Recomandări psihologice pentru sănătatea mintală a personalului medical
”Suntem valuri ale aceleiași mari, frunze ale aceluiași copac, flori din aceeași grădină”…
Trăim cu toți zile complicate, aș spune, în care știrile reale sunt bulversate de fake news-uri, de oameni care se panichează, de oameni care nu respectă reguli, de lipsuri, de manipulare, de conspirații referitoare la diminuarea numărului oamenilor de pe planetă, de neînțelegeri ce scot la iveală răfuieli vechi…și lista ar putea continua.
În tot acest amalgam de vieți distruse, de reguli impuse, corpul medical trebuie să-și păstreze calmul. Și ei sunt oameni, și ei au părinți în vârstă, și ei au nevoi, dorințe și ei vor sănătate ca și toți ceilalți. Poate ca azi, mai mult decât ieri, e nevoie sa le fim și noi de ajutor, e nevoie ca fiecare să respecte ceea ce se impune, nu doar pentru că se impune, ci pentru simplul fapt că de ceea ce faci TU, OMULE, depinde viața celui de lângă tine. Iar ei, cei care se ocupa de sănătatea noastră, medici, asistente, psihologi, farmaciști, biochimiști, infirmiere, brancardieri, ambulanțieri, etc.. au nevoie de ajutor. Acum e nevoie sa fim solidari, să renunțăm la vechi polițe de plătit, să facem front comun în fața acestui virus. Și nu, nu este o lozincă desuetă sau expirată, așa cum ar putea crede unii, este ceea ce avem nevoie azi mai mult decât orice. E nevoie de ceea ce putem face fiecare pentru ca ziua de mâine, să fie o zi în care oamenii să se îmbrățișeze iar, să se întâlnească, să facă plimbări, să meargă la teatru, la film… să se îndrăgostească …
Psihologic vorbind, atunci când știi cu ce te lupți și îți vezi dușmanul, poți găsi resurse mai ușor. Acum, când nu știm cu ce ne luptăm – da, este un virus, dar e invizibil și greu de oprit, găsirea resurselor pentru supraviețuire este mai complicată, însă nu imposibilă.
Ca orice luptă necesită timp…ca orice război, din păcate, are învinși și învingători. Ceea ce personalul medical face în aceste momente este ca acest război să aibă cât mai puține victime. Sigur că toată această contaminare mondială reprezintă o traumă colectivă, manifestându-se în acest moment pentru unii, fie ca fază de șoc, pentru alții ca fază de negare… sau cei care respectă într-adevăr regulile, să fi ajuns la acceptare. Ce poți simți în aceste momente de izolare, de frică de a nu te contamina (valabil nu doar pentru cei care fac parte din corpul medical):
– anxietate, depresie, tulburări de concentrare
– sentimentul de gol mintal sau de a rămâne” blocat”
– rezistență scăzută la frustrare, irascibilitate
– sentimente de vinovăție sau nevoia de a te victimiza
– atacuri de panică, plâns facil
– replici verbale tăioase, dorința de a ataca
Scăderea imunității psihice – afectează sistemul imunitar prin creșterea concentrației de cortizol, supranumit și hormonul stresului. Când stresul este acut (vezi situația dată de acest virus Covid19 ), nivelul de cortizol crește, însă acesta urcă tranzitoriu și apoi coboară la normalitate, organismul găsind răspunsul adaptativ. Problema apare însă, când stresul devine cronic iar nivelul de cortizol rămâne ridicat până apare oboseala, dezechilibrul și diverse deficiențe, crescând prea mult nivelul de adrenalină.
OMS spune că această criză nu este un sprint, ci un maraton!
Pentru toți cei care fac parte din aceasta vitală parte a societății, OAMENII ÎN HALATE ALBE, am descris aici câteva modalități de gestionare a stresului și de păstrare a sănătății mintale:
- Este normal să te simți sub presiune, în acest moment, stresul și toate stările care derivă din el, nu înseamnă că ești slab, sau că nu îți faci treaba. E nevoie de tine, să fii sănătos fizic și psihic, să îi poți ajuta pe ceilalți.
- Odihnește-te! Starea de oboseală fizică sau de epuizare duce inevitabil la apariția frustrărilor de tot felul și implicit la o proastă gestionare a unei situații de criză, diferită de tot ceea ce ai văzut până acum. OMS spune că această criză nu este un sprint, ci un maraton! Așa că este nevoie să îți dozezi efortul și nu să te epuizezi!
- Evită stimulentele de tot felul care îți pot afecta pe termen lung bunăstarea mentală și fizică! Este foarte important sa utilizezi strategii eficiente din trecut care ți-au fost de ajutor.
- Păstrează contactul cu cei dragi prin toate metodele și asigură-te că ai suportul psihologic necesar pentru a depăși toate aceste probleme.
- Nu ești singur – ai colegi care trec prin situații similare- discută, cu cât comunici mai mult cu atât te vei descărca de bagajul emoțiilor negative.
- Fii pregătit pentru a oferi asistență celor cu Covid 19! Omul în suferință are nevoie de tine și e necesar să fii apt, prompt, gata de acțiune și….. bine echipat, desigur!
- Nu catastrofiza! Focusează-te pe ceea ce poți face și acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba! Folosește tehnici de relaxare, de copying, exerciții de relaxare ale mușchilor, imageria pozitivă.
- Ieși afară și ia aer – plimbă-te puțin. Mintea se liniștește prin intermediul corpului.
- Nu mai privi non stop știri cu impact negativ! Ele nu vor face decât să-ți crească anxietatea, în felul acesta blocându-ți singur sistemul imunitar prin panica creată.
Cei din jurul tău așteaptă uneori de la tine să faci minuni…Nu te demoraliza atunci când lucrurile nu se întâmpla așa cum ți-ai dori. Ești om înainte de toate și ai limitele tale!