Recuperarea dupa nastere, pas cu pas
Pe parcursul celor 9 luni de sarcina organismul matern trece printr-o serie de modificari metabolice si fizice pentru a putea acomoda si sustine fatul aflat in plina dezvoltare. In perioada postpartum, organismul matern trebuie sa revina treptat la statusul bazal anterior obtinerii sarcinii.
Perioada postpartum sau de lauzie dureaza in medie 6 saptamani si poate fi impartita in perioada postpartum imediata si perioada postpartum propriu-zisa.
Exista o serie de modificari fizice ce apar rapid dupa nastere:
-
Diametrul abdominal scade considerabil in urma expulziei fatului. Totusi, din cauza laxitatii peretelui abdominal si a musculaturii persista senzatia vizuala ca mai exista un diametru crescut al abdomenului. In urmatoarele 6 saptamani peretele abdominal isi va recupera tonicitate si aspectul se va imbunatati. Nu este necesara purtarea de corsete sau centuri abdominale. In cazul unei nasteri pe cale vaginala dupa cele 6 saptamani de lauzie se pot incepe exercitii fizice moderate pentru restabilirea tonusului musculaturii abdominale. In cazul unei nasteri prin operatie cezariana acestea sunt contraindicate pentru o perioada mai mare de timp.
-
Imediat dupa nastere vor aparea scurgeri sangvinolente vaginale – lohiile. Acestea vor deveni din ce in ce mai scazute cantitativ si mai deschise la culoare pentru ca spre sfarsitul perioadei de lauzie sa dispara complet. Tot pe parcursul celor 6 saptamani de lauzie uterul va reveni treptat la dimensiunile initiale in cursul procesului de involutie uterina, revenind astfel organ pelvin.
-
In momentul alaptarii, datorita faptului ca in organismul matern se secreta un hormon – ocitocina- care stimuleaza excretia laptelui la nivelul canalelor galactofore, lauza se poate confrunta cu contractii uterine usoare si o crestere moderata a volumului lohiilor, intrucat ocitocina are actiune si la nivelul fibrelor musculare uterine. Acest proces contribuie la involutia uterina.
-
In cazul in care s-a produs o pigmentatie a liniei albe sau masca gravidica acestea vor disparea insa intr-un ritm mai lent, pigmentatia liniei albe putand sa persiste mult dupa cele 6 saptamani.
-
Este important ca in perioada imediata nasterii lauza sa fie mobilizata. Daca in cazul unei nasteri prin operatie cezariana mobilizarea de face de obicei a doua zi, dupa o nastere pe cale vaginala mobilizarea ar trebui sa aiba loc la cateva ore dupa nastere.
-
Miscarea si reluarea rutinii zilnice este importanta pentru recuperarea lauzei. Aceasta nu va avea voie sa faca eforturi fizice mari sau sustinute si nici sa ridice greutati insa miscarea usoara este esentiala pentru o recuperare rapida.
-
In cazul unei operatii cezariene este posibil ca disconfortul la nivelul cicatricii, sub forma de durere sau amorteala, sa persiste pana la una, doua luni. Acelasi lucru este valabil in cazul unei epiziotomii sau a existentei unor rupturi mari la nivel vaginal si perineal in urma unei nasteri vaginale.
-
Din cauza laxitatii peretelui abdominal postpartum si a constipatiei cu care se confrunta gravidele in ultimele trimestre de sarcina, tranzitul intestinal postpartum se poate relua mai lent. Insa o alimentatie echilibrata si variata va rezolva aceasta problema.
-
Igiena sanilor este de asemenea extrem de importanta in perioada de recuperare postpartum pentru a preveni aparitia mastitelor si abceselor mamare.
-
Contact sexual nu va fi reluat mai devreme de 6 saptamani mai ales daca nasterea s-a produs pe cale vaginala si daca exista plagi perineale sau vaginale suturate. Cele 6 saptamani de lauzie vor oferi ragazul de recuperare la nivelul tesuturilor vaginale si perineale lezate in timpul trecerii fatului prin pasajul pelvin.
-
Odihna este extrem de importanta in perioada de lauzie. Rutina alaptarii si privatia de somn pot deveni problematice pentru lauza. De aceea este important in perioada de recuperare postpartum ca lauza sa fie ajutata de membrii familiei si sa beneficieze de odihna in momentele de liniste ale nou-nascutului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie