Relatia mama-fiica, uneori neasteptat de dificila
Relatia mama-fiica nu este intotdeauna una perfecta. Chiar daca nu s-ar zice si chiar daca unora le pare greu de crezut, exista fiice lipsite de iubire, care traiesc experiente cu adevarat traumatizante, lipsite de caldura materna aproape toata viata. Acest fapt le face sa nu aiba incredere in propriile forte sau sa evite conexiunile emotionale, relatiile apropiate, pentru ca nu cunosc ce inseamna acest lucru de fapt. Nu au cunoscut armonia si comunicarea cu mama prin priviri, gesturi, cuvinte, mangaieri etc., ceea ce va influenta foarte mult relationarile ulterioare.
Fiica neiubita vede, aude, simte si se raporteaza la ceilalti intr-un mod diferit, pentru ca a avut o lectie de viata diferita. Spre deosebire de o fata care a crescut intr-o relatie armonioasa cu mama sa, de iubire, afectiune, respect, sprijin etc. si care se va adapta mai usor la realitate, fiica neiubita porneste din start experienta vietii impartasindu-si durerile si cautand sa evite conexiunile emotionale de teama sau dezvoltand un mecanism de aparare. Modelul de relatie mama-fiica sau modul de interactiune dintre acestea variaza semnificativ de la un caz la altul si aceste comportamente diverse afecteaza fetele in moduri diferite.
Relatii deficiente mama-fiica:
- Relatia de desconsiderare
Atunci cand mama nu acorda suficienta atentie fiicei, nevoilor acesteia, nu se apleaca asupra dorintelor, intereselor, pasiunilor ei, procedand in relatie prin ignorare, si nu prin implicare activa, prin sprijin si acordarea afectiunii, fiica se va indoi de valabilitatea propriilor nevoi emotionale. Ea se simte nedemna de atentie, deoarece a trait o experienta profunda, dureroasa, concomitent cu sentimentul de dor intens de dragoste si validare. „Mama nu ma asculta, nu se uita la mine… parca nu ma aude. Nu ma intreaba ce vreau sa fac in weekend si apoi imi face planuri ca si cand parerea mea nu conteaza”. Odata cu desconsiderarea, apare si respingerea, fiica incercand sa caute cai si mijloace de a se apropia de mama sa, de a-i obtine atentia sau dragostea, comportamente care o imping intr-un tipar de cerere − „De ce nu-ti pasa de mine?”, „De ce ma ignori?” − sau intr-un tipar in care simte nevoia sa repare continuu o situatie: „O sa iau un premiu la scoala ca sa te multumesc. O sa fiu demna de tine si o sa ma iubesti” sau „O sa pregatesc masa, o sa fac curat, o sa am grija sa nu te supar etc. ca sa te simti bine si sa ma accepti…”.
- Relatia de control
Cumva similara cu relatia de desconsiderare, desi se prezinta foarte diferit, controlul dus la extrem de catre mama insufla fiicei sentimente de incapacitate, de insecuritate si neputinta. Cele mai multe comportamente ale acestui model de relatie sunt circumscrise pretextului ca fiica „ii aprtine” (ca un bun propriu); asadar, controlul asupra ei trebuie exercitat, refuzand in mod activ sa recunoasca valabilitatea alegerilor fiicei de orice natura, considerandu-le inadecvate, ca fiica nu este in stare sa aiba o judecata buna fara indrumarea directa a mamei etc.
- Indisponibilitatea emotionala
Ne referim la acea indisponibilitate emotionala in care mama refuza dragostea copilului, in timp ce o acorda altuia (daca exista mai multi frati sau in alte situatii). Aceasta distanta creata de timpuriu, fara imbratisari materne, fara contacte fizice, fara mangaieri din partea mamei, lasa cicatrici in sufletul oricarui copil. Este vorba de un comportament instinctual reprimat si inhibat de indisponibilitatea materna, accentuand sentimente de abandon si sentimente de foame emotionala si uneori o nevoie disperata de afectiune. Cele mai norocoase fiice vor gasi un alt membru al familiei care va ajuta, dar nu va vindeca aceste rani, si se vor apropia de tata, un bunic sau bunica, o matusa, un unchi etc. Ca adult, fiica va simti acut nevoia de afectiune si va avea o nevoie constanta de asigurari/reasigurari in ceea ce priveste atasamentul, dragostea, atat de la prieteni, cat si de la parteneri de viata.
- Mamele combative
Interactiuni razboinice intre mame si fiice, in care mamele nu isi recunosc comportamentul, fiind atente cu privire la afisarea lor in public, insa denigrand activ fiicele, fiind hipercritice sau intens geloase sau competitive cu fiicele, profitand de pozitia de putere. Mama combativa foloseste abuzul verbal si emotional si „castiga”, dar uneori recurge si la forta fizica. Ea isi rationalizeaza comportamentul ca fiind necesar din cauza unor defecte de caracter sau comportament ale fiicei. Aceasta relatie este foarte periculoasa pentru dezvoltarea ulterioara a fiicei.
Nu dorim sa generalizam si nici sa atragem atentia asupra unor deficiente ale rolului maternal, relatia mama-fiica dorindu-se a fi intotdeauna una buna. Modelele de relatii sunt multiple, insa trasatura generala, care lipseste acestor mame, facand ca relatia sa fie deficitara cu propria fiica, este empatia.
Text: Ionela-Janina Sabou – Psiholog