Relația la distanță în timp de pandemie
Anul 2020…Un an plin de provocări în care cea mai terifiantă provocare pentru om ca ființă socială este distanțarea socială. Nu doar de cei din jur, ci și de cei pe care îi iubești. În acest an, cuplurile fie au învațat să păstreze relația, fie din contra, să o distrugă. În unele relații născute după multe căutări, partenerii ajung să fie separați datorită jobului, sau pur și simplu, din cauza faptului că pandemia i-a prins în zone diferite ale lumii.
Indiferent de cât de mult vă iubiți, probabil că există o parte din voi care se întreabă cum sau dacă relația voastră va supraviețui distanței mari dintre voi. Cum poți face ca acesta relație pe care o ai, pe care ți-ai dorit-o, pe care ai așteptat-o, să nu se piardă în neant?
În primul ‘rând, stai liniștit și alină-te la gândul că relațiile la distanță pot avea succes. De fapt, majoritatea cuplurilor se găsesc separate geografic la un moment dat în timpul relației lor matrimoniale sau a căsătoriei. Multe cupluri indică faptul că a fi la o distanță mare la un moment dat în relație este ca o piatră de temelie pentru o relație mai puternică. Sigur că este necesar în primul rând să fii optimist și să speri că va fi doar o chestiune de timp până când tu și cel pe care îl iubeșți veți fi iar împreună. Dar între timp, iată câteva recomandări pentru a vă consolida conexiunea emoțională, pentru a ușura durerea separării geografice și a vă ajuta relația să meargă la distanță.
- Comunicați cât de mult (sau cât de puțin) aveți nevoie pentru a vă simți conectați.
Sigur că acest timp al pandemiei în care noi trăim, își pune amprenta grotescă pe noi ca indivizi, însă un lucru bun azi, este că putem avea acces prin tehnologia tot mai avansată 24 de ore din 24 unul pentru altul. Pentru cei aflați într-o relație la distanță, alocarea unui timp liber extins pentru recuperarea distanței fizice poate fi un cadou extraordinar – atâta timp cât vă doriți amândoi acest lucru. Unele cupluri vor să se simtă conectate în fiecare oră. Unora li se pare plictisitor să vorbească în fiecare zi. Discutați unul cu celălalt despre ceea ce funcționează pentru voi, despre frecvența și durata de timp pe care o veți petrece prin mesaje text, vorbit sau video într-o zi sau o săptămână. Și fiți deschiși să vă modificați tendințele de comunicare, deoarece viața creează cerințe noi și neașteptate.
- „Fii acolo” chiar și atunci când nu poți fi de fapt acolo.
Zeci de ani de cercetare indică că cele mai satisfăcatoare relații sunt cele în care fiecare partener răspunde cu succes la apelurile emoționale ale celuilalt. Apelurile emoționale sunt acele mici nevoi, sentimentul acela de a ști că cineva e acolo pentru tine, indiferent de distanță. Răspunsul la apelurile emoționale ale celuilalt poate părea dificil într-o relație la distanță. Nu poți fi prezent fizic în zilele grele ale celuilalt sau să îl linișteşti cu o îmbrățișare. Dar acest lucru nu face ca acest element crucial al succesului relației să fie mai puțin important. Ceea ce este însă de reținut este importanța pe care trebuie să o acorzi celuilalt și să faci o prioritate din apelul lui, la fel ca în cazul oricărei întâlniri de lucru sau a programării la medic. Dacă partenerul tău are o zi importantă, sună sau trimite un mesaj preventiv pentru a afla cum a mers. Împletind nevoile partenerului cu ziua ta, vei demonstra că ești acolo pentru el, indiferent cât de departe te-ai afla.
- Amintește-i frecvent partenerului tău ceea ce iubești din relația ta.
Îndoielile, nesiguranțele și gelozia pot crește în relațiile pe distanțe lungi pur și simplu pentru că petreceți atât de mult timp departe unul de celălalt. Acesta este motivul pentru care se recomandă utilizarea unor asigurări verbale frecvente între voi. Ele ajută la minimizarea acestor sentimente negative și clarifică locul în care ești în cuplu.
