Refacerea vaginului dupa nastere
Vaginul isi recapata dimensiunile anterioare sarcinii in aproximativ 6-10 saptamani dupa nastere, regresia edemului si a hipervascularizatiei fiind concomitente cu reproliferarea pliurilor si a columnelor pe parcursul primelor 3 saptamani postpartum. Din punct de vedere microscopic, in primele 10 zile de lauzie are loc o regresia epiteliului vaginal datorita titrului estrogenic scazut, aceasta fiind de tip parabazal. Ulterior, nivelurile de estrogeni cresc, determinand regenerarea mucoasei vaginale – altfel spus, in lauzia tardiva, pe frotiu putem observa structura unui epiteliu trofic, pentru ca in a 25-a zi sa identificam pe frotiu celulele de tip proliferativ, iar in a 45-a zi frotiul sa fie de tip acidofil. In unele cazuri, poate aparea o relaxare fasciala care determina insa, in timp, aparitia cistocelului si/sau a rectocelului.
Canalul vaginal este congestionat si ramane o perioada mai destins, iar pliurile vaginale sunt mai putin reliefate dupa nastere, decat inainte de aceasta. La nivelul vulvar, himenul este rupt profund si se cicatrizeaza, rezultand carunculii mirtiformi, caracteristici femeilor multipare.
Vulva, edematiata si beanta in primele zile postpartum, isi recapata tonusul si elasticitatea odata cu incheierea proceselor de cicatrizare perineala.
Cum se modifica vaginul dupa nastere?
Vaginul se schimba in mod natural dupa nastere si s-ar putea simti mai uscat si dureros o perioada. In tarile dezvoltate, se recomanda lauzelor sa faca exercitii fizice care sa implice etajul pelvin, care ajuta la tonifierea musculaturii vaginale si a muschilor pelvini. Acest lucru poate ajuta la prevenirea incontinentei urinare, favorizand si fermitatea vaginului.
O senzatie de durere si de disconfort poate fi resimtita dupa nastere, chiar daca perineul este intact, deoarece fatul a comprimat tesuturile adiacente in timpul nasterii. Cele mai multe femei resimt acest disconfort de-a lungul unei perioade de 3-5 saptamani. Durerea poate sa se accentueze atunci cand se creeaza presiune in etajul abdominal inferior – spre exemplu, in timpul tusei, stranutului sau cand stau jos, timp de cateva zile. In cazul in care s-a practicat epiziotomie la nastere, vindecarea ranii este mai lenta si are loc in aproximativ 10-14 zile.
Dupa nastere, este recomandat repausul fizic si sexual timp de 6 saptamani, urmand ca, dupa aceasta perioada, proaspata mamica sa se prezinte la medicul curant in vederea reevaluarii.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie