta o sursa importanta de celule stem mezenchimale. Acestea sunt celule primitive care au capacitatea sa se diferentieze intr-o gama larga de celule: celule osoase, celule cartilaginoase, celule grase, celule cardiace etc.
Ce presupune recoltarea?
Recoltarea sangelui ombilical se realizeaza imediat dupa nastere si sectionarea cordonului ombilical, de catre medicul obstetrician, prin punctionarea cordonului ombilical ramas atasat de placenta. Acul este atasat la punga de colectare in care se colecteaza sangele.
De asemenea, se poate preleva o sectiune din cordonul ombilical. Recoltarea este nedureroasa si nu afecteaza mama sau copilul. Este necesara totusi o cantitate destul de mare de sange recoltat, ceea ce impune o punctie precoce a cordonului, cat mai aproape de momentul expulziei si inainte de decolarea placentei.
Situatiile care impun directionarea atentiei catre mama sau copil lasa in plan secund recoltarea celulelor cu riscul obtinerii unei cantitati insuficiente de sange recoltat.
De asemenea, pensarea tardiva a cordonului ombilical (recomandata) poate semnifica, implicit, o cantitate mai scazuta de sange recoltat.
Care este aplicabilitatea in prezent?
Folosirea celulelor stem s-a realizat pana in prezent cu succes, in special pentru bolile de sange: leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, boli mieloproliferative, dar si pentru boli congenitale ale sistemului imun si boli congenitale metabolice.
Ce aplicatii vor avea in viitor celulele stem?
Se fac permanent studii de cercetare pentru identificarea noilor terapii celulare si descoperirea de noi aplicatii pentru utilizarea celulelor stem in medicina regenerativa sau reparativa. Celulele stem ar putea fi utilizate in tratarea bolii Parkinson, bolii Alzheimer, bolilor autoimune, metabolice sau bolile sistemului nervos.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie