Reguli importante pentru siguranța bebelușului pe plajă
Odată cu venirea sezonului estival părinții vor încerca să prezinte mediul înconjurător micuțului, însă proaspeții părinți trebuie să ia în considerare câteva reguli minimale ce trebuie respectate pe timpul sejurului. Cel mai important este ca părinții să evite expunerea pe termen lung la radiațiile solare care pot da arsuri solare, deshidratare, vărsături, cefalee, lipotimie, aritmii cardiace.
Ce trebuie să ştie părinţii?
O atenție deosebită trebuie acordată în perioadele în care pe plajă bate vântul deoarece particulele fine de nisip pot fi inhalate și pot ajunge la nivelul pulmonar generând probleme respiratorii majore ce se pot manifesta din punct de vedere clinic cu rinoree, strănut și chiar scădere valorilor pulsoximetriei. Aceste manifestări clinice pot fi foarte ușor confundate cu o banală răceală sau gripă însă simptomatologia nu dispare dacă se aplică tratament specific deoarece în aceasta situație nu este vorba de o gripă/ răceală ci de o reacție a corpului bebelușului ce a fost expus la praful rezultat din nisipul adus de vânt pe plajă.
O altă situație ce poate genera disconfort bebelușului este aceea în care părinții aduc în apa mării, bebelușul, în ideea că îl vor obișnui cu apa, însă omit faptul că cel mic chiar dacă ar știi să înoate în cazul în care i-ar intra apa în cavitatea bucală (gură) acesta o va înghiți întrucât nu are capacitatea de controla reflexul de înghițire. Odată înghițită apa din mare, ștrand, piscină, lac, râu, etc poate genera probleme digestive uneori grave ce pot duce chiar la deces mai ales dacă apa este contaminată spre exemplu cu Escherichia Coli ce este o bacterie ce prin intermediul unei toxine puternice eliminate, poate determina vomă, diaree sau scaune cu conținut sangvinolent, crampe abdominale ce pot fi confundate cu colicii, iar în cazurile grave febră, deteriorarea stării sănătății copilului până la deces dacă apar complicații hematologice grave, insuficiență renală. Pentru a se evita asemenea situații dezastruoase ce pot transforma un concediu de vis într-o tragedie pentru copil mai ales dacă bebelușul este trecut pe alimentație diversificată, trebuie ca părinții să nu administreze copilului mâncare sau lichide din surse nesigure, trebuie menținută o igienă riguroasă si evitarea contactului cu apa din mare, piscine, lacuri, etc pentru a preveni înghițirea ei.
Siguranţa bebeluşului
Expunerea prelungită la aerul condiționat din spațiile de cazare sau din autovehiculele personale și ulterior expunerea la caniculă poate genera bebelușului disconfort sau șoc termic. Expunerea prelungită la soare în perioada cu radiații de maximă intensitate adică intervalul orar 12:00 – 15:00 , trebuie evitată pentru a preveni apariția arsurilor solare, insolației sau prevenirea instalării disconfortului termic. Dacă pe perioada zilei bebelușul este lăsat liber să se joace în nisip trebuie ca părinții trebuie sa nu omită a supraveghea copilul deoarece pe perioada zilelor însorite anumite specii de animale veninoase pot sta ascunse în nisip (păienjeni, șerpi, viespi, furnici, etc). În cazul în care se stă cu bebelușul pe o plajă în care se utilizează tehnologii ce zdrobesc cochiliile de pește în scopul de a se obține un nisip mai fin, se recomandă ca bebelușul să poarte în picioare dacă merge încălțăminte protectoare pentru a evita tăierea în bucățile de scoici sparte cât și în posibile cioburi de la sticlele rămase pe plajă.
Farmaciştii Catena recomandă Rilastil Sun System, spray transparent pentru corp, cu pulverizare fină, special creat pentru pielea sensibilă a celor mici. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.