Data viitoare când vorbești, spune-i partenerului tău cât de mult îți iubești și apreciezi relația. Și dacă te simți nesigur cu privire la locul în care te afli, nu îți fie teamă să ceri reasigurări pentru tine „Te iubesc și îmi doresc să fim împreună astăzi”, este la fel de minunat de spus, precum este să și auzi.
- Construiți un atașament sigur, susținându-vă reciproc interesele.
Indiferent dacă sunteți împreună sau departe unul de altul, tu și partenerul tău veți continua să creșteți și să vă schimbați pe măsură ce viața merge înainte. Acest lucru este atât normal, cât și un lucru bun – chiar dacă forțează relația ta să schimbe unele în acest proces. Cuplurile la distanță care au un atașament sigur împreună pot să ajute reciproc să crească și să se maturizeze. Ei găsesc modalități de a rămâne conectați și de a merge înainte. Într-o relație sigură de atașament, creșterea și schimbarea personală sunt sănătoase. Este un marker de siguranță în relație.
- Găsiți o modalitate de a sta împreună în timp ce sunteți separați.
Cercetările arată că relațiile interdependente s-au dovedit a fi cea mai sănătoasă formă de relații pentru căsătorie. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că tu și partenerul tău faceți lucruri împreună, păstrându-vă în același timp propriile identități separate ca indivizi. Este posibil ca circumstanțele tale la distanță să te oblige să faci mai multe lucruri independent decât ți-ai dori probabil, motiv pentru care este foarte important să identifici câteva activități pe care le poți face de la distanță, dar împreună.
- Aflați cum să abordați problemele importante atât de la distanță, cât și personal.
Indiferent dacă locuiți sub același acoperiș sau sunteți separați de mile distanță, toate cuplurile trebuie să învețe modalități sănătoase de a vorbi și de a rezolva conflictele. Probleme mai mari apar dacă ignorați micile lupte sau nu doriți să abordați subiecte sensibile. A învăța cum să vorbești despre subiecte dificile necesită timp și efort, dar este esențial pentru sănătatea relației tale pentru o lungă perioada de timp să nu lași problemele mici să apară și să le ignori în detrimentul altor preocupări.
- Concentrați-vă pe aspectele pozitive ale distanței lungi.
A fi separat de persoana de care te-ai îndrăgostit nebunește nu poate părea un lucru pozitiv. Dar acolo unde nu îți poți schimba imediat circumstanțele, îți poți schimba imediat atitudinea. Pe cât de frustrant pare să fie separat, pe atât ai putea încearca să te gândesti la câteva moduri în care relația ta la distanță, este de fapt, benefică. Ambii aveți mai mult timp pentru hobby-uri, pentru a vă antrena sau pentru a petrece timp cu prietenii și familia? Faceți o listă a aspectelor pozitive ale distanței lungi și concentrați-vă asupra acestora în zilele mai grele în care distanța se simte cu adevărat.
Nu există nicio îndoială că vei avea zile în care relația ta la distanță va părea deosebit de dificilă. S-ar putea chiar să fii tentat să faci ceva impulsiv – cum ar fi renunțarea la slujbă sau renunțarea la școală – doar pentru a putea fi împreună cu persoana iubită.
Deși s-ar putea să pară romantic, nu uitați că există un motiv important pentru care locuiți departe de persoana pe care o iubiți Acest motiv este legat de situația această pandemică și doar gândul că ai putea să faci ceva greșit în legătura cu sănătatea persoanei iubite ar trebui să fie o motivație care să atârne greu în balanța gândului. Relația ta va fi mai puternică pe termen lung dacă vei fi atent, grijuliu și acolo pentru celelalt. Oricine a fost într-o relație la distanță poate atesta durerea de bază a faptului că este separat de persoană pe care o iubește.
A avea speranța de a fi împreună pe termen lung vă poate ajuta să ieșiți din cele mai grele zile de a fi separat unul de celălalt. Acel pic de speranță poate face un drum lung să fie scurt, așa încât, cel pe care îl iubești să nu pară prea depart?