Reflexele nou-nascutului
Inca de cand este in burta mamei, bebelusul are dezvoltate o serie de simturi si reflexe care il ajuta sa se protejeze, dar si sa cunoasca lumea. Astfel, auzul, vazul si simtul tactil se dezvolta intrauterin, iar bebelusii pot chiar tine minte sunete pe care le-au auzit inainte de a se naste. De aceea, este important ca ei sa fie stimulati in aceasta perioada – sa se vorbeasca cu ei si sa li se puna muzica. Simtul tactil si reflexele de miscare ii ajuta sa se orienteze intr-o pozitie optima, in functie de pozitia mamei. Dupa nastere, bebelusul nu mai este protejat de burtica mamei si are nevoie de mai multe reflexe pentru a face fata noului mediu. Pe parcursul evolutiei speciei, aceste reflexe s-au dezvoltat, astfel incat sa ii ofere nou-nascutului cele mai multe sanse de supravietuire. Unele au legatura cu siguranta sa fizica, altele cu cea emotionala, dar toate sunt foarte importante. Odata cu trecerea timpului, o parte din aceste reactii se transforma din reflexe automate in miscari controlate voluntar, ele disparand in primul an de viata sau, in cazul unora dintre ele, chiar in primele luni.
Reflexe de miscare ale bebelusului
Inca din prima zi, bebelusul se misca si putem observa ca aceste miscari nu sunt haotice, ci apar automat in anumite contexte.
-
Reflexul de mers apare atunci cand este tinut vertical. El incearca sa atinga podeaua, desi mersul va aparea abia peste un an. Astfel, el isi antreneaza musculatura picioarelor, dar se si apara de o eventuala cadere.
-
Reflexul de tarare este vizibil atunci cand sta intins pe burtica. Pana la varsta de 3-4 luni, incearca sa se ridice sau se sa tarasca inainte. Acest reflex preconizeaza mersul in patru labe propriu-zis si contribuie la dezvoltarea muschilor coloanei si gatului.
-
Reflexul de apucare este prezent atunci cand apropiem ceva de palma copilului. El va strange foarte tare de acel deget. Pana la 3 luni, acesta este un gest reflex. Ulterior, copilul apuca obiectele voluntar. Acest reflex il ajuta pe copil sa ramana alaturi de mama sa si se presupune ca a aparut intr-o etapa a dezvoltarii speciei umane in care copilul se tinea singur de mama.
-
Reflexul inotului protejeaza copilul in cazul in care e nascut in apa sau este pus in apa. El va ridica in sus capul pentru a nu inghiti apa si va misca mainile si picioarele pentru a se mentine la suprafata. Acest reflex permite participarea la cursuri de inot de la o varsta foarte frageda.
-
Reflexul Babinski se manifesta cand atingi talpa piciorului bebelusului. Atunci el ridica degetul mare si le rasfira pe celelalte.
Reflexe legate de alimentatie
-
Reflexul de cautare se manifesta atunci cand sanul sau degetul este aproape de fata copilului. Acesta se va orienta automat spre acestea. In momentul in care gura bebelusului intra in contact cu pielea mamei, el incepe automat sa suga. Acest reflex se manifesta pana in jurul varstei de un an si este cunoscut ca reflexul de suctiune sau reflexul de supt.
Reflexe in relatia cu ceilalti
-
Reflexul Moro sau reflexul de tresarire apare atunci cand copilul se sperie de un zgomot sau o miscare neasteptata, caz in care copilul intinde repede mainile si picioarele, apoi le strange la loc si incepe sa planga.
-
Reflexul de aparare apare atunci cand el isi intoarce capul intr-o parte si ridica mainile si picioarele de pe aceeasi parte pentru a se proteja. De asemenea, el indoaie membrele de pe cealalta parte pentru a-si asigura stabilitatea.
Reflexe de aparare
Acestor reflexe specifice primului an de viata se adauga si reflexele ce persista pe tot parcurul vietii. Tusea si stranutul asigura deblocarea cailor respiratorii si eliminarea eventualelor blocaje. Sughitul apare automat ca urmare a opririi neasteptate a fluxului de aer. Acesta are ca rezultat incordarea spasmodica a diafragmei. Voma ajuta bebelusul sa elimine substante toxice ingerate, greu de digerat sau pur si simplu in surplus. Aceasta il protejeaza de intoxicatie sau supraalimentare.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut