Reguli de bun-simț în interacţiunea cu gravida
Burtici mici sau mari, perfect rotunde, în care știi că se dezvoltă un pui de om, nu ne trezesc decât sentimente de protectivitate, de admirație, de curiozitate, pe care din păcate, unii oameni și le manifestă în cele mai nepotrivite moduri. De aceea e vital să înțelegem că o gravidă este mai mult decât burtica adorabilă, este o femeie pe care trebuie să o respectăm și să o tratăm cu demnitate.
Regulile de bun-simț în interacțiunea cu gravida
O femeie însărcinată trece prin multe schimbări care de multe ori o copleșesc și pe ea, de aceea, atunci cand interacționăm cu aceasta, trebuie să urmăm anumite reguli de conduită:
- Nu atingi pântecul fără voia ei! Oricât de irezistibil ar părea gestul, totuși vorbim despre o parte a corpului pe care nu am atinge-o în mod normal, idiferent de context. Protejarea burticii reprezintă pentru următoarele luni scopul principal, deci orice atingere nepermisă este motiv de stres. Chiar dacă faceți parte din familie, e recomandat să vă asigurați că femeia în cauză vă permite astfel de gest.
- Nu îi descrii cât de traumatică a fost nașterea copiilor personali (sau mai rău, cazuri despre care ai auzit). Orice femeie știe că nașterea fie ea vaginală sau prin cezariană, este grea, dureroasă, plină de neprevăzut, așa că nu are nevoie de cineva care să o sperie și mai rău. Dacă nu poți să povestești la rece, punând accent pe momentele frumoase și fără să accentuezi momentele grele, mai bine nu ai spune nimic.
- Nu judeci deciziile ei! Indiferent câți copii ai sau prin câte nașteri ai trecut, nu te califică în poziția de judecător. Gravida cu care discuți și-a luat deciziile în baza unor factori pe care doar ea îi cunoaște. Evită să încerci să îi schimbi părerile dacă nu poți să fii diplomat.
- Nu îi ceri detalii intime. E drept că majoritatea graviduțelor sunt foarte entuziasmate de sarcină și abia așteaptă să povestească despre experiența frumoasă prin care trec, dar asta nu înseamnă că trebuie să pui întrebări impertinente.
- Nu uita că e și altceva decât gravidă. Nu totul se rezumă la pântecul ei și nu încerca să o reduci doar la asta. Spre sfârsitul sarcinii entuziasmul îi scade considerabil și abia așteaptă să se termine această etapă pentru că îi este greu fizic și entuziasmul de a-și cunoaște pruncul devine din ce în ce mai pregnant.
De ce femeile gravide sunt mai sensibile decât de obicei?
Sarcina vine cu o avalanșă hormonală greu de gestionat pentru unele dintre doamne. Unori le doare spatele, alteori sânii, câteodată sunt amețite și sunt frustrate pentru că nu mai fac față activităților fizice așa cum o făceau odată. De cele mai multe ori le e greață, au arsuri sau insomnii, așa că nu e greu de înțeles de ce sunt temperamentale. Uneori, fizic, pare totul în regulă, dar emoțional sunt copleșite de prea multă grijă, prea multă iubire, prea multe gânduri și lacrimile sau furia ies fără control.
Cum putem ajuta o gravidă?
Regulile minime de bun-simț spun că ne putem asigura că se simte confortabil, deci putem să îi oferim un loc, putem să o ajutăm atunci când cară ceva greu, putem să îi dăm șansa să se odihnească mai des, dar cu toate astea, nu trebuie să o handicapăm și să o facem să se simtă incapabilă.
E important de înțeles că graviditatea nu este o boală, nici nu este obligatoriu să doară, dar este o stare temporară în care gravida trebuie să se menajeze și să fie înțeleasă atunci când spune că are nevoie de o pauză.