Recuperarea după avort
Există numeroase motive pentru care o femeie ar putea opta pentru avort, de la circumstanțele personale, precum o situație financiară defavorabilă, până la riscuri pentru propria viață sau pentru sănătatea viitorului copil, în cazul depistării unor malformații sau sindroame genetice.
Avortul, fie că este spontan, fie că este gândit și planificat, indiferent dacă este medicamentos sau chirurgical, rămâne o traumă pentru femei.
Deși impactul psihologic de întrerupere a sarcinii este, de cele mai multe ori, controversat, există studii care sugerează că avortul indus nu este asociat cu un risc crescut de tulburări grave de natură psihiatrică. Este important de menționat că, contextul psihologic de întrerupere a sarcinii variază în funcție de anumite aspecte, și anume dacă este o sarcină nedorită, dacă este vorba de gestație multiplă sau dacă există anomalii fetale. Postprocedural, de cele mai multe ori, evoluția este una favorabilă, cu recuperare rapidă fizică și psihică.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Care sunt motivele de alarmă după avort?
- Febra;
- Sângerare vaginală abundentă, mai abundentă ca o menstruație, cu sânge roșu și cheaguri. Sângerarea poate dura de la 3 zile până la 5 săptămâni după procedură;
- Crampe și dureri pelvi-abdominale mai intense decât la o menstruație normală;
- Secreții vaginale urât mirositoare;
- Sensibilitate abdominală;
- Simptome puternice de continuare a sarcinii;
- Simptome urinare sau modificări ale tranzitului intestinal;
- Lipotimie, hipotensiune, tahicardie.
Recomandări importante post-avort:
- Hidratare adecvată;
- Repaus fizic și sexual în jur de 3 săptămâni;
- Respectarea cu strictețe a tratamentului recomandat de medic – antibioterapie, antiinflamatoare;
- Contracepție.
Cât de important este controlul de 2 săptămâni?
Este foarte important prin prisma examenului clinic care evaluează starea colului, cât și datorită faptului că implică verificarea ecografică a organelor genitale. Excluderea infecțiilor este unul dintre punctele cheie. Infecția tractului genital, inclusiv endometrită post-avortum sau salpingită, apare la până la 10% dintre femei după avort. Riscul este redus atunci când se utilizează antibiotice profilactice.
De asemenea, un alt punct cheie este asigurarea existenței unei cavități uterine goale, fără o sarcină restantă sau omisă. Este important de știut că testul de sarcină poate rămâne pozitiv până la șase săptămâni după un avort.
Recuperarea psihică după avort
Cele mai multe studii sugerează că avortul indus nu este asociat cu un risc crescut de tulburări psihiatrice. Concluziile studiilor au fost următoarele:
● Printre femeile cu sarcini nedorite, rata de boli psihice este comparabilă, indiferent dacă fac avort sau nasc la termen.
● Sarcinile nedorite sunt asociate cu un risc crescut de boli mintale.
● Bolile mintale post-avort sunt asociate cu bolile mintale pre-avort.
Studiile au demonstrat că avortul nu crește rata suicidului, psihozelor, depresiei sau tulburării de stres posttraumatic. În ceea ce privește anxietatea, această crește imediat anterior procedurii, însă, pe termen lung, nu a fost identificată o creștere a anxietății. De asemenea, este demonstrat că avortul nu favorizează abuzul de substanțe.