Reguli de eticheta pentru zilele noastre
Manierele sunt reguli de comportament. Ele se pot modela sau schimba in timp si variaza de la o cultura la alta. Atunci cand folosim maniere, de fapt ne raportam la niste reguli sociale cu scopul de a mentine relatii optimale cu ceilalti, dar si de a ne mentine o imagine sociala buna. A invata cum sa te comporti in anumite situatii este un lucru important, un lucru care, daca porneste din vointa proprie, dovedeste un plus de constiinta morala, un plus de constiinta asupra necesitatii acestei autoeducatii. Tinand cont ca oamenii nu traiesc separat, ci interactioneaza in diferite scopuri, trebuie sa stim cum ne comportam unii cu ceilalti. Este atat de simpla argumentatia, insa atat de sanatoasa…
Ce sunt bunele manierele?
Cele mai simple moduri de a ne comporta in unele situatii, adecvari spre unele standarde sau conformitati impuse de situatie si de ceilalti din jur le putem numi etichete. Pentru optimizarea relatiilor cu ceilalti si mentinerea unei imagini personale pozitive putem face cativa pasi pentru a ne dezvolta bunele maniere sau de a ne familiariza cu unele sau altele noi. Bunele maniere sunt un semn de respect fata de ceilalti si fata de tine insuti. In zilele noastre, exista o tendinta spre neglijare a acestor maniere sau coduri de eticheta, deoarece relatiile interumane au devenit mult mai deschise, mult mai permisive. Exista cumva tendinta de a incadra unele gesturi politicoase in gesturi restrictive, inutile, gesturi care ingradesc un mod liber de exprimare sau de comportare. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Un minim cod de conduita este necesar pentru a armoniza relatiile cu ceilalti, aratand ca relatia / raportul conteaza pentru noi si ne dorim a dezvolta bune relatii cu ceilalti.
Reguli de eticheta:
- Practica curtoazia de baza. Este o regula nu numai a timpurilor noastre, ci chiar veche. Spune Te rog, Multumesc, Scuza-ma chiar si persoanelor care iti intorc spatele. Oamenii observa politetea si respectul pe care il acorzi si te poti baza pe un efect de bumerang. Acorda mai intai tu respect pentru a fi respectat, altfel pretentiile de respect sunt fara fond.
- Regula de baza este si aceea de a nu-i deranja pe cei din jur, de a-ti manifesta dorintele, nevoile, fara a-i afecta pe ceilalti, de a gasi o mediana intre a fi atent si fata de ceilalti, si fata de indeplinirea propriilor nevoi.
- In incinte, invata sa tii usa deschisa pentru cei ce intra in urma ta. Asta arata ca iti pasa si de ceilalti, ca esti atent. Chiar daca suntem coplesiti de ganduri si probleme personale, putem face un minim efort de a tine usa deschisa si pentru ceilalti.
- Daca esti barbat, fii atent la femeia care te insoteste in restaurant. Intra primul, deoarece prin acest gest arati ca oferi protectie doamnei care te insoteste.
- Fii punctual. Deranjul produs celuilalt aflat in situatia asteptarii si minimizarea lui prin simpla trecere la alte lucruri sau situatii isi pun amprenta asupra relationarii pe viitor, deoarece se poate pierde increderea.
- Tinuta, vestimentatia in anumite ocazii − este o nepotrivire imensa sa participi in pantaloni scurti la o ceremonie religioasa sau, dimpotriva, sa mergi in rochie de seara sau costum cu cravata atunci cand esti invitat la picnic in padure de prieteni. Adecvarea tinutei este, de fapt, semn pentru validarea comportamentului specific unei situatii. Participi acolo pentru ca esti cu gandul acolo, esti implicat, iti doresti, vrei sa arati acest lucru si celorlalti, iti pasa ca ceilalti observa la tine participarea si adecvarea si nu iti pasa sa iesi din tipare sau sa fii apreciat pentru ceva cu care iesi dintr-un comun impus de situatie.
- Sa stii cand este momentul potrivit pentru a te retrage. Indiferent ca este vorba de o vizita la prieteni, de o intalnire de afaceri, o vizita in biroul sefului, momentul retragerii spune multe despre persoana. Insistentele pot deveni agasante sau chiar percepute ca agresivitate. Impui respect si arati respect daca gasesti momentele potrivite.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog