“Refacerea sanului reda feminitatea unei paciente, ii reda increderea in sine si o face sa stearga cu buretele traumele prin care a trecut”
Supranumit si “esteticianul vedetelor”, dr. Cristian Nitescu de la Columna Medical Center este medic primar chirurgie plastica si reparatorie si doctor in stiinte medicale.
Unul dintre cei mai renumiti chirurgi plasticieni din Romania, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul chirurgiei estetice, ne ofera toate informatiile despre operatia de reconstructie mamara, solutia salvatoare in ceea ce priveste vindecarea fizica, dar si cea psihica a femeilor, victime ale cancerului mamar.
Ce va motiveaza in meseria dumneavoastra de chirurg plastician?
Ca in cazul oricarei alte ramuri a medicinei, motivatia mea este faptul ca pot ajuta un pacient, iar in cazul ramurii estetice a chirurgiei plastice am inca o motivatie: pot ajuta pacientul sa isi atinga idealul/sa se apropie de idealul sau de frumusete fizica.
Ce v-a determinat sa alegeti tocmai aceasta ramura a medicinei?
Cand am ales aceasta specialitate, ea era in Romania la inceputuri, nu era foarte bine conturata sau cunoscuta de populatie. Pe langa lucrurile mentionate mai sus, in intrebarea precedenta, cred ca lucrurile ce m-au atras sunt faptul ca era si este o specialitate cu potential extraordinar de dezvoltare, ca in cadrul ei exista mai multe ramuri: chirurgia mainii, a arsurilor, cea reconstructiva si cea estetica, ca nu exista monotonie, prin faptul ca se pot realiza o multitudine de interventii si ca mereu apare ceva nou.
Care sunt cele mai solicitate operatii estetice si care a fost cea mai “speciala” interventie pe care ati realizat-o?
Cele mai cerute operatii estetice la ora actuala sunt marirea sanilor cu implanturi siliconice si rinoplastia. Nu cred ca exista interventii speciale, ci fiecare operatie are particularitatile ei: niciun pacient nu este identic cu altul si ca atare, ori de cate ori realizezi o interventie, desi tehnica e aceeasi, ea are particularitatile ei la fiecare individ.
Ce presupune o operatie de reconstructie mamara?
Reconstructia mamara este o interventie care are ca scop realizarea unui san cat mai aproape de cel normal, fie utilizand tesuturi proprii organismului, fie implanturi, fie combinand aceste doua metode. Ea se realizeaza de cele mai multe ori la femei ce au suferit interventii la nivel mamar datorate cancerului de san sau la persoanele ce decid sa isi indeparteze profilactic tesutul mamar, caz in care reconstructia este de obicei bilaterala.
Cum se realizeaza aceasta interventie?
Reconstructia mamara se realizeaza sub anestezie generala si este o interventie relativ complexa: presupune in multe cazuri utilizarea unor lambouri musculo-cutane sau a grasimii, asocierea acestor metode cu implanturi mamare uneori si excizia cicatricilor rezultate in interventia anterioara. De asemenea, pentru obtinerea unui rezultat cat mai aproape de sanul omonim, sau cat mai estetic, urmeaza un al doilea timp, la cateva luni dupa reconstructia sanului: reconstructia areolei si a mamelonului. Este de retinut ca exista cazuri in care, cu acordul oncologului, dupa o evaluare foarte minutioasa a cazului, se pot realiza in cadrul aceleiasi interventii excizia tumorii si reconstructia sanului.
Este acest tip de interventie solutia salvatoare in ceea ce priveste vindecarea fizica dar si cea psihica a femeilor?
Aceasta interventie are intr-adevar un rol salvator, pentru ca oricum cancerul mamar este o boala ingrozitoare care lasa urme psihice si sufletesti, pe langa mutilarea fizica: refacerea sanului reda feminitatea unei paciente, ii reda increderea in sine si o face sa stearga cu buretele multe din lucrurile negative prin care a trecut, o face sa poata avea in continuare o viata normala.
Care sunt complicatiile ce pot aparea in urma operatiei de reconstructie a sanului?
Complicatiile postoperatorii sunt de 2 feluri: cele obisnuite, comune, ce pot aparea dupa orice interventie: sangerarea, durerea etc. Pe langa acestea insa, exista si complicatii ce tin de faptul ca organismul a trecut prin multiple procedee. In multe cazuri, tesuturile toracice au fost expuse la radiatii in cadrul radioterapiei. Astfel, desi pielea are un aspect normal, ea este mult mai subtire si lipsita de elasticitate si prezinta cicatrici, lucru ce poate duce la extruzia unui implant mamar, de exemplu, sau la desfacerea unei plagi postoperatorii cu vindecare deficitara.
Cat dureaza recuperarea si care sunt indicatiile postoperatorii?
Recuperarea difera de la caz la caz, perioada de convalescenta este cam de 2-4 saptamani, in functie de metoda aleasa, de organismul pacientei si de stilul de viata al acesteia. Imediat postoperator se recomanda repausul fizic, adoptarea unei diete ce sa contina toate principiile alimentare, purtarea unei bustiere etc. Dupa aproximativ 10-14 zile, pacienta isi poate relua treptat activitatile zilnice, urmand ca la aproximativ 2 luni sa poata relua sportul si activitatile mai solicitante. La cateva luni de la interventie, pacienta poate reveni pentru reconstructia areolei si mamelonului, caz in care recuperarea este insa mult mai rapida – cam 2 saptamani postoperator.
Ce investigatii trebuie sa faca pacienta inainte de interventie?
Prima conditie pentru realizarea interventiei de reconstructie mamara este necesitatea certitudinii ca tesutul mamar bolnav a fost indepartat complet si ca starea generala a pacientei este una buna, stabila. Preoperator, pacienta va efectua o serie de analize de sange, sigur ca acestea, pe langa cele uzuale, indicate a fi realizate inainte de orice interventie, vor fi mai detaliate, pentru ca pana la urma aceasta este o pacienta ce a trecut prin multe: interventii chirurgicale de indepartare a tesutului mamar, posibil asociate cu radioterapie si/sau chimioterapie, lucruri ce pot destabiliza organismul. De asemenea, se va realiza un control la nivelul sanilor: de catre oncolog, chirurg precum si alte investigatii indicate de acestia.
Care sunt alternativele la reconstructia sanilor?
Alternativele sunt sa poarte proteze externe, inserate in sutien sau injectarea de grasime in regiunea mamara ce creeaza aspectul unei protuberante. Oricum, aceasta ultima metoda conteaza tot ca un fel de reconstructie mamara si presupune o interventie chirurgicala: se preleva grasimea din regiunea abdominala si a coapselor si se injecteaza ulterior la nivelul sanului/sanilor.
Care este atitudinea femeilor fata de acest tip de interventie? Cat de optimiste sunt?
In general, aceste paciente au o trauma psihologica mare in spate, ele au trecut printr-o incercare. Astfel ca, in momentul prezentarii pentru reconstructie, ele au incheiat o lupta, au iesit invingatoare si deci sunt foarte optimiste si compliante, pentru ca si ele vad aceasta interventie ca o salvare, ca o intrare in normalitate.
Care sunt tehnicile de reconstructie?
Ca si metode reconstructive schitate, in mare, avem 3 variante:
– Reconstructia sanului cu implant siliconic – cand grosimea tesuturilor mamare si elasticitatea locala o permit, cand muschiul mare pectoral nu a fost indepartat in cadrul chirurgiei ablative.
– Utilizarea de lambouri musculo-cutane: din muschiul latissimus dorsi sau din muschiul drept abdominal – prin transpozitia acestor tesuturi la nivelul toracelui se recreeaza sanul.
– Asocierea celor 2 metode: daca tesuturile sunt insuficiente, se poate insera un implant siliconic, ce va fi acoperit de lamboul musculo-cutan, expus anterior.
– De asemenea, este de mentionat ca, in general, pentru a avea un rezultat estetic bun, in cadrul operatiei de reconstructie sau imediat dupa aceea se va interveni probabil si asupra sanului contralateral, pentru ridicarea sau micsorarea sa, in scopul simetrizarii celor 2 sani.
– Areolele se pot tatua sau se poate utiliza o grefa de piele prelevata dintr-o zona ascunsa privirii cum e cea inghinala sau partea interna a coapsei.
– Mamelonul se poate reconstrui fie prin preluarea unei grefe composite de tesut din mamelonul contralateral, sau din tegumentele locale ale sanului.
Care sunt optiunile in cazul in care pacienta nu este multumita de rezultat?
Rezultatele in cazul reconstructiei depind foarte mult de aspectul initial, de organismul si vindecarea pacientei. Din pacate, sunt foarte multi factori de luat in calcul ce nu pot fi influentati si variabile ce nu pot fi prevazute. Operatia este una dificila din toate punctele de vedere: planningul, efectuarea – pe tesut cicatriceal, afectat de terapiile efectuate, iar evolutia ulterioara este una imprevizibila. Daca o pacienta nu este multumita, dupa stabilizarea rezultatelor, la 9 luni-1 an postoperator, se pot face interventii de retus, de simetrizare.
Care sunt costurile acestei operatii?
Operatia fiind una complexa presupune o multime de costuri: de la analizele ce trebuie efectuate, la implantul mamar, la faptul ca este necesara crearea unei echipe multidisciplinare (chirurg plastician, chirurg generalist, medic anestezie si terapie intensiva) pentru interventie, la timpul de spitalizare, ce in anumite cazuri trebuie sa fie de durata mai lunga, la tratamentul ce se administreaza, follow-up-ul dupa interventie etc. Cred ca ati auzit insa ca este in curs de aprobare proiectul de a include reconstructia mamara in serviciile decontate total sau partial macar de CNAS, probabil din 2014.
Text: Alexandra Lupu