Reguli de comportament intr-o cearta cu sotul

In orice relatie, oricat de echilibrata este aceasta, intotdeauna vor aparea diferente de opinie. Un cuplu matur, inchegat, le rezolva rapid printr-o discutie edificatoare. Exista si momente cand, din cauza oboselii, a frustrarii, a lipsurilor, discutia sa se transforme intr-o cearta monstruoasa.
Ce sa NU spui intr-o cearta cu sotul
Pentru ca disputa sa nu escaladeze si sa provoace multa durere, e recomandat sa eviti acuzarea. Formularile de tipul „e vina ta”, „tu NICIODATA nu faci nimic”, „MEREU gresesti” elimina din start orice lucru bun pe care partenerul tau l-a facut vreodata in relatia de cuplu. Evident, trebuie evitate cu desavarsire jignirile de orice fel.
Cum sa iti pastrezi calmul intr-o cearta cu sotul?
Sigur, daca deja ati ajuns la o cearta, rabdarea ta e cam la limita, asa ca e cu adevarat necesar sa te agati de picatura de ratiune din tine folosind urmatoarele metode:
- Respira adanc de multe ori si spune ca ai nevoie de o secunda sa te calmezi.
- Aminteste-ti ca in fata ta e omul pe care il iubesti, omul cu care ai ales sa imparti si bune si rele.
- Decat sa jignesti, mai bine taci. Nu lasa cuvintele sa iasa fara sa le treci prin filtrul ratiunii.
- Cand chiar simti ca esti la limita, roaga-l pe partener sa continuati discutia mai tarziu.
- In acel timp nu aduna frustrare in tine. Gandeste-te la argumente logice.
- Cand nu mai poti, da o imbratisare si termina conflictul. Unele certuri nu merita purtate.
Nu aduce in discutie intamplari din trecut
Oricat de tentant este, evita sa rascolesti in trecut. Tine minte ca disputa de acum, e efectul unei actiuni ce s-a petrecut acum. Daca exista discutii din trecut ce au ramas nefinalizate, a le aduce acum in discutie nu este cu nimic benefic, doar incarca si lungeste inutil aceasta cearta. Daca a trecut si nu ati discutat despre ce s-a intamplat, las-o sa treaca. E in trecut.
Ce faci cand sunt altii de fata intr-o cearta cu sotul?
Se intampla ca unele certuri sa izbucneasca in prezenta altor oameni. E de-a dreptul grotesc sa ii obligi pe altii sa asiste la cearta voastra si este o dovada grosolana de lipsa de educatie si de bun simt. Asta nu inseamna ca trebuie sa taci ca sa nu cazi in ridicol, dar il poti invita pe partener undeva unde aveti parte de putina discretie. Chiar si asa, nu e momentul sa va intindeti la discutii interminabile, ci doar punctezi faptul ca ceva te-a deranjat si te intorci la oameni.
Daca esti la un eveniment social, de bun simt este sa nu strici buna dispozitie a celorlalti. Oamenii au venit sa se simta bine, nu sa fie martori la dramele relatiei voastre. Daca nu poti sa te detasezi putin, atunci pleaca. Nu trebuie sa strici seara altora daca a ta a fost deja compromisa.
Cum procedezi daca sunt copiii de fata intr-o cearta cu sotul
Niciun copil in lumea asta nu trebuie sa fie martor la certurile parintilor. Cei mici au tendinta de a lua vina asupra lor si sa considere ca ei sunt motivul pentru care parintii se cearta. Sigur, sunt momente cand unele discutii nu pot fi evitate, dar trebuie sa le oferim celor mici un model de discutie productiva, nu de cearta care nu aduce nimic bun, creeaza tensiune si frustrare. Cand se poate, incercati sa pastrati un ton neutru cand sunt cei mici de fata, iar cand acestia nu sunt de fata sa lamuriti exact ce va preocupa. Nu uitati ca sunteti un exemplu pentru copii si in momentele bune si in cele mai putin bune.
Evita sarcasmul!
Sarcasmul pare o metoda buna de detensionare, dar tot este o metoda nepotrivita de a rezolva un conflict. Atunci cand esti sarcastica cu partenerul de viata, il faci sa se simta neimportant, caraghios si penibil, stari care, alimentate de frustrare, pot duce la iesiri violente. Toata lumea merita tratata cu respect si intelegere chiar daca cateodata pare imposibil.
Citeste si Cele mai frecvente motive de cearta in cuplu
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